Erzsebet Zelinka îți dorea de mult timp să-ți deschidă o instituție caritabilă, să ajute copiii. În 2017, când s-a întors în România, după ce a urmat studii în străinătate și a fost și cadru universitar în diferite țări din Asia, s-a decis să ajute în domeniul educației. Așa s-a născut Anima Nostra, un after school dedicat copiilor din medii defavorizate, singurul de acest gen din țară, toate serviciile fiind gratuite. Erzsebet predă și la departamentul de Asistență Socială în cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara.
„Am primit ajutor incomensurabil de la Parohia Catolică Elisabetin III Timișoara și cu o chirie simbolică, acolo am pornit în octombrie 2019, în format fizic, de luni până vineri, de la ora 12-16. Erau cinci-șase copii, iar mai apoi opt. Aveau un program destul de fix și de ordonat. Începeam la ora 12 cu prânzul, felul întâi și felul doi (…) și apoi treceam la rezolvarea temelor. Dacă ne rămânea timp, și de obicei ne rămânea, atunci ne jucam diferite jocuri de dezvoltare personală, gestionarea emoțiilor, consiliere, teatru. Studenții de la UVT, de la Departamentul de Asistență Socială, Psihologie, Sociologie și Știintele Educației ne-au oferit un mare ajutor, ei având posibilitatea de a își face stagiul de practică sau de voluntariat în cadrul proiectului After School Anima Nostra”, spune fondatoarea asociației.
Apoi însă s-a trecut în online, din cauza pandemiei. Tot ma mulți beneficiari au aflat de acest after school, ajungând de la șapte-opt din martie 2020, la 85 din nouă județe. Anima Nostra a deschis parteneriate cu SOS – Satele Copiilor, reușind să pătrundă în zone foarte greu accesibile și defavorizate, iar Direcția de Asistență Socială Călărași i-a ajutat cu cazuri din noi județe.
„Copiii s-au trezit brusc în aer, părinții s-au trezit acasă, toată lumea disperată. Nu funcționau încă sistemele acestea de Google Meet și de Zoom și eu am primit niște laptopuri, niște tablete și continuând cursurile la Asistență Socială în online, studenții au ajuns să-mi aducă cu zecile. Am ajuns de la șapte-opt copii în martie, la 85 din nouă județe. Dacă în fizic lucram cu copilași din Elisabetin, din Timișoara, în online s-a diseminat ajutorul oferit de Anima Nostra în nouă județe, apoi în 11 județe ale țării”, ne-a povestit Erzsebet Zelinka.
Voluntari de la Facultatea de Sociologie și Psihologie
Sunt foarte mulți studenți voluntari de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, unde predă și Erzsebet Zelinka. Sunt de la de la toate cele patru departamente: Asistență Socială, Psihologie, Sociologie, Științele Educației. Se discutau cu părinții beneficiarilor, se fixa o oră și o zi la care se întâlneau pe Google Meet sau pe Zoom sau dacă nu aveau copiii această posibilitate, pe Facebook și se lucra unu la unu sau în grupuri de doi-trei. Unii voluntari lucrau pe științe reale: geometrie, matematică, fizică, chimie, iar alții făceau consiliere cu ei, pentru că atât ei, cât și tutorii lor legali pot avea mici-mari traume sau greutăți în familie. Alții erau pe română și limbi străine sau pe desen.
„Din Anima Nostra s-a desprins un alt proiect «Lanțuri rupte», platforma de consiliere atât pentru beneficiari sau părinții care îi cresc pe acești copii sau tutorii legali. Oferă posibilitatea de consiliere și pentru studenții care au nevoie”, a spus Erzsebet.
În vara lui 2020, ducând lipsă de fonduri și sponsori a început proiectul „Tort pentru educație”. Erzsebet făcea toruri și alte produse de patiserie, oamenii donând ingredientele necesare și cumpărând deserturile pentru diverse ocazii și virând banii în contul Anima Nostra.
Excursii în natură
„Când a venit toamna, am început să discut cu colegii mei de la Asociația de Speologie Prusik Timișoara dacă nu am puteam să facem niște excursii cu copii, în cadrul proiectului «TERAPIE PRIN NATURĂ: Învățăm să iubim natura» pentru că am observat că pe mine mă liniștea natura de mic copil și mă gândeam că deseori acești copii nici nu pot să iasă din casa lor, ce ar fi să-i ducem în munte o zi, deci de dimineața până seara, cu mașinile nostre”, a spus fondatoarea asociației.
Au început chiar și workshopuri de științe reale – astronomie, joi fiind al doilea, online, despre galaxii, istoria planetelor, sistemul solar. Și terapia asistată de animale a dat roade pentru copii. În total, sunt 14 proiecte derulate.
„Ca un pom, am plecat cu o singură ramură și aia slabă și foarte greu de dus și a înflorit cu ramuri și avem acum 14 proiecte. Am colaborat și cu Spitalul Județean «Prius Brânzeu» când a fost nevoie la «Lanțuri rupte» și cu Policlinica Nr. 3 pentru că unii beneficiari au avut nevoie de investigații, cu Teatrul Basca”, ne-a povestit Erzsebet.
Note mai mari
Evoluții s-au văzut și la mediile copiilor, de minimum un punct. Peste vară, asociația își continuă activitatea, dar cu mai puțini elevi, fiind în vacanță sau în zone în care nu au internet.
Nu contează cât de mari sunt problemele celor mai mici, există doar câteva criterii după care sunt luați la Anima Nostra: „să fie corecți și să mențină acel orar stabilit cu studentul care este in charge și să nu ne trezim că contramandează în ultima secundă sau că nu-și face exercițiile sau că mint ca n-au teme sau părinții să fie de încredere”.
Dacă doriți să sprijiniți singurul after school la nivel național, care se adresează educației și consilierii copiilor din medii defavorizate, o puteți face donând la:
- Asociația Anima Nostra Timișoara
- Cod IBAN BRD: RO60BRDE360SV51035093600.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFoarte bine cat mai multa educatie si sanatate, nu sunt de acord cu mastile pe fetzele copiilor.
-
Asta nu ne trebuie.
Un exemplu demn de urmat,sunt multi copilasi necajiti in tarisoara asta…aviz milionarilor din tara asta,dintre care multi au furat cu ambele maini din avutia tarii,sau s-au imbogatit prin falsuri si magarii.Macar acum sa isi deschida ochii si sa doneze sau sa ajute astfel de asociatii,ca oricum nu se vor duce cu averea in mormant
Cinste lor!