Consiliul de administrație al SDM, care supraveghează și controlează tot ceea ce se întâmplă în societate și ia toate deciziile importante, are oficial noi membri: Adam Crăciunescu – PSD, Cătălin Iapă – PNL, Ilie Lucian Stoinel – PNL, Ciprian Orhei – PNL și Molnar Andrei – UDMR.
Vă reamintim, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, consilierii locali au adoptat un raport privind „numirile finale în vederea ocupării posturilor vacante de membri în Consiliul de Administrație la SC Drumuri Municipale SA”. Cei interesați au putut depune dosare, s-au făcut evaluări, iar cei care au obținut cel mai mare punctaj au ajuns pe listă. Dosarele au fost evaluate de o comisie formată din patru persoane, din care face parte și Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara.
Șefa de la Resurse Umane nu a știut, însă, că legea i-ar interzice lui Crăciunescu să facă parte, timp de cinci ani, dintr-un consiliu de administrație. În 13 ianuarie 2016, Adam Crăciunescu a fost revocat din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, care a semnat ordinul. Potrivit Mediafax, care scria în 14 ianuarie 2016 despre plecarea lui Adam Crăciunescu de la Romsilva, acesta a fost revocat în 13 ianuarie din funcția de membru în Consiliul de Administrație al Romsilva, iar în 14 ianuarie și-a depus demisia din funcția de director al instituției. Legea spune că dacă revocarea dintr-un CA al unei societăți de stat este cauzată de neîndeplinirea indicatorilor economici, persoana respectivă nu mai poate face parte, timp de cinci ani, dintr-un alt consiliu de administrație al unei societăți de stat.
După ce s-au aflat toate acestea, validarea lui Crăciunescu a fost pusă în așteptare de Adunarea Generală a Acționarilor a SDM. Chiar și primarul Nicolae Robu se temea de o incompatibilitate. Ceilalți posibili membri, patru la număr, care au obținut peste 40 de puncte, minimum prevăzut de lege, au fost validați.
În cele din urmă, după ce au oferit puncte de vedere atât Serviciul Juridic, cât și un evaluator independent contractat de primărie, a fost validat și Adam Crăciunescu, la întrunirea AGA de miercuri, 17 ianuarie. Fostul șef Romsilva a depus și o declarație pe proprie răspundere, cum că nu încalcă legea.
„A depus o declarație pe proprie răspundere, certificată, cu privire la neîncadrarea în prevederile art. 30, alin. 9 din Ordonanța 109, însoțită de nota de fundamentare a Ministerului Mediului care stă la baza ordinului de revocare din Consiliul de Administrație Romsilva. Articolul respectiv prevede că în cazul în care, din motive imputabile, administratorii nu îndeplinesc indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractele de mandat și sunt revocați, nu mai pot candida timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii pentru alte consilii de administraţie prevăzute de prezenta lege. Având în vedere documentele depuse, Adunarea Generală a Acționarilor SDM a decis validarea mandatului lui Adam Crăciunescu”, a explicat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
După lămurirea acestor aspecte, Consiliul de Administrație al SDM poate funcționa acum conform legii, cu următoarea componență: Adam Crăciunescu – PSD, Cătălin Iapă – PNL, Ilie Lucian Stoinel – PNL, Ciprian Orhei – PNL și Molnar Andrei – UDMR.
Adam Crăciunescu este un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și fost senator de Timiș. Sârbu a fost și cel care l-ar fi pus șef la Romsilva pe social-democratul Crăciunescu, chiar după instalarea primului guvern condus de Ponta. Crăciunescu a fost trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri. Vorbim despre 43.000 de hectare de pădure și un prejudiciu de peste 303 milioane de euro.
Potrivit declarației de avere publicată în 22 martie 2016 pe site-ul www.rosilva.ro, Adam Crăciunescu deține cotă parte ½ din 1.861.400 mp de teren agricol în localitățile Buteni, Variaș, Vaideeni și Silagiu. Împreună cu Mihaela Crăciunescu mai are patru case de locuit în Timișoara, Giroc, Vinga și Vaideeni, un apartament în Chișoda și spații comerciale în Variaș.
Crăciunescu a reușit să-și pună deoparte și ceva economii în diverse conturi bancare, iar de la Romsilva a încasat, pe anul 2015, 138.528 de lei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1955536″]
[related-post post_id=”1938696″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!