Organizarea ITO a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe încă din 2019, dar a fost amânată din cauza pandemiei. Peste doi ani, întâlnirea va avea loc la București.
„Suntem în pragul unui eveniment de o importanță foarte mare pentru Mitropolia Banatului, pentru biserica noastră și pentru Patriarhia Română. Este vorba despre ediția a șaptea a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși la care participă tineri din toate eparhiile din Diaspora românească și totodată din bisericile surori”, a declarat, miercuri, preotul Ionel Popescu, vicar eparhial administrativ la Mitropolia Banatului, coordonator ITO.
Deschiderea va avea loc joi, de la ora 18, în Parcul Rozelor, iar la eveniment și-a anunțat participarea și Patriarhul Daniel. ITO va începe cu Imnul Patriarhal, urmat de Imnul României. Urmează cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, Te-Deum, prezentarea delegațiilor și cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către tinerii participanți. Apoi, mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă, Patriarh Ecumenic, va fi transmis prin intermediul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Joachim de Prousa. Oficialități locale și centrale vor adresa mesaje, apoi va fi adusă torța pe Imnul ITO și va avea loc un program artistic în care va evolua și Corul Operei Naționale Române din Timișoara.
„Vineri noaptea este programată o slujbă de priveghere la Catedrala Mitropolitană, la care am invitat părinți de la schitul românesc Prodromu de pe Muntele Athos. Din ce am constatat noi, tinerii sunt doritori de astfel de slujbe nocturne. Starețul de la Prodromu le va vorbi despre istoria schitului românesc de la Muntele Athos. Sâmbătă vor avea loc conferințe pe tema traficului de ființe umane și a consumului de droguri. Nu stăm bine ca imagine și ca faptă în sine la traficul de ființe umane, iar la traficul de droguri nu mai putem să ne ascundem după deget că nu se consumă astfel de substanțe. Sâmbătă are loc un marș pașnic în memoria tinerilor care au căzut în Decembrie 1989 pe străzile Timișoarei. Traseul este ales pe cele mai importante străzi pe care s-a mers atunci către Operă (…) În fața Operei va fi rostită o rugăciune pentru cei plecați la Domnul atunci, răpiți de gloanțe”, a declarat, miercuri, IPS Ioan Selejan.
Programul este următorul:
Vineri, 1 septembrie
- 8:00 – Rugăciunea de dimineață
- 8:30 – 9:30 – Micul dejun
- 10:00 – Prelegeri consacrate istoriei, culturii și spiritualității creștin-ortodoxe, Sala Olimpia
- 12:30 – 14:30 – Prânzul
- 16:00 – Prelegeri despre prietenie din perspectivă biblică și patristică, Sala Olimpia
- 18:30 – 19:30 – Cina
- 22:00 – 2:00 – Slujba de priveghere și sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, la care vor sluji și părinți de la Schitul românesc Prodromu, Muntele Athos
Sâmbătă, 2 septembrie
- 9:00 – Rugăciunea de dimineață
- 9:30 – 10:00 – Micul dejun
- 10:30 – 13:00 – Aspectele fundamentale ale antropologiei creștine. Prelegeri despre traficul de ființe umane și consumul de droguri, Sala Olimpia
- 13:00 – 14:00 – Prânzul
- 14:00 – 16:30 – Procesiunea prieteniei (Bd. Eroilor de la Tisa, Aleea F.C. Ripensia, Pasajul Michelangelo, str. Michelangelo, Bd. Ion C. Brătianu, Piața Iancu Huniade (Muzeul Banatului), Opera Națională Română, Catedrala Mitropolitană
- 18:30 – Cina
- 19:15 – Participarea tinerilor la slujba de Vecernie în parohiile orașului și dialoguri cu tinerii acestora
- 20:45 – Program la dispoziția participanților
Duminică, 3 septembrie
- 9:30 – Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană
- 12:00 – Încheierea evenimentului 13:00 – Prânzul
- Plecarea spre casă
Vineri, vor vorbi în fața tinerilor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române – „Poporul român, depozitar al Occidentului Latin și al Orientului Bizantin”, pr. profesor Vasile Mihoc – „Voi sunteți prietenii mei!”. Hristos – Prietenul cel bun al tinerilor, prof. Petre Guran – „Intimitate și străvedere în Dumnezeiasca Liturghie”, pr. prof. univ. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban – „Prietenia în primele secole creștine” și prof. univ. dr. Adrian Lemeni – „Bucuria și libertatea vieții trăite în credință”.
Programul complet al evenimentului poate fi consultat AICI.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, aflată la cea de a șaptea ediție, vine după alte întâlniri internaționale ale tinerilor ortodocși organizate de Patriarhia Română, respectiv la Baia Mare (2014), Cluj-Napoca (2015), București (2016), Iași (2017), Sibiu (2018) și Craiova (2019).
foto: Tion
Trimite articolul
XDaca as crede in prieteni imaginari as fugi de astia ca dracu de tamaie. Norocul meu ca nu am accese de halucinatie simpla sau colectiva. Decat tanar orotox mai bine tanar si gata. Va dati seama ce antivaccin, 5G, Bill Gates si pamantul plat se discuta acolo? Pe langa sfinti, cruci, minuni, vrajmasi si alte semne patologice clare.
-
Fiecare face ce vrea, dar voi va credeti “dastepti”. Macar oamenii discuta, nu inghit propaganda ca tine.
-
Deci eu inghit propaganda si ei nu. Vedeti, dragi cititori, cine este adevaratul influnetat? Bisericile nu fac propaganda, doar ni se pare.
-
wiki🤪: “Din toate timpurile, în toate sistemele de guvernare s-a făcut propagandă. Propaganda este o formă de activitate umană normală(!🤪!). Orice organizație, fie că este vorba despre una socială, politică sau religioasă, care se întemeiază pe anumite principii pe care intenționează să le aducă la cunoștința unui public, transmițându-le pe cale orală sau scrisă, practică propaganda”
#ce este Adevarul, domnule?
#propaganda mea e buna, a ta e cea rea🤪
#propaganda vs manipülare vs dezinformate?
#da’ “vrajeala” ce e domnule?😂🤣😂🤪
#continutul comunicarii vs intentia comunicarii
#🤪
-
-
-
măăă… tu esti impotriva UE! nu de alta, dar iata ce spune carta drepturilor fundamentale a uniunii ioropene:
Articolul 10 – Libertatea de gândire, de conștiință și de religie
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept implică libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învățământului, practicilor și îndeplinirii riturilor.de constitutia romaniei nu are sens sa-ti zic nimic, pentru ca oricum romanilor mai nou “le pute” constitutia tarii lor.
#🤪
-
Asa e, au dreptul sa se intalneasca si sa creada in ce vor. La fel, am si eu dreptul la comentarii nepoliticoase(desi nu neadevarate) la adresa lor, am dreptul sa exprim lipsa mea de religie si de credinta in cai verzi pe pereti de orice forma. In UE as crede mai mult daca ar avea ceva putere asupra pornirilor nationaliste si religioase de pe continent. Iar povestea cu constitutia, ea nu imi pute mai nou ci mai vechi. Alea regaliste erau pline de unsi si dumnezei, alea fasciste erau pline si de ura, alea comuniste erau pline de aberatii, alea postdecembriste ba nu garantau proprietatea, ba nu respectau referendum-urile, adica erau si sunt slabe si prost gandite. Raman la parerea mea: credinciosii in fiinte supranaturale inchipuite de altii sunt prosti.
-
io is si mai… intransigent si cuprinzator(?) ca tine(#🤪), da’ nu urasc pe nime’ ca nu ajuta la nimic, nici pe mine nici pe altu; mie-mi place sa rad, chiar fie si “ca prostu”:🤣😂🤣😂🤪.
#nationalismu e bun, dar nu al oricui, nu?… ce e permis stapanului nu e permis slugii. ei, cateodata mai functioneaza si “actiune si reactiune”, nimic complicat; pen’ ca ipocrizia merge, da’ doar pana la un punct
#neocolonialism
#🤔
#🤪
-
Vine Marele Alb să-i spele pe creier…
-
interesant ca asta ii spala pe creier, Fritz cu paradele lui le deschide orizonturile sau gaoaza…
-
Esti pregatit, ai cumparat vaselina?
-
Pai, si cat de tare difera “paradele lui Fritz” de marsul FUNDamentalistilor?
-
Dar câți sunt aduși cu arcanul, ne vor spune? Apropo, marșul nocturn presupune și închiderea ușilor la catedrală?
-
sa interzicem deci loganurile, io am zis asta deja!
#🤪
-
Sigurat puteți fi și buni…..doar sa voiți aceasta
Tinerii ortodocsi sunt divele si praslea din partea stanga a pozei ?