Publicația Banater Zeitung, care apare ca săptămânal în cadrul cotidianului „Allgemeine Deutsche Zeitung”, sărbătorește 30 de ani de existență formatul actual.
Banater Zeitung a început să fie tipărit în anul 1993, la scurtă vreme după ce vechiul ziar „Neuer Banater Zeitung”, ce se tipărea în vremea comunismului, și-a încetat apariția.
În Banat, prima publicație apărută în limba germană a fost foaia săptămânală „Intelligenz-Blatt”, în 1771, urmată în secolele următoare de numeroase alte ziare germane.
Publicația Banater Zeitung este editată și finanțată de către Forumul Democrat al Germanilor.
Despre diferențele de tehnologie din 1993 vs. 2023, redactorul-șef al publicației, Siegfried Thiel, spune că în anii 90 materialele ce erau trimise la tipografie erau realizate la mașina de scris. Foile și pozele se trimiteau spre publicare cu conductorul trenului. A urmat un scaner ce pare primitiv acum, dar totuși un progres față de trimiterea cu trenul. În timp, evoluția tehnologiei a fost uimitoare, astfel că abonații Banater Zeitung din străinătate pot opta să primească ziarul în format pdf.
„Am fost întrebat dacă Banater Zeitung este un ziar învechit. Dacă stau aproape de tradițiile și obiceiurile germane, sunt învechit? Dacă sunt un adept al jurnalismului din anii 70-80 cu o distincție clară între genuri, sunt învechit? Dacă refuz «modernul» limbaj gender, sunt un învechit? Atunci da, mă puteți considera învechit. În rest, suntem prezenți peste tot, nu suntem un ziar care se face pentru bibliotecă și nu suntem sub nicio formă niște conformiști”, a declarat Siegfried Thiel, redactor-șef al săptămânalului Banater Zeitung.
Nina May, redactor-șef la Allgemeine Deutsche Zeitung a precizat: „Noi suntem de fapt o familie. Suntem o familie de ziare. Dar suntem o familie și pentru că se transformă comunitatea, nu mai sunt doar nemții cei care au rămas aici, sunt mult mai mulți cititori, a doua și a treia generație care sunt plecați și nici nu mai știu românește”.
La momentul aniversar ce a avut loc în weekend a participat și primarul Dominic Fritz, iar Filip Ciortea-Neamțiu, elev în clasa a VI-a la Liceul Lenau a susținut un recital la pian, fiind acompaniat la vioară de profesorul lui, Adrian Ciuleac.
Vă reamintim că o manifestare de tradiție, „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob” este organizată anual în luna februarie de către redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”. Cârnații de casă preparați de cei mai iscusiți măcelari sunt jurizați de obicei la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn din Timișoara.
„Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţia ziarului, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, juriul fiind chiar redactorii. Începând cu anul 1995, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.
Pe aceeași temă:
FOTO. Pentru a 12-a oară, un timișorean a câștigat „Degustarea cârnaților bănățeni”
Citiți principiile noastre de moderare aici!