Clădirea a fost construită între 1908-1909, la inițiativa primăriei, iar arhitect șef a fost Székely László. Printre primii chiriași ai palatului s-au numărat firme celebre în epocă: Schneider, adunarea comercianților, restaurantul lui Wassel, firma fraţilor Deutsch, Kincs Vertes sau Balint.
La etajul întâi exista un spațiu de serate, dar și „Clubul cetățenilor”, unde se adunau cei mai înstăriți burghezi să discute afaceri și probleme ale cartierului.
Casa cu maimuțe
Palatul Totisz, Casa de Raport a Municipiului Timișoara, Stephanie-Palais sau Casa cu maimuțe sunt denumirile sub care este cunoscută clădirea. Există chiar un șir de statui ce reprezintă interpretări destul de realiste ale unor urşi şi maimuțe.
„În partea de sus a clădirii, pe fațada dinspre liniile de tramvai, la etajul al doilea, există un șir de statui ce reprezintă interpretări destul de realiste a unor urşi şi maimuțe antropoide în mărime naturală, exact sub cornişă. Animalele sunt reprezentate cu scuturi în mână. Pare-se că meșterii pietrari ce au fost angajați de către constructor au primit cereri speciale de la consilierii locali (că doar ei au plătit pentru clădire) să fie reprezentați pe fațada clădirii, sub formă de sculpturi. Nu se știe exact nodul neînțelegerii sau procentul de veridicitate al poveștii, însă, o neplată pare-se să fi dus la răzbunarea artiștilor și, totodată la înlocuirea „ctitorilor” cu animale (drăguțe, ce-i drept) protectoare ale mărețului palat din Fabric”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Palatul are geamuri înguste şi rotunjite. Fațadele clădirii sunt vopsite cu alb şi galben. Decorațiunile clădirii sunt caracteristice stilului Secession. Paznicul ce stă de veghe la intrarea în cartier reprezintă un alt element care „a trecut testul timpului”.
„În 1918, clădirea ajunge în proprietatea directorului general al complexului industrial «Industria Lânii – S.A.», Rudolf Totisz. Acest domn, ulterior consul al Belgiei la Timișoara, schimbă numele palatului cu cel al soției sale – Stephanie (Ștefania)”, spun cei de la MNaB.
Celebrul restaurant „Carul cu Bere”
În perioada interbelică a continuat să funcționeze Clubul Cetăţenilor, dar și celebrul restaurant „Carul cu Bere”. Prin 2000 au fost renovate faţadele, iar în anul 2010 începe și proiectul de reabilitare a vitrinelor istorice ale clădirii, ce se găsesc la parterul clădirii monument.
„Ai o fotografie veche cu palatul? Știi o poveste despre palat și locuitorii lui? Postează într-un comentariu și ajută-ne să recreăm povestea celor mai frumoase clădiri din Timișoara”, conchid cei de la MNaB.
Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Casa (Palatul) Mária Radocsay, Palatul Neptun, Palatul Apelor, Palatul Löffler, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Palatul Szana, Palatul Ciobanu și Palatului Miksa Steiner au fost destinațiile de până acum.
Foto: MNaB
Trimite articolul
XCe poti sa iubesti in orasul asta mizer, daca nu era pe mana romanilor era minunat
“interpretări destul de realiste a[le] unor urşi şi maimuțe antropoide în mărime naturală”
Timisoara a ajuns un oras de duzina pt ca nu a fost pus in valoare de administratia locala,oameni de 2 lei,tiganiada samd.
Erau mai multe cluburi in care HAITA se intalnea .S-acontinuat si in burgezia dejista si apoi in burghezia ceausista 9 din 10 Proprietari AI acestor cluburi nationalizate se intaln2sc periodic in Instantele de judecata ale municipiului.
Cum a fost posibil ca niste ciori sa cumpere 160 de cladiri in centrul Timisoarei si cum a fost posibil sa alegeti un primar neamț, din Germania. Nu v-ati lamurit cu presedintele?
-
Pai am incercat vreo 45 de ani cu rusii, si n-a fost prea grozav.
Foarte foarte bun acest articol. Felicitări redacției.
Timișoara a fost, este și va fi pentru totdeauna MICA VIENĂ indiferent de comentariile răutăcioase.
TIMIȘOARA ESTE : ORAȘUL SIMBOL AL EXCELENȚEI, ORAȘ MULTICULTURAL, PRIMUL ORAȘ LIBER, PRIMUL ORAȘ EUROPEAN, CEL MAI PUTERNIC ȘI REPREZENTATIV CENTRU ECONOMIC după BUCUREȘTI la nivel Național, UN MARE și APRECIAT CENTRU UNIVERSITAR, PRIMUL ORAȘ MARTIR al României.
Să ne înțelegem REVOLUȚIA Română a început la TIMIȘOARA, puțin mai mult respect și grijă pentru onoarea și statutul CAPITALEI BANATULUI, NU AR STRICA.
TIMIȘOARA SE BUCURĂ DE RECUNOȘTINȚĂ INTERNAȚIONALĂ IAR ACEST LUCRU ESTE CERTIFICAT ȘI PRIN TITLUL DE CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANENĂ.(2023).
NOI TIMIȘORENII NE IUBIM ȘI RESPECTĂM ORAȘUL. DAȚI DOVADĂ DE OAMEBI CIVILIZAȚI ÎN PRIMUL RÂND CEI CARE ÎNCERCAȚI NEJUSTIFICAT SĂ JIGNIȚI ACESTĂ MARE COMUNITATE.
Numai bine tuturor și spor în toate.
PUNCT.