Au început lucrările la ultimul kilometru din cei 29 planificați pentru a fi reabilitați în cadrul celei de-a doua etape de retehnologizare a rețelei de termoficare din Timișoara.
„Ne aflăm în faza finală a uneia dintre cele mai mari investiții în reabilitarea infrastructurii de bază a orașului. Chiar dacă șantierul a creat disconfort, este o etapă necesară pentru a rezolva problema pierderilor de căldură din fiecare iarnă. Vrem de asemenea ca aceste lucrări să fie de calitate, nu doar la nivel de conducte, ci și la refaceri pentru carosabil, trotuar, borduri sau pavaje. Am cerut ca de pe spațiile verzi să scoată molozul și să pună pământ vegetal în loc. Subtraversarea de pe Bărnuțiu a cedat în câteva luni și acest lucru nu este acceptabil. Trebuie refăcută urgent. Vorbim aici de o lucrare complexă, dar pentru care nu stăm să negociem calitatea rezultatului final”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, pentru 14 dintre punctele termice, lucrările au fost deja recepționate, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile necesare recepției la terminarea lucrărilor.
De la începutul lunii mai au fost reluate lucrările la rețeaua primară, odată cu oprirea furnizării agentului termic către populație. Din cei 9 km din rețeaua termică primară cuprinși în programul de retehnologizare, a mai rămas de reabilitat cca. 1 km.
Vă reamintim, prima etapă de retehnologizare a sistemului de termoficare a fost finalizată în vara anului 2016. În Etapa I au avut loc lucrări majore de modernizare, despre care puteți citi mai multe AICI.
A doua etapă ar fi trebuit să înceapă la scurt timp după, în 2017, însă programele cu finanțare de la Uniunea Europeană 2014-2020 au fost decalate, astfel că lucrările au început abia în martie 2021.
Etapa II presupune reabilitarea a peste 29 de km de rețea de distribuție (cca. 9 km de rețea termică primară și cca. 20 km de rețea termică secundară). Este vorba despre conducte cu coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare fizică și morală a izolației termice, ceea ce duce la pierderi de fluid și căldură.
Valoarea proiectului, susținut prin fonduri europene, se ridică la peste 32 de milioane de euro. Autoritățile locale estimează că în septembrie 2023, cea de-a doua etapă de retehnologizare va fi gata.
La finalul lucrărilor, ar trebui ca sistemul de termoficare să fie eficientizat, pierderile în rețea să se reducă, să scadă costurile de întreținere și exploatare a rețelelor, avariile să fie localizate mult mai repede, iar efectele negative asupra mediului să fie reduse.
Reabilitarea rețelelor de termoficare se desfășoară în mai multe zone ale orașului: centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia- Mureș-Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu.
foto: PMT
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XApa calda. 30.06.2023.
#3AM
#🤪
Nici un cuvant despre dezastrul pe care il lasa in urma aceste santiere interminabile:gropi, mizerie, noroi…….