Vă reamintim, în urmă cu o săptămână, pompierii din Timișoara au fost solicitați să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care cuprinsese Biserica de lemn de la Topla, din curtea Muzeului Satului Bănățean.
Nu au existat victime, dar biserica, monument național de clasa A, datând din 1746, a fost grav avariată. Mobilizarea a început de îndată, în acțiunea de salvare și restaurare fiind implicat Muzeul Satului Bănățean, alături de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Consiliul Județean, Biserica Ortodoxă prin Mitropolia Banatului etc.
Directorul interimar al muzeului, Dorel Micle, a declarat pentru Tion că acum a început evaluarea pagubelor. În primă fază, aceasta se face cu voluntari, urmând ca în perioada următoare să fie constituită o echipă multidisciplinară. Etapa este extrem de delicată, dar esențială pentru viitoarea restaurare.
„Prima dată trebuie făcută o evaluare și pentru asta am apelat la diverși specialiști, deocamdată la voluntari. Astăzi s-a făcut solicitarea și către principalele instituții din țară, către muzeele care au specialiști și care ne pot recomanda oameni care știu cum se pot face aceste evaluări. Vor fi probabil de la ingineri structuriști, arhitecți până la specialiști în conservare, restaurare, istorici și, probabil, și specialiști în fizică, în chimie, care să ne ajute să construim o echipă astfel încât evaluarea aceasta să fie una reprezentativă, să fie la cel mai înalt nivel științific.
Evaluarea ne va ajuta în reconstruirea propriu-zisă a bisericii. Sunt părți care sunt distruse, cel mai puternic a ars pe interior, se și poate vedea stratul de cenușă, dar grinzile acestea sunt masive, au mai trecut prin diferite intemperii și au rezistat. Au rezistat și de data aceasta. Sunt câteva elemente însă care vor trebui să fie schimbate. Totul trebuie făcut de așa natură încât intruziunea modernului să fie cât mai mică, astfel încât să se păstreze cât mai mult din partea originală.
Soluțiile le vor da specialiștii. Va fi un proces destul de îndelungat pentru că toate analizele trebuie făcută cu foarte mare atenție. Trebuie luată bucată cu bucată, lemn cu lemn, să vedem ce se poate refolosi. În interior încă nu ne-am apucat până nu fac domnii de la Muzeul Banatului o scanare 3D. Se mai păstrează încă bucăți de feronerie, piese autentice, pe care pe care vrem să le recuperăm. Va fi foarte mult de lucru.
Imediat după ce vom termina cu scanarea, vom face o acoperire provizorie și avem în lucru deja și așteptăm ca în cel mai scurt timp să avem o prelată specială, sub care specialiștii vor putea lucra, protejând și edificiul în același timp”, a explicat Dorel Micle.
Sprijin și din partea parohiei
Luni, împreună cu conducerea muzeului și voluntarii care au început evaluarea pagubelor, în curtea bisericii era și preotul paroh Alin Cristian Scridon. Acesta ne-a spus ce înseamnă tragedia pentru parohia sa, dar a dat asigurări și că, în caz de nevoie, aceasta va oferi tot suportul solicitat.
Este o mare tristețe, o mare povară sufletească pentru credincioși. Au iubit-o și o iubesc în continuare. Muți au trăit clipe foarte frumoase în această biserică de închinăciune, de cununie, de botez. Deci, clipe de bucurie, dar și de tristețe. Sunt clipe pe care le-am trăit și eu. Ne încarcă pe toți să o vedem așa cum o vedem. (…)
Suntem deschiși să ne implicăm și noi în acest proces (de restaurare – n.r.), atât cât putem. Până la urmă, nu suntem specialiști în restaurare, dar suntem deschiși pentru echipa de restaurare. Dacă au nevoie de mână de lucru, începând cu mine vom fi prezenți”, ne-a declarat și preotul Alin Cristian Scridon.
Vă amintim, biserica a ars în noaptea de 25 spre 26 martie. Potrivit ISU, cauza a fost „efectul termic al curentului electric”. În urma evenimentului, președintele CJT Alfred Simonis a dispus începerea unei cercetări interne. Altfel, bolta bisericii era oricum demontată pentru restaurare. Restaurarea întregii biserici arse a fost anunțată a doua zi după incendiu.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XArata superb.
Ar trebui conservata in starea actuala si folosita ca scena pentru videoclipuri de muzica metal.
-
Nici în glumă, cretinule !