La Timișoara, în zona periurbană, dar și în majoritatea orașelor din Timiș, școala începe în scenariul galben, iar în primele trei zile după revenirea la școală sunt prezenți fizic doar preșcolarii și elevii din clasele primare, care au lipsit două luni din bănci, de la ultima revenire. Ei au mai fost la școală de la debutul anului școlar, apoi a urmat o perioadă de carantină, au revenit din nou în bănci, iar apoi au intrat în vacanța prelungită.
La Școala Generală 30 din Timișoara, primii copii au venit de la 7.25 în fața școlii cu bunicii și părinții, care i-au ghidat și i-au sfătuit să respecte măsurile. Cei mici și-au zâmbit de sub măști, au făcut grupuri în funcție de clasa în care sunt și au intrat prin patru căi de acces.
„Ne bucurăm că revin la școală, ei se bucură cel mai mult și este mai bine să facă contact vizual”, a spus o bunică care și-a adus nepotul la școală.
Clasele au fost relativ pline, însă unii copii lipsesc motivați, iar unii sunt bolnavi sau în izolare, așa cum ne-a spus o învățătoare.
„Clasa este relativ plină, mai am și copii care lipsesc motivați de la părinți și fac cu ei cursurile online. Este puțin greu pentru că în clasă pun întrebări și trebuie să le răspund, în același timp o fac și cei de acasă. Ne adaptăm”, ne-a spus o învățătoare de clasa a IV-a.
Preșcolarii au început activitățile specifice sărbătorii de Paște, iar educatoarele le-au pregătit ouă de desenat, câte un ou de ciocnit, dar și povești.
„Un an bulversat”, spun cadrele didactice
Sălile au fost pregătite cu dezinfectante și au fost igienizate. Profesorii speră ca elevii să rămână în această formulă până la finalul anului.
„Este a treia revenire a copilașilor în acest an școlar. (…) Îi primim în condiții de siguranță și igienă, impuse de pandemie. În fiecare clasă avem dezinfectant, igienizare făcută ieri (marți – n.r.), chiar dacă a fost zi nelucrătoare, colegii din departamentul nedidactic au înțeles. La fel și cadrele didactice, care i-au întâmpinat, pentru că deși ei s-au întors a treia oară la școală, ei au avut emoțiile din prima zi. Credem noi că va fi ultima întoarcere, că ei vor rămâne în formație completă până la finalul anului școlar. (…) vor depune eforturi maxime și dascălii să recupereze materia atât cât se poate”, ne-a spus Mihaela Șora, directoarea Școlii Generale nr. 30 din Timișoara.
„Un an bulversat” mai cataloghează profesorii anul școlar, atât pentru ei, cât și pentru elevi și părinți.
„Ne-am simțit într-o nesiguranță permanentă și imposibilitate de a avea continuitate în materia predată, când a fost în online, când a fost în prezență fizică. Credem că vom reveni la normalitate”, a mai spus directoarea școlii.
În Timiș, scenariile de funcționare a școlilor, în fiecare localitate din județ, sunt disponibile AICI. Scenariile se reactualizează la finalul săptămânii. În județ, din 591 școli și grădinițe, 174 vor desfășura cursuri în perioada 5 – 7 mai în scenariul verde și 471 în scenariul galben.
În județ, conform inspectorului școlar general, sunt, la această dată, doi elevi și două persoane din personalul auxiliar care au Covid-19.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
LISTĂ. Cum începe școala în Timiș, în funcție de scenariul din fiecare localitate
Trimite articolul
XLasa-ti copii sa vina la scoala, nu va mai bateti joc de educatia lor, de dezvoltarea lor psihica ,fizica si intelectuala.
Este strigator la cer ce aceea ce faceti cu copii nostri, cu dascalii nostri, cu noi toti…pentru niste statistici ambigue si scoase din condei cu scopuri meschine…
Suntem tara in care scolile au stat inchise pe cea mai luna perioada desi infectarile in randul elevilor si studentilor au fost minime. Pregatiti urmatoarea generatie de sparanghelisti si votanti plusere
Copiii din clasele primare nu ar trebui sa poarte masca sau sa fie dati cu dezinfectant.
Rata de infectare/deaces/transmitere a covid este 0.