Proprietățile Colterm sunt în pericol să fie pierdute pentru a doua oară anul acesta. În luna iunie, Adunarea Generală a Acționarilor de la societatea de termoficare a fost de acord cu ipotecarea sediului de pe strada Piatra Craiului, pentru E.ON Energie România, „până la data plății integrale a facturilor de gaze naturale aferente creanței în sumă de 26,2 milioane de lei”. Iată că, trei luni mai târziu, clădirile și terenul, un total de aproape 250 mp, sunt scoase la licitație de către un executor judecătoresc.
Este vorba despre imobilele de pe „strada Piatra Craiului 3 (…) care sunt compuse din: teren intravilan, categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 244 mp, cu construcții industriale și edilitare, constând în clădire termoficare (clădire P+M și garaj P atașat clădirii) și teren intravilan, categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 104 mp, cu construcții administrative și social-culturale, constând în clădire P+E+M – sediul Colterm”.
Licitația are la bază titluri executorii pentru „recuperarea unor creanțe de 10,5 milioane de lei, reprezentând debit restant, în cuantum actualizat cu rata inflației pentru perioada 27 februarie 2017 – aprilie 2018 (…) și 34,6 milioane de lei, reprezentând contravaloare gaze naturale furnizate, în cuantum actualizat cu rata inflației, pentru perioada iunie 2017 – mai 2018”.
Mai precis, Colterm a adunat, în ultimii trei ani, datorii de 45,1 milioane de lei, echivalentul a aproape 10 milioane de euro.
Licitația pentru proprietățile Colterm are loc în 14 octombrie, iar prețul de pornire este de 2,41 milioane de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 75% din prețul primei licitații stabilit prin raport de evaluare.
Robu: „Am plătit sume foarte mari pentru a menține gigacaloria la prețul din 2012”
În ultimii ani, PMT a virat bani frumoși în conturile Colterm: a crescut subvenția la gigacalorie, deci implicit și suma alocată anual din bugetul local, a luat credit de 100 de milioane de lei din Trezorerie, a plătit în avans facturile societății la gaz, a garantat certificatele verzi antipoluare și a acoperit pierderile induse, cu 16 milioane de euro numai în 2020.
Proprietățile din centrul Timișoarei ale Colterm au mai fost scoase la licitație și în august 2018, când Colterm a pierdut două procese cu E.ON, pentru creanțe de aproape 14 milioane de lei. Tot în vara lui 2018, E.ON a oprit robinetul de gaz către „gaura neagră” a Timișoarei din cauza datoriilor.
Furnizorul de gaz are mai multe procese cu Colterm, inclusiv pentru facturi și penalități neachitate în perioada 2019-2020.
Primarul în funcție al Timișoarei, Nicolae Robu, spune că societatea de termoficare va fi o problemă veșnică a primăriei dacă guvernul nu acordă un ajutor.
„Eu am moștenit și o datorie de 68 de milioane de lei. Acolo se merge mereu târâș-grăpiș. Sunt datorii istorice care atrag și penalități. Când le-am plătit că ne amenințau că se închide gazul dacă nu plătim o anumită sumă, atunci făceam datorii noi și oricum procedam nu reușeam să o scoatem la liman. Trebuie un ajutor guvernamental, așa cum am spus-o în repetate rânduri. Nu am primit decât la începutul primului mandat, când s-au făcut niște compensări.
Colterm mereu invocă pierderi induse tehnologice și pierderi induse financiar și pretinde, sunt nenumărate memorii depuse către primărie și către Ministerul Finanțelor, pretinde stingerea unor astfel de datorii care sunt cauzate de pierderile induse financiar. (…) Am plătit sume foarte mari pentru a menține gigacaloria la prețul din 2012”, a explicat, marți, Nicolae Robu, care a ținut să laude totuși „divizia foarte puternică de construcții și instalații pentru construcții” de la societatea de termoficare.
Colterm se ocupă de ceva timp de întreținerea și reparațiile necesare la clădirile deținute de municipalitate, inclusiv școli și spitale.
Articole pe aceeași temă:
Colterm are iar probleme cu facturile la gaz. Garantează cu fostul sediu din centrul orașului
Trimite articolul
Xse vede cum ti-ai facut treaba, robulake!
Divizia foarte puternica de contructii s-a putut observa in renovarea cladirii fostei generale nr.. 26. O lucrare de proasta calitate, de mantuiala mai bine zis. Le-au luat 8 luni de zile de la finalizarea lucrarilor sa puna apa calda in toaleta fetelor.
CAm asta am avut de zis despre marele Colterm.
Minunile imcpmpetentului Robu se văd acum. Oamenii lui sunt încă bine mersi pe funcții importante la stat.
Nu vad care e problema acestui articol, de fapt. Toate astea s-au facut conform legii, nu e ca si cum Robu a ales el sa bage bani in Colterm ca asa avea el chef. Colterm e o companie cu probleme mari, cu datorii istorice pe care le taraie ca pe niste pietre de moara. Multi ani au fost ignorate aceste datorii de fostele echipe de management. Faptul ca Colterm mai exista azi se datoreaza dlui Serpe. Da, exact asa cum zic. Daca nu era el, compania era in insolventa, vanduta pe bucati. Toti cei care au senzatia ca au solutii simple pentru probleme grele de fapt nu au habar de proportia si complexitatea lor. Orice idee va vine in cap, sa fiti siguri ca a fost analizata deja si intoarsa pe toate partile. Foarte multi vorbesc cu resentimente despre Colterm, ca si cum le-a furat banii din buzunar. In realitate, e doar o companie ce furnizeaza servicii catre populatie si care are nevoie de multe lucruri ca macar sa fie adusa pe linia de plutire.
-
Este o societate care candva a facut profit.
Daca acel profit nu a fost investit cu cap ci s-au cumparat masini si fite/mofturi si etc, normal ca nu au mai fost bani de investit si atunci s-au folosit banii din incasari, adica a intrat pe minus. -
Poate vei verifica membrii consiliului de administrație, toți de acolo sunt numiți politic, știu ca în trecut era plin de frizeri și coafeze (gen doamna Craciunescu șefa femeilor PSD)
Colterm departamentul reparatii scoli gradinite praf si pulbere o adunatura de incompetenti de la sefa serviciului pana la ultimul palmas din echipa de lucratori . Lenesi , lucrari proaste durata de executie de 5 ori mai mare ca in mediul privat de aia arata scolile si gradinitele in ultimul hal .Rusine poate noul primar ii mai pune in vireza si da afara incompetentii si numerosii angajati din primarie la acest serviciu scoli spitale .
Decat sa bagati banii in mizeria aia de companie, mai bine faceti centrale mai mici de cartier. Sau cumparati centrale de apartament la toata Timisoara.
Cei cu “problemele complexe” sa se abtina. Sa ne spuna cum de au bani de salarii nesimtite si de asigurari private.
-
De ce sa cumpere primaria centrale de apartament ? Eu mi-am cumparat singur . Sunt de acord pt cazirile sociale dar nu sunt de acord sa se cumpere pentru toate putorile din oras
-
Poate ar fi bine sa nu mai pui botu’ la tot ce vezi. Nu exista asigurari private in colterm iar salarii nesimtite … poate sunt pentru tine, care esti vanzator la supermarket, si ai muuulte responsabilitati
-
Adica vrei pomana? Bravo, ba. Reminiscentele comuniste. Sa-ti cumpere tie primaria. Adica altii condamna subventiile si tu vrei sa-ti ia centrala. Da’ mergi la munca si cumpara-ti singur!