În 30 iulie, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Institutul de Studii Marine al Consiliului Național al Cercetării (CNR–ISMAR) și cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT), a organizat la sediul ISMAR din Arsenale – Veneția un masterclass la care au participat 20 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai facultății timișorene. Aceștia au fost coordonați de Ion Andreescu, decanul FAUT și Cristina Povian, cadru didactic la aceeași facultate.
Tema evenimentului a fost „Aspecte culturale, tehnice și științifice ale refuncționalizării contextului urban în Veneția. Studii de caz” și s-au pus în discuție și problematici precum încălzirea globală, deteriorarea ambientului, suprapopularea sau înălțarea nivelului apelor oceanelor.
„Au fost puse în discuție unele problematici derivate din marile provocări tehnologice cărora ar trebui să le facă față arhitectura în contextul noilor obiective cu care se confruntă știința și societatea sub presiunea fenomenelor ce influențează cursul vieții sociale la nivel planetar: încălzirea globală, deteriorarea ambientului, suprapopularea, înălțarea nivelului apelor oceanelor etc. Funcționalitățile noilor sedii CNR-ISMAR și Thetis oferă, în acest sens, materie pentru un studiu de caz de tranformare urbană deosebit de semnificativ atât în plan simbolic, cât și în plan practic, pentru Venezia”, transmit reprezentanții UPT.
Angela Pomaro, coordonatorul activităților din sediul central al ISMAR din Veneția, Franco Costa – cercetător ISMAR, Pasquale Ventrice, președintele Centrului de Studii Arsenale – Veneția, Antonietta Grandesso, Thetis S.p.a. au luat cuvântul în cadrul evenimentului.
Trimite articolul
XDar despre cum se trucheaza o licitatie la constructii in romania s-a vorbit in tema domnilor arhitecti? Despre cum se umfla preturile si cantitatile in proiect sa iasa bine constructorul si sa coste cladirea la stat de 5 ori mai scumpa ca la privat s-a vorbit?
Sau despre legea performantei energetice care are vreo 15 ani de cand exista si habar nu au de ea domnii arhitecti s-a vorbit?
In alta ordine de idei “arhitectele” astea arata ca niste traseiste ieftine! Una cu fusta scurta si ditamai bulanele, altele cu slapi in picioare…. vai s-amar de tinerii din ziua de azi!
Sunt bine venite din când în când aceste evenimente. Cu această ocazie pot sa vada si tinerii (viitorii) arhitecți o altă abordare decât cea tradițională. Să sperăm că au urmărit cu interes si au învățat ceva constructiv. Oricum, ei sunt viitorul. Trebuie o abordare modernă ,o viziune nouă.
Adevarat a grăit in comentariul anterior Timișoreanul.
În afară de 2 doamne brunetăe ,una in negru si una in albastru…restul parca au venit de la plajă. Dânsele si inca câțiva domni trecuți de prima tinerețe au fost decenti. Dar cred ca si ele sunt profesoare căci sunt undeva pe la 30 plus ca varsta. În altă ordine de idei ar trebui sa îi învățăm pe studenți să se îmbrace, ei totuși ne reprezinta. Ce părere și-au făcut acei oameni despre studenții români? Sa speram ca vor învăța ceva din această experiență și pe viitor vor fi cu adevărat prezentabili, sa ne mândrim cu ei si ne vor reprezenta cu mândrie.
Nu vrei tu sa sugi burlanele, ca tot te iei de bulanele a altor