Proiectul „STEAM la puterea InEDU” a ajutat copiii din mai multe școli să intre în contact cu lumea științelor exacte, a celor inginerești dar și a artelor. În cele opt luni de desfășurare a proiectului, peste 1.500 de copii și tineri au umplut cele 60 de ateliere și activități, derulate de voluntari.
„În atelierele propuse elevii au fost încurajați să experimenteze, să reflecteze, să-și testeze ideile, să-și îmbunătățească tehnicile de lucru și să aleagă materialele folosite, stimulându-le gândirea critică și creativă Prin activitățile derulate, ei au învățat să colaboreze, să ia decizii, să-și împartă munca și să comunice în echipă, dezvoltându-se competențele sociale. Întâlnirile «STEAM DATE» au încurajat procesele de reflecție, analiză și sinteză, dând copiilor încredere, curaj, ajutându-i să se exprime și să se descopere”, a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.
Ideea proiectului a mers și dincolo de atragerea micuților către matematică, tehnologie, inginerie și arte. Pentru că există o discrepanță mare între elevii care învață la oraș și cei din mediul rural, jumătate din participanții la activități au venit din școlile și grădinițele de pe sate. Tot în cadrul proiectului s-a încercat și încurajarea fetelor, prin exemple pozitive, în a se implica în zona STEM.
„Științele sunt pasiunea mea, iar oportunitatea coordonării acestui proiect a adus multă bucurie în sufletul meu. Pe de o parte, pentru că puteam organiza activități interesante din domeniul științei, iar pe de altă parte, pentru că am avut privilegiul de a colabora cu profesori și specialiști minunați. Sunt profund recunoscătoare pentru transformările pe care le-a creat acest proiect, atât în ceea ce privește dezvoltarea mea din punct de vedere profesional, cât mai ales în ceea ce privește impactul asupra beneficiarilor, fie că este vorba de copii ori cadre didactice. A fost impresionant să primim solicitări de sprijin din partea altor cadre didactice care și-au dorit să se desfășoare în clasele la care predau o parte din activitățile prezentate în cadrul cursurilor de formare la care au participat alături de noi”, a declarat Bianca Boroș, inițiatoarea proiectului.
Proiectul „STEAM la puterea InEDU” s-a desfășurat pe parcursul a opt luni (4.04.2023- 30.11.2023) și, conform reprezentanților ONG-ului, și-a depășit obiectivele inițiale și a constituit un real succes pentru educația colaborativă. Proiectul a fost finanțat prin intermediul Fondurilor Științescu, fonduri la care InEDU va aplica și la următorul apel de proiecte.
foto: Asociația „Inițiativa în Educație”
Citiți principiile noastre de moderare aici!