Consiliul Local Timişoara a adoptat, la începutul anului trecut, o hotărâre privind reîntregirea Inelului 1 de circulaţie prin amenajarea unui pasaj subteran auto în Piaţa Victoriei, prin faţa Operei, şi organizarea circulaţiei generale în sens unic de jur împrejurul centrului.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în prezent se lucrează la studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru demararea acestei investiţii. Autorităţile au în plan şi lărgirea străzii 20 Decembrie 1989 cu această ocazie. Pentru asta, spune consilierul Ciprian Jichici, s-a ajuns la un acord cu proprietarii clădirii în care a funcţionat Liceul de Arte, cu Fundaţia Caritatea, pentru cedarea unei suprafeţe de aproximativ 400 de metri pătraţi în zona dintre bulevardul C.D. Loga şi strada Mihai Eminescu. Drumul ar urma să fie lărgit la patru benzi.
„La începutul anului 2014, consiliul local a dat o hotărâre prin care a împuternicit Executivul Primăriei să realizeze un acord cu proprietarii terenului cuprins între străzile Mihai Eminescu – C.D. Loga – Patriarh Miron Cristea – 20 Decembrie 1989 privind cedarea unei suprafeţe de teren de aproximativ 400 mp necesară lărgirii la patru benzi a bulevardului 20 Decembrie 1989, pe porţiunea cuprinsă între bulevardele Loga şi Mihai Eminescu. Prin înțelegerea pe care Executivul Primăriei o are cu respectivul proprietar, acesta s-a angajat să facă cedarea către municipalitate în vederea lărgirii bulevardului”, a explicat alesul.
Primarul Nicolae Robu şi consilierul Ciprian Jichici spun că respectivul imobil, fostul sediu al Liceului de Arte Plastice, ar urma să fie demolat. Problema era că până acum zona respectivă a avut un statut special, fiind un areal protejat, dar Jichici a afirmat că recent s-a obţinut avizul Ministerului Culturii pentru intervenţiile dorite.
„Unul dintre impedimentele care a existat este cel legat de clasificarea zonei respective, cultural şi monumental. Esta zona adiacentă Muzeului Banatului, trebuie protejată. În urmă cu câteva zile, Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a acceptat studiul istoric care a fost depus şi astfel rezultă că imobilele de pe această suprafaţă pot fi demolate, suprafeţele de teren pot fi dezmembrate, iar primăria va putea primi cu titlu de donaţie, din partea proprietarilor, suprafaţa necesară pentru extindere. Asta înseamnă că la orice clădire de pe suprafața respectivă de teren – și ne referim aici la Liceul de Arte și la Inspectoratul Şcolar – se poate interveni, pot fi demolate total sau parțial. Acest lucru vă rămâne la latitudinea proprietarilor”, a mai declarat Jichici.
„Toată clădirea va fi demolată (…) Ei (n.r. – proprietarii) ne-au comunicat că în momentul în care se deprotejează zona ei vor demola clădirea şi ne vor oferi terenul, cei aproximativ 400 de metri pătraţi”, a adăugat Robu.
Primarul a afirmat că studiul de fezabilitate pentru reorganizarea circulaţiei rutiere pe Inelul I şi reproiectarea infrastructurii rutiere şi de transport public urmează să fie supus spre aprobare în consiliul local în această toamnă.
„Studiul de fezabilitate va fi aprobat probabil în a doua şedinţă de consiliu local după ce ne vom relua activitatea şi se trece de îndată la proiectul tehnic şi apoi vom face licitaţia pentru subpasajul din Piaţa Victoriei, parcare (n.r. – se doreşte şi o parcare subterană în zona centrală) şi apoi reamenajarea circulaţiei pe Inelul 1 în sens unic. Este un proiect foarte serios care, o să vedeţi, va schimba lucrurile radical”, a concluzionat edilul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!