Noaptea Muzeelor la Sate a propus publicului peste o sută de obiective din toată țara, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 32 de județe ale României, printre care s-a numărat și Timișul.
În Timiș, un singur muzeu din mediul rural și-a deschis porțile pentru vizitatori: Casa Memorială „Nikolaus Lenau” din comuna Lenauheim. Vizitatorii au avut acces gratuit între orele 18 și 24.
„Au vizitat Casa Memorială „Nikolaus Lenau” în jur de 50 de adulți și aproximativ 80 de copii. Mulțumim din suflet partenerilor de la Asociația Colț de Banat din comuna Comloșu Mare pentru implicare, au făcut lucruri minunate pentru copii”, a spus Sebastian Horvath, reprezentant al Primăriei Lenauheim.
În curtea lui Lenau au fost organizate câteva activități pentru copiii de toate vârstele, cum ar fi loc de joacă gonflabil, vânătoare de comori, recital Grupul instrumental Lenauheim – coordonator prof. Iosif Vrancuța și atelier arts and crafts copii – au făcut o pălărie de Kirchweih.
Casa Memorială „Nikolaus Lenau” a fost înfiinţată în anul 1932. Clădirea care găzduieşte muzeul a fost construită în anul 1775, fiind declarată monument istoric. Este casa unde în anul 1802 s-a născut poetul Nikolaus Lenau. Sunt expuse aici, în camere: manuscrise, cărţi, decupaje din presa vremii, fotografii, tablouri, busturi etc., toate amintind de viaţa şi activitatea lui Nikolaus Lenau.
De asemenea, Casa Memorială „Nikolaus Lenau” găzduieşte Expoziţia Etnografică Şvăbească, unde pot fi văzute interioare şvăbeşti (bucătărie, cămară, dormitor), în care sunt expuse obiecte de uz casnic şi gospodăresc, unelte şi instalaţii agricole şi gospodăreşti (machetă moară, bicicletă de lemn, furci, coase, greble, piatră de măcinat porumb, maşină de măcinat, presă de haine, bătător de cânepă, cântar, cursă de şoareci, lacăte, fierăstrău etc.) și port şvăbesc din Banat, incluzând şi o colecţie de 52 de perechi de păpuşi, care prezintă portul popular şvăbesc din localităţile bănăţene.
O premieră la nivel european, noua marcă propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor a invitat vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri și multe alte atracții.
Foto: Primăria Lenauheim
Citiți principiile noastre de moderare aici!