Şeful Gărzii Financiare Timiş, Ionel Olari, nu a făcut controale la firmele Radisson, în ciuda numeroaselor reclamaţii de la cei care îşi vânduseră casele pentru a plăti avansul pentru locuinţele noi promise de firme, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă.
Judecătorii reţin, în motivare, că, potrivit referatului procurorilor, Ionel Olari cunoştea încă din 2006 ”activitatea infracţională a reprezentanţilor societăţilor Radisson în legătură cu vânzarea unor locuinţe despre care spuneau că le vor construi în Timişoara, având în vedere că nu s-au efectuat niciodată controale în urma sesizărilor primite, ca să verifice aspectele semnalate şi nici nu s-au aplicat sancţiuni”. În referat, se menţionează că se reclamau infracţiuni precum delapidarea, spălarea de bani, deturnarea de fonduri sau evaziunea fiscal, cauzând un prejudiciu de peste 2.9 milioane de euro pentru mai mult de 100 de persoane.
Doi comisari de la Garda Financiară Timiş susţin că au sancţionat, la un moment dat, Radisson cu 25.000 de lei, iar, când s-au întors la sediul Gărzii, Ionel Olari le-a cerut explicaţii în legătură cu efectuarea controlului, întrebându-i dacă nu au fost trimişi de o persoană cu care inculpaţii aveau încheiat un contract. Judecătorii reţin din acest fapt că Olari era la curent cu activităţile firmei Radisson.
Mai mult, în motivare se arată că, în perioada 2005-2008, Garda Financiară Timiş nu a făcut niciun control amplu la firma Radisson, în ciuda sesizărilor primite de la părţile vătămate. ”Părţile vătămate nu au suferit doar o pagubă material, ci şi un deosebit prejudiciu moral, deoarece, în condiţiile în care şeful Gărzii Financiare trebuia să îi apere de orice fraudă, aceştia s-au văzut puşi în situaţia de a contracta credite ipotecare la bănci sau să îşi vândă apartamentele în care locuiau pentru a plăti avansul cerut de reprezentanţii Radisson pentru vânzarea/cumpărarea unei locuinţe noi şi, în cele din urmă, acest lucru să nu se întâmple, respectivele personae rămânând fără adăpost”.
Procurorul DNA a susţinut, în cadrul cererii de arestare preventivă a lui Olari, că nu înţelege ”ce legătură poate exista în mod normal între o persoană ca Ionel Olari, şeful Gărzii Financiare Timiş, care are atribuţii, pe lângă verificarea unor petiţii, să şi dispună un control operativ inopinat cu privire la activitatea unor societăţi comerciale şi numitul Nistor Ciprian, care se află în stare de recidivă post-executorie, condamnat anterior pentru trafic de influenţă şi înşelăciune”. În replică, Olari a declarat, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, că s-a întâlnit întâmplător la meciul de fotbal cu Nistor şi nu a ştiut că acesta a fost condamnat anterior.
În referatul procurorilor se arată că Ionel Olari a beneficiat, în mod direct, prin intermediul fiului său, Răzvan Olari, de suma de 5.120,76 lei, care a fost plătită de Ciprian Nistor pentru ca fiul şefului Gărzii Financiare să facă o excursie în localitatea Bangkok din Thailanda, în perioada 3-6 februarie 2006.
Judecătorii reţin, în motivare, că sunt indicii că Olari a încercat să întârzie aflarea adevărului prin influenţarea unor martori şi, având în vedere că pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de care este acuzat depăşeşte patru ani, lăsarea lui în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis, în noaptea de miercuri spre joi, 19 noiembrie, un mandat de arestare de 29 de zile pentru Ionel Olari, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Timiş, acuzat că ar fi luat mită în perioada în care era şef al Gărzii Financiare Timiş.
Şeful Finanţelor Publice Timiş, Ionel Olari, reţinut miercuri de DNA pentru luare de mită, este acuzat că, în perioada când era la conducerea Gărzii Financiare Timiş, ar fi luat bani pentru a nu face controale la firmele Radisson Invest şi Radisson Investment Group, potrivit unor surse judiciare.
Ionel Olari a fost reţinut de procurorii DNA săptămâna trecută şi a fost dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Surse judiciare au declarat pentru NewsIn că Olari este acuzat că, în perioada în care era şeful Gărzii Financiare Timiş, ar fi primit bani ca să omită controalele în cazul firmelor Radisson Invest şi Radisson Investment Group, pentru a-i proteja pe doi învinuiţi din dosar, Ciprian Nistor şi Andreas Nadasdy, asociaţi ai firmelor menţionate, unul dintre ei fiind şi administratorul acestora.
Ionel Olari a fost şef la Garda Financiară între 2001 şi 2008. A plecat de la conducerea Gărzii Financiare Timişoara după ce au demarat cercetările în cazul Radisson şi a fost repus pe o altă funcţie, în urma protocolului semnat între partidele aflate atunci la guvernare, PSD şi PD-L, ca director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş.
Ciprian Nistor şi Andreas Nadasdy au fost arestaţi, pe 7 octombrie, fiind urmăriţi penal de DNA pentru că au înşelat, prin firmele ai căror asociaţi erau, 100 de persoane cărora le-au promis construcţia de apartamente în Timişoara, prejudiciul fiind de peste 2 milioane de euro.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl cercetează pe Ciprian Nistor, asociat la S.C. Radisson Invest S.R.L.(fostă Celebrity Invest) şi S.C. Radisson Investment Group S.R.L, acuzat de două infracţiuni de înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în declaraţii, toate în formă continuată. Urmărit penal este şi Andreas Nadasy, asociat şi administrator la Radisson Invest, S.C. Celebrity Group S.R.L. şi Radisson Investment Group, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, toate în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada februarie 2005 – decembrie 2007, cei doi, în calitate de asociaţi şi respectiv, administrator la societăţile comerciale, şi pretinzând că sunt dezvoltatori imobiliari, au indus şi menţinut în eroare un număr de peste 100 de persoane cu prilejul încheierii şi executării contractelor având ca obiect construcţia şi vânzarea unor apartamente în Timişoara. În concret, în unele situaţii apartamentele nu au fost construite deloc, iar în alte situaţii, deşi au fost construite parţial, contractele de vânzare – cumpărare nu au mai putut fi executate deoarece locuinţele au ieşit din patrimoniul firmei Radisson.
Oamenii de afaceri au cauzat persoanelor înşelate un prejudiciu în valoare totală de peste 2 milioane de euro, reprezentând sumele de bani încasate ca plată integrală sau avans din preţul de vânzare – cumpărare a locuinţelor contractate.
La data de 6 octombrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la 7 octombrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea lor pe o perioadă de 29 de zile.
Sursa: NewsIn
Şeful Direcţiei de Finanţe Timiş, arestat preventiv, în cazul ţepei Radisson
Acţionarii firmei Radisson au fost reţinuţi de DNA
Citiți principiile noastre de moderare aici!