O anchetă Recorder publicată în această săptămână aduce la lumină modul în care fostul șef al Unifarm Adrian Ionel a avut pe mână 1,15 miliarde de lei (peste 230 de milioane de euro), de la Guvern, pentru achiziția de echipamente medicale în timpul pandemiei. Teoretic, banii ar fi trebuit să fie folosiți pentru dotarea spitalelor din țară și pregătirea lor pentru a face față valului de pacienți infectați cu virusul SARS – CoV – 2. În realitate, însă, Unifarm, sub bagheta lui Adrian Ionel, a apelat la diverși intermediari pentru a face aceste achiziții, deși avea zeci de angajați care, în teorie, erau experți în achiziționarea de echipamente medicale și care ar fi trebuit să aibă contacte în toată lumea.
Mai mult, Ionel a fost și trimis în judecată pentru că a cerut unui astfel de intermediar 760.000 de euro pentru acordarea unui contract.
Întreaga anchetă Recorder și modul halucinant în care a funcționat Unifarm până în vara acestui an o puteți citi aici.
Probleme și la Timișoara
Evident că intermediarii la care a apelat Unifarm au livrat de multe ori echipamente de proastă calitate, în schimbul a zeci de milioane de lei. Asta dacă le-au livrat, pentru că Unifarm a plătit milioane de lei chiar și după ce unele contracte au fost reziliate. Iar apoi a încercat să recupereze banii virați „din greșeală”. Fără succes, evident.
Modul în care a funcționat Unifarm sub conducerea lui Adrian Ionel s-a văzut și la Timișoara. Directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Cristian Oancea, a declarat, pentru tion.ro, că spitalul a primit de la Unifarm reactivi de laborator care erau atât de proști încât nu puteau fi folosiți. Și pe care i-a trimis înapoi. Iar apoi a sesizat autoritățile de la București.
„Am avut ( de la Unifarm – n.r.), începând de la teste până la echipamente, ne-au furnizat. În schimb, am avut o perioadă în care anumiți reactivi de laborator au fost neconformi și acest lucru l-am adus la cunoștința autorităților”, a spus Oancea.
El a precizat că autoritățile centrale au început o anchetă în baza sesizării făcute de spitalul din Timișoara. Dar nu poate să spună ce s-a întâmplat mai departe.
„Au fost retrași (reactivii – n.r.) și nu au fost alte probleme. S-a făcut anchetă pe tema asta. Nu știu rezultatul, ancheta a fost făcută la București”, a mai spus Oancea.
La începutul lunii, Adrian Ionel a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Alături de el a fost trimisă în judecată și Maria Lizica Daniela Radu, fostă șefă serviciu comercial al CN Unifarm SA, care este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.
Trimite articolul
Xasta este crima ,in China lui si acolitilor lui le era confiscata averea si erau executati rapid…..aici va lua cu suspendare…..in Romanica cel mai rentabil este sa fi infractor…..mama voastra de jigodii nesatule !!!!chiar asa ? sa risti viata atator oameni pt un pumn de bani,praful sa se aleaga de ei