În septembrie 1990, medicul Raed Araft a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă.
De 25 de ani, SMURD este operațional în Timiș, iar cu ocazia aniversării unui sfert de secol, pompierii timișeni au pregătit o expoziție în centrul Timișoarei cu mai multe mijloace de intervenție din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. La eveniment a participat și secretarul de stat Raed Arafat.
foto: Tion
Acesta a fost întrebat despre sistemul RO-ALERT, în contextul în care un nou mesaj a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii au fost avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian fiind sfătuiţi să se adăpostească. La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului.
Raed Arafat a făcut un apel către primari să le explice cetăţenilor utilitatea mesajelor RO-ALERT.
„Dacă ne-ar ajuta domnul primar să le explice cetățenilor că n-au de ce să se agite și să se panicheze, pentru că aceste lucruri sunt totuși pentru ei, ar fi mult mai bine. Puneți-vă în situația noastră sau în situația oricui, că există un risc și dacă este 0,0001, totuși este un risc și populația trebuie să știe de el și să ia măsuri cine dorește. Să intre în casă, să nu stea lângă geamuri, dacă au adăpost și vor să meargă în adăpost, să meargă acolo. Suficient o singură dată să se întâmple ceva și tot narativul ăsta se va schimba și va începe lumea să se întrebe de ce n-ați alertat, de ce n-ați zis, de ce n-ați vorbit”, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, Raed Arafat.
Potrivit secretarului de stat, sistemul RO-ALERT e mult mai bun decât pornirea sirenelor.
„Dar când știe Armata, știe Ministerul Apărării, că există un risc și ne înștiințează pe noi, care suntem Protecția Civilă, noi putem să stăm și să spunem lasă, că nu va fi nimic, lasă că nu deranjăm, mai bine stăm și într-o zi să se întâmple ceva, chiar dacă am zis că riscul este foarte mic și după care să regretăm și să ne întrebăm de ce nu am dat mesaj. Cei care sunt foarte deranjați poate că au modalități să nu pună telefonul lângă pat, să-l pună afară, dacă chiar vor să riște și nu vor să audă mesajele. Dar totuși sunt oameni care înțeleg de ce dăm aceste mesaje și nu le dăm nici să panicăm populația, nici să se sperie, le dăm pentru că asta este un lucru normal când există un risc. Alternativa la RO-ALRT e că trebuia să ajungem la sirene, ar fi fost mult mai panicant. De ce? Pentru că sirenele nu vin cu mesaje, nu vin cu nimic, auzi că sirena a sunat, dar nu știi de ce sună. Cel puțin la RO-ALRT noi transmitem, explicăm, după care poți să urmărești comunicatele despre ce se întâmplă. Deci asta este situația, ne pare rău, e un risc care există și care trebuie manageriat în acest fel”, a mai adăugat Raed Arafat.
foto: Tion
Și premierul Marcel Ciolacu, prezent sâmbătă la Timișoara, a afirmat că este necesar un sistem de informare a populației în caz de pericol.
„Am avut o discuţie şi la 2 dimineaţa si la 6 dimineaţa şi la ora 8.00 cu ministrul Apărării. E un sistem normal, care a funcţionat peste tot. Au fost inundaţille în New York. A existat un sistem de informare a populaţiei”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat despre subiect, sâmbătă, la Timişoara.
Premierul a mai precizat că nu crede că Rusia îşi permite să intre într-un conflict cu România, care este membră a NATO şi UE.
„Sunt ferm convins că în continuare, ca şi astăzi de dimineaţă, Ministerul Apărării va informa transparent presa. Nu avem probleme. Rusia nu are un atac împotriva României sub nicio formă, în acest moment. Eu nu cred că Rusia îşi permite să intre într-un conflict cu România. Acest lucru se datorează, în primul şi, în primul rând, faptului că suntem membri NATO şi ai UE”, a mai spus Ciolacu.
Sâmbătă, la Opera Națională Română din Timișoara a avut loc Gala aniversară, eveniment la care au participat secretarul de stat Raed Arafat, prim adjunctul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, col. dr. ing. Constantin Florea, conducerea inspectoratului județean, precum și conducerea UPU SMURD Timiș, alături de cadre militare și personal medical din județul Timiș si județele învecinate.
foto: ISU Timiș
În acordul muzicii militare au fost intonate Imnul Național și Imnul SMURD. Printre invitații care au luat cuvântul cu ocazia acestui eveniment aniversar s-au numărat reprezentanți ai autorităților publice locale și ai structurilor cu atribuții în domeniul medical, precum și inspectorii șefi ai inspectoratelor județene învecinate.
foto: ISU Timiș
Pe parcursul activității de salvatori ai vieților și de protecție a comunității, mai multe cadre militare în activitate și în rezervă, dar și voluntari s-au remarcat, fiindu-le înmânate plachete de onoare, trofee aniversare și diplome de apreciere.
Trimite articolul
XÎntr-o țară normală, unul ca Arahat era de mult timp judecat și condamnat, după ce a făcut în pandemie.
-
stai flexat ca a facut ce a fost pus. asa cum s-a ajuns de la “sa demitizam un pic boala” la “in fata bolii esti precaut sau esti prost”
cam ca si cu drona care n-a picat pana n-a zis cine tre ca de fapt a picat. cat despre o tara normala… in alte tari a fost mult mai drastica treaba. si tot in alte tari au mai fost si cetateni ca niste cetateni, nu doar #🤪. da’ ai idee de ce s-a scos armata pe strazi la inceputu taraseniei?🤔😜#torille!
#🤪
CSM și antivirală, la marțieni a fost la fel la doza 8.
Vedeți că doza 4 de la noi, au băgat și salvie.