La finalul lunii februarie, echipele de voluntari de la Asociația Verde de Banat, împreună cu cei de la Clubul Lions Deva Sarmizegetusa au ajuns în satele Ruda, Bunila, Plop, Meria, Lunca Cernii, Negoiu, Gura Bordului, Merişorul de Munte, Boia Bârzii, Muncelu Mic, Copileţ, Fereg și Poieniţa Tomii.
Au fost distribuite 100 de pachete familiilor și persoanelor cu venituri foarte mici, în vârstă sau cu probleme de sănătate. Este vorba de pachete ce conțin alimente neperisabile, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte în stare bună, obiecte gospodărești.
„Comunități mici, multe pe cale să se stingă”
„Aici trăiesc comunități mici, multe pe cale să se stingă, unde doar câțiva bunici mai însuflețesc frumusețea locurilor. De multe ori uitați ori neglijați, bătrânii continuă să trăiască după legile firii, să mențină tradițiile și obiceiurile care au dat sute de ani ritmul activităților de zi cu zi. Drumul până la ei este adesea dificil de parcurs și, mai ales în perioada de iarnă, rămân adesea izolați de restul lumii și sunt nevoiți să își drămuiască proviziile, și așa destul de modeste. Cu toate greutățile, nu se plâng și continuă să muncească, atât cât îi lasă anii mulți pe care îi poartă cu demnitate. Din donații, sponsorizări și cu ajutorul oamenilor generoși, pregătim lună de lună pachete cu alimente neperisabile și obiecte sau haine în stare bună, care să le facă viața mai ușoară bunicilor din munți. Ei se bucură de fiecare mic ajutor, dar fericirea lor cea mare vine din vorba blândă și clipele de atenție pe care le dăruim”, spune Iosif Martinescu, președintele Asociației Verde de Banat.
Dacă doriți să vă implicați, puteți să faceți pachete sau să cumpărați produse ori să donați în contul Asociației Verde de Banat: RO29BTRLRONCRT0513621701, CUI 41932338.
Puteți și să însoțiți caravana lunară pe drumurile de munte, care au ca destinație „redescoperirea oamenilor și locurilor de poveste din zona Banatului montan”.
foto: Cristian Tzecu, Horea Preja
Asociația din Timiș Verde de Banat a întreprins în județ acțiuni de ecologizare și excursii tematice în locuri din Banat și pe culoarul Bega. Anul trecut, a fost organizată și acțiunea de împădurire pe lângă pista de biciclete spre sârbi, în zona Uivar – Otelec.
Proiectul Asociaţiei „Verde de Banat”, cel al „Asociaţiei Alternativei Sportive” şi proiectul „Grupului de iniţiativă Punem insula pe hartă” şi-au propus să transforme Insula Cotu Mic. Se vor realiza activități de ecologizare, de conştientizare a importanţei protecţiei mediului, prin plantări de arbori, prin amenajări ale spaţiului verde și ale zonelor de acces la care sunt invitaţi toţi lugojenii.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!