Câțiva studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara au depus un proiect de bugetare participativă pentru revitalizarea unui spațiu de dezbatere și evenimente. Inițiatoarea proiectului, Teodora Suciu, spune că proiectul vizează amfiteatrul și scena din Parcul Copiilor, care după lucrări ar putea fi folosite pentru a găzdui evenimente indiferent de vreme.
Proiectul „Acoperiș pentru scenă și amfiteatru – Parcul Copiilor”, se axează pe dezvoltarea unei infrastructuri care să asigure funcționalitatea acestor spații, indiferent de condițiile meteo.
Valoarea estimată a costurilor principale se ridică la 400.000 de lei, cca. 80.000 de euro, în care sunt cuprinse necesarul de materiale și manopera.
„Lucrările presupun crearea unei structuri metalice robuste, proiectate pentru a acoperi integral amfiteatrul și scena, oferind astfel protecție împotriva intemperiilor și îmbunătățind funcționalitatea acestor spații. Pe lângă structura metalică, proiectul prevede instalarea unei copertine rezistente la ploaie, vânt și radiații solare”, se arată în descrierea proiectului.
În momentul de față, ploaia și canicula transformă aceste spații în zone impracticabile, în care nu pot fi găzduite evenimente și activități în aer liber.
Inițiatorii acestui proiect au discutat cu studenți, părinți și copii pe care i-au întâlnit în Parcul Copiilor și care, conform acestora, le-au spus că nu folosesc infrastructura existentă a scenei și amfiteatrului. Astfel, transformarea ar urma să aibă avantaje atât pe termen scurt – prin îmbunătățirea imediată a utilizării acestor spații, cât și pe termen lung – prin crearea unui mediu mai atractiv pentru comunitate.
„Aceste consultări au avut rolul esențial de a ne informa despre preferințele și dorințele utilizatorilor potențiali ai acestor spații, permițându-ne să aliniem viziunea proiectului la așteptările comunității. Înțelegerea perspectivei lor mi-a permis să proiectez o soluție care să răspundă eficient la necesitățile specifice ale acestor grupuri și care să maximizeze beneficiile pe care le oferă noua infrastructură”, spune Teodora Suciu, inițiatoarea proiectului.
foto: inițiatori proiect
Timișoara Decide! 2023
Vă reamintim, anul acesta, pentru campania de bugetare participativă s-a alocat un buget de 4,2 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei mai mult decât anul trecut. Din suma totală, 3 milioane de lei vor merge spre campania dedicată întregului oraș – cu un buget maxim pe proiect de 500.000 de lei (cu TVA inclus) – și 1,2 milioane de lei pentru zonele marginalizate – Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz – cu un buget maxim pe proiect de 300.000 de lei (cu TVA inclus).
41 de proiecte depuse în cadrul programului de bugetare participativă din acest an au fost declarate eligibile. Nouă dintre propunerile transmise au fuzionat pentru că aveau o tematică similară. 67 de proiecte nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate, fiind respinse.
În total, timișorenii au depus 117 propuneri în cadrul acestei sesiuni a campaniei de bugetare participativă, cu patru mai mult decât anul trecut..
Până în 31 mai pot fi depuse eventualele contestații, urmând ca din 1 iunie proiectele eligibile să intre în procesul de vot. Contestațiile pot fi transmise prin email, la adresa cartiere@primariatm.ro sau pot fi depuse fizic, la Camera 12, în atenția Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere.
Etapa de vot se va deschide în data de 1 iunie și se va desfășura până în 2 iulie. Se va putea vota online, iar cei care nu au acces la internet sau nu pot vota digital, vor primi suport în acest sens, în cadrul unor întâlniri în cartiere.
Proiectele câștigătoare vor fi implementate de Primăria Timișoara.
Pe aceeași temă:
„Timișoara Decide!” 2023. Mai multe proiecte depuse de cetățeni față de anul trecut
Trimite articolul
XSi fara circu asta cu bugetare participativa trebuia oricum reabilitata.
Deja se promoveaza intens asa o propunere care nu are nici un randament, ar fi bani cheltuiti aiurea. Avem deja la 10 minute de mers pe jos o scena mare acoperita in Parcul Rozelor care este folosita maxim 10 zile pe an. De ce sa mai faca una in Parcul Copiilor? Cine o intretine ? Cati bani se cheltuie si pentru ce si pentru cine? Cand era Palatul Copiilor langa parc poate ar mai fi avut cine sa foloseasca scena, dar nu mai e nici ala ca l-au mutat in Giroculu in ceva camin abandonat.
Asta e partea negativa a proiectelor participative. Daca se gasesc cateva sute de oameni care sa voteze proiectul ca i-a convins un cunoscut sau au promovat intens intr-o scoala sau la o biserica, Primaria este obligata sa il faca. In schimb s-ar putea face chestii mai practice cu acei bani .
-
Propune tu proiect mai bun si poate nu mai primeste acesta punctaj destul. E totul transparent. Uite, acum Robulache ca e cetatean poate sa propuna achizionare de palmieri.