Deschiderea expoziției a avut loc luni, la ora 18, la Centrul Reformat Noul Mileniu, aflat pe Splaiul Morarilor nr. 7. Au luat parte Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, lector dr. Amiel Drimbe de la Institutul Teologic Baptist Bucureşti, iar renumita mezzosoprană Aura Twarowska a susținut un recital alături de Filip-Samuel Sebeșan la orgă. De asemenea, la inaugurarea expoziției Muzeul Bibliei au fost prezenți și reprezentanții cultelor şi autorităților publice din județul Timiş.
„Rolul Bibliei în formarea civilizației şi dezvoltarea culturii europene” este tema sub care se desfășoară această ediție a expoziției Muzeul Bibliei, un proiect unic în România, inițiat de către pastorul baptist Ionel Tuțac.
Expoziția cuprinde peste 1.100 de exemplare ale Bibliei din colecția personală a pastorului Ionel Tuțac în diferite limbi şi din diferite perioade istorice și va putea fi vizitată între orele 10 și 18 la Centrul Reformat Noul Mileniu până vineri inclusiv. Intrarea este liberă.
„2023 este un an foarte important pentru Timișoara, este anul în care noi, timișorenii, avem privilegiul de a răspândi în Europa valorile noastre românești, valorile creștine. Am considerat că este foarte important ca în acest an deosebit pentru municipiului nostru să organizăm la Timișoara o expoziție de Biblii. Am vrut să atrag atenția tuturor celor implicați în actul cultural că la baza civilizației europene stă Sfânta Scriptură”, ne-a declarat, luni, pastorul Ionel Tuțac.
Publicul va putea vedea exemplare unicat, precum ar fi copia Bibliei duse pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, la bordul navei spaţiale Apollo 14 (de dimensiunea 2,5 centimetri x 3,5 centimetri), o micro-biblie (breloc) în limba engleză, în două volume, a lui Billy Graham, care a fost nominalizat de 64 de ori în topul celor mai admirate personalităţi ale lumii secolului al XX-lea, alături de sutele de exponate ce fac parte din colecţia personală a pastorului Ionel Tuţac.
O altă atracție a expoziției este o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, în 1475, ediţii începând cu secolul al XVII-lea, biblii miniaturale, exemplare inedite în zeci de limbi şi dialecte, dar şi cea mai mică biblie din lume, care poate fi citită doar la microscop.
După deschiderea oficială a Muzeului Bibliei, a început scrierea celei mai mari Biblii din România, având dimensiunea de 90×60 centimetri. Primul verset biblic, dintre cele peste 31.000, a fost consemnat de către ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, iar al doilea a fost scris de pastorul Ionel Tuțac.
„Este prima Biblie din România scrisă de oameni, dar în același timp cea mai mare Biblie din țara noastră. Va fi scrisă pe parcursul acestui an. Prin acest proiect am vrut să le reamintesc timișorenilor și românilor că Biblia nu trebuie să fie o piesă de muzeu. (…) Scrierea Bibliei este o misiune destul de grea, pe care eu mi-am asumat-o. Acest proiect începe la Centrul Reformat Noul Mileniu, dar ea va fi apoi purtată în diferite biserici, în diferite școli, universități din toată țara. Ideea este ca cei mai mulți care scriu în această Biblie, care are peste 30.000 de versete, să fie timișoreni și timișeni”, a mai precizat Ionel Tuțac.
Potrivit acestuia, cea mai mare Biblie din lume cântărește 547 de kilograme și a fost realizată în urmă cu mai mulți ani în SUA.
foto: Tion
Trimite articolul
XMa dusai fratioare si eu la muzeul asta a bibliilor cu dada mea si cu muica si scriseram noi acolo vreo trei profetii ca si noi suntem timisoreni si deci si timiseni.
Cautati in Profeti la Ioan a lu Radoi 12:3 – “si Domnul Dumnezeu (Iehova) a dat rusilor in stapanire pamantul romanilor pentru 300 de ani iar multi dintre romani au fost luati in robie si dusi in tinutul Siberiei pentru ca acestia erau indaratnici si rai si pentru sufletele copiilor avortati ce striga neincetat catre Domnul din Altarul Acestuia.”
Sa-L binecuvantam pe Dumnezeu pentru ca Evanghelia Monstrului Zburator de Spaghete n-a ajuns piesa de muzeu precum Biblia.
Fix asta lipsea 😂
Poți sa scrii și o biblie mare de un km, este egal cu zero daca N-o citești și nu ții Învățăturile din sfânta carte. A zis bine mai sus, Biblia nu trebuie sa fie o carte de muzeu, ci una din cărțile pe care trebuie S-o citești cât trăiești, deoarece acolo vei găsi ceea ce vrea Dumnezeu de la tine.
Intrebare :din ce fel de Biblie se copiaza versetele, din cea Ortodoxa sau pocaita (caci sunt diferite)? Sau fiecare copiaza pe limba lui, rezultand o struto-camila? La ce foloseste acest lucru?
-
Sa ai tu motiv de comentat. Acritura.
-
acritura esti tu no name sss impreuna cu cei ce te-au plantat in acest oras! Un ghiveci si in acest caz reflecta caracterul fanariot al acestui popor stapanit in istorie de mai multe imperii
-