Biserica din Bobda, a baronului Csavossy Gyula, are un farmec aparte, chiar dacă e ruină. De o dimensiune impresionantă, mausoleul din satul în care intri făcând slalom printre gropile din asfalt îți dă impresia unei neputințe românești. Nu ajung foarte mulți în localitatea aflată la nici 30 de km de Timișoara, pentru că majoritatea oamenilor se opresc la ștrandul termal de la Sânmihaiu German. Un câmp cu levănțică ce apare pe hartă ar putea atrage ceva turiști dornici de poze de Instagram, dar emblema micuțului sat din comuna Cenei are nevoie de mai mult de câteva fotografii artistice pentru a fi salvată.
Asta încearcă Ambulanța pentru Monumente Banat, care a făcut, zilele trecute, prima intervenție la mausoleul din Bobda după zeci de ani. Timp de patru zile, câțiva tineri au curățat „jungla” din curtea bisericii, mobilierul și elementele decorative, au acoperit găurile din geamuri și au securizat cripta profanată în urmă cu mulți ani. Se face și o scanare 3D a clădirii, care va servi la lucrările atât de necesare pentru ca ruina din Bobda să nu dispară complet. Pe tinerii arhitecți i-a ajutat și primarul din localitate, care a reușit, la începutul acestui an, după nici două luni de negocieri, să preia ruina de la Episcopia Romano-Catolică.
„Am luat-o pentru că se prăpădește. Și pentru că e o emblemă a localității Bobda. Și pentru că mă gândesc că poate reușim să facem un circuit pe la noi”, ne-a spus edilul Sîrgean Tanasin.
A fost mai ușor și pentru Ambulanța pentru Monumente Banat să ajungă să intre în biserică. Mai întâi pentru curățenie, iar în anii următori pentru lucrări de conservare/refacere.
„E unică în Banat. E impresionantă prin proporții, prin poveste, e legată de toată istoria familiei Csavossy și mai ales prin faptul că a rămas cam unica moștenire pe care o avem de la ei. (…) Structural, zidăria e Ok. Are avarieri estetice, să zic așa. În principal, nu are probleme structurale, problemele principale sunt la șarpante, la acoperișuri, la tot ce înseamnă închiderea față de exterior. Odată ce acoperișul este deschis, începe să se distrugă tot. Deci e doar o chestiune de timp dacă nu intervenim pe învelitoare”, spune Dragoș-Mihai Nuță, unul dintre tinerii „ambulanțieri”.
Povestea omului cu cheia
După dimensiunea impresionantă a „junglei” din curte s-a văzut că la Bobda nu s-au mai făcut intervenții de ani buni. Din câte se știe, în biserică nu s-au mai ținut slujbe de zeci de ani, cam 40. Iar domnul Dan, omul cu cheia, a fost singurul care a mai avut acces în ea.
„Biserica e practic nefolosită din anii 80, când au fost ultimele slujbe, dinainte de revoluție, și singurul lucru pe care l-aș putea cataloga ca intervenție, deși esențial, a fost munca domnului Dan, omul cu cheia, de aici din sat, din Bobda, care s-a străduit, pe cât a putut, mama lui fiind femeie care trăgea clopotele, bunicii au lucrat la castelul baronului, și el a încercat să salveze pe cât a putut din biserică, mobilierul, să protejeze, să închidă, să țină tot, cât de cât în siguranță”, mai povestește Dragoș-Mihai.
Domnul Dan a lucrat cot la cot cu tinerii voluntari și este cel care a salvat, în urmă cu ani buni, rămășițele baronului Csavossy Gyula și ale soției sale din cripta profanată. Mai trage clopotele când mai moare cineva din sat, dar comunitate catolică nu prea mai există.
„Moșul o fost slugă la baronu’. L-o îngrijit și atunci i-o dat cheile. Când trag zvonul când mai moare cineva. Când moare cineva și s-a anunțat, atunci vin. Prin 78, 79 s-a ținut ultima slujbă…”, povestește omul cu cheia.
Domnul Dan nu este singurul care a ajutat. Voluntarii povestesc că la Bobda au dat de sprijinul comunității, deși primarul susține că oamenii nu s-au înghesuit să ajute. Dacă nici ei nu sunt „loviți” de halul în care a ajuns biserica baronului…
Poezia boltei
Pe Ioana, de exemplu, una dintre tinerele voluntare, a „lovit-o” mizeria, dar a uitat repede de ea când s-a concentrat pe detalii.
„Cred că prima dată te izbește mizeria, fiind deschisă bolta… este și poza aia foarte impresionanta, cu cercul ăla perfect de găinaț. Deci e clar, aia te izbește prima dată. După aceea începi să te obișnuiești și începi să te uiți. În primul rând, la mobilier, altarul, care e capăt de perspectivă cum intri și e destul de impresionant…. Cel mai impresionant aspect al bisericii e bolta. Care, chiar așa degradată, are o poezie foarte frumoasă și felul în care pică lumina prin ea destul de impresionant. Apoi începi să explorezi, să te cațeri și vezi priveliștea din turn… așa, micile lucruri frumoase care se păstrează în norul ăsta de neglijență, de murdărie, începi să observi micile detalii frumoase”, ne-a mărturisit Ioana Tiran.
Asta i-a convins pe tinerii voluntari să încerce să salveze biserica. Iar intervenția de zilele trecute e doar începutul, pentru că Ambulanța pentru Monumente se va întoarce la Bobda. E nevoie de reparații urgențe la cupolă, la acoperiș.
„Începem în toamna asta, o mică parte, sau, dacă nu, începem la anul. Trebuie să ne decidem când începe prima parte. Noi planificăm proiectul pe mai multe etape, fiindcă e un proiect de mare anvergură și nu suntem încă 100% siguri. Am început cu igienizare, defrișare de jur-împrejur, am creat un perimetru, în principal ca să ferim zidăria de umezeală și de acțiunea dăunătoare a plantelor invazive, dar și fiindcă am avut o echipă de ingineri geodezi, de la Graphein, care ne sponsorizează cu o scanare 3D, care ne va ajuta să întocmim toată documentația pentru punerea în siguranță de anul viitor. Adică o să avem o imagine gata făcută cu biserica în starea actuală, care practic e un document istoric, la urma urmei. Și tot ce înseamnă degradări”, a completat Dragoș-Mihai Nuță.
Banii, veșnica problemă
Primăria din Cenei ar trebui să lucreze cot la cot cu voluntarii, iar primarul nu e prea optimist că va găsi finanțare, pentru că n-are bani în comună. Dar își dorește circuite turistice.
„Clar nu avem bani, nici de cofinanțare nu avem, că am înțeles că ar fi undeva la 5%. Am primit din 2010, s-a mai încercat o amenajare a ei și ziceau undeva la 2,4 milioane de euro. Atunci. În primul rând să vedem scanarea asta 3D, băieții au promis că încearcă s-o refacă și să facă un deviz total și atunci o să încercăm să depunem un proiect. Sunt fonduri pe cultură, transfrontaliere, norvegiene… și încercăm să depunem peste tot”, ne-a spus Sîrgean Tanasin.
Edilul a intrat prima dată în biserică anul acesta și și-a amintit cum, atunci când era în liceu, băieții din sat furau oasele din criptă și le duceau la discotecă. Rămășitele au ajuns până la urmă la cimitir. Optimist, primarul Tanasin crede că e nevoie cam de doi-trei ani până să fie refăcute acoperișurile. Dar până să vedem ce se întâmplă cu biserica baronului, măcar să fie pusă în siguranță, să nu pice de tot. Pentru asta, la Bobda se va întoarce Ambulanța pentru Monumente.
Trimite articolul
XNu stim sa avem grija de tara asta frumoasa.Pacat.
-
Frumoasa dar populata. Pacat.
De ce nu face tanarul primar un proiect ca sa obtina fonduri europene? Oricum,pana acum nu a excelat cu nimic,a facut doar tampenii si locuitorii se intreaba de ce l-au votat
-
Ce fel de tîmpenii?