Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96 din anul 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.
„Introducerea celor trei culori roşu, galben și albastru pe drapelul românilor s-a înfăptuit la 14 octombrie 1834, cu aprobarea Înaltei Porţi, de către Alexandru Dimitrie Ghica, domnitorul Ţării Româneşti. În 1848, în toiul revoluţiei, tricolorul a devenit în Ţara Românească însemnul naţional, principalul element constitutiv al drapelului de stat. Înlăturat odată cu intervenţia străină din toamna anului 1848, tricolorul va fi reintrodus ca drapel naţional la 1 septembrie 1863, de către Alexandru Ioan Cuza”, au transmis, luni, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Potrivit acestora, steagul avea însă culorile dispuse orizontal, redate roşu, galben, albastru, şi se va menţine în această alcătuire până în anul 1867, când, punându-se din nou problema însemnului nostru naţional, comisia însărcinată cu stabilirea drapelului ţării şi-a însuşit propunerea lui N. Golescu, fostul paşoptist, „ca culorile să fie aşezate cum era la 1848” , adică vertical, în ordinea albastru, galben, roşu, care s-a păstrat până azi.
În imaginea oferită de instituția culturală apare drapelul voluntarilor români de la Darnița aflat în patrimoniul Muzeul Național al Banatului. Drapelul a aparținut primului detașament de voluntari români constituit la Darnița din prizonieri ardeleni, bănățeni, crișeni, sătmăreni, maramureșeni și bucovineni.
Luni, 26 iunie, Ziua Drapelului Național a fost marcată și la Timișoara. Evenimentul organizat de Instituția Prefectului Județului Timiș a avut loc în fața Catedralei Mitropolitane. De la 11:40 s-a oficiat slujba de sfințire a drapelului, urmată de prezentarea onorurilor și alocuțiuni din partea oficialităților locale. Apoi a avut loc momentul solemn specific în care a fost primit, binecuvântat, sărutat și înălțat drapelul în paralel cu intonarea imnului. Ceremonia s-a încheiat cu o scurtă defilare.
Caracteristicile drapelului, precum și normele privind arborarea acestuia, dar și pentru intonarea imnului naţional şi pentru folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice au fost aprobate prin Legea nr. 75/1994.
Potrivit legii amintite, „Drapeul României are formă dreptunghiulară. Lăţimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fâşiilor culorilor sunt egale”. În anexa din Monitorul Oficial se precizează și nuanța exactă a celor trei culori: albastru cobalt, galben crom și roșu vermion.
foto: Adrian Panduru
Trimite articolul
XBine ca Fritz posteaza de ziua drapelului despre Timpark, cum au crescut incasarile si numarul platilor. Probabil daca era ziua drapelului vecinilor, sau al imperiului habsburgic, posta si el ceva pe tema. Sau macar daca ne spunea si cum a introdus el Timpark pe si mai multe strazi, poate atunci intelegeau si sustinatorii sai cati or mai fi ca nu e nicio realizare sa iei bani de la cetateni si sa nu stie nimeni cati bani s-au strans in 3 ani si ce s-a facut cu ei. Asta o fi revolutia bunei guvernari, japca pentru a face “studii”. Cred ca obsesia cu “studiile” la USR driva din faptul ca unii nu prea au, altii au o problema in a arata diplomele, si atunci fac si ei ce “studii” pot.