Recunoscut pe plan național și internațional, „Timișul” are un bogat palmares de premii și distincții, obținute la festivalurile și concursurile din țară și din lumea întreagă. Din Europa – în Anglia, Luxemburg, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, Olanda, Serbia, Slovenia, Spania, Ungaria, Elveția, Belgia, Franța – până în îndepărtatele S.U.A., Costa Rica, Irak, Canada, Turcia sau chiar China, ansamblul a adus în fața publicului tradiții și obiceiuri, valoroase creații ale folclorului bănățean, dar și bucurie, emoție și o impecabilă eleganță.
Generații după generații, călăuzite de figuri legendare ale Banatului, de la Emilian Dumitru, Toma Frențescu, la Brândușa și Nicolae Stănescu, Doina Susan sau Doru Vlad au promovat, prin cântec și dans, patrimoniul cultural, obiceiurile și tradițiile autentice – inegalabile modalități de perpetuare și păstrare a creației artistice autohtone.
Astăzi, munca acestora este continuată de mai tinerii, dar la fel de talentații Maria Topciov și Ciprian David. Din dorința de a fi păstrători ai tradițiilor, dar și pentru o apropiere de publicul tânăr, aceștia cresc și viitorii membri ai Ansamblului, copii iubitori de folclor, cu aceeași energie, ritm, eleganță și grație.
Alături de dansatori, umăr la umăr, împărtășesc bucuria unui ansamblu membrii orchestrei, coordonați, odinioară, de Lazăr Pomorișaț, Laza Cnejevici, iar astăzi, de Nicolae Baniciu și Deian Galetin – nu doar dirijor, ci și unul dintre cei mai buni acordeoniști ai României.
Valoarea Ansamblului „Timișul” este confirmată și de asocierea sa cu nume mari ale folclorului bănățean și românesc: Petrică Moise, Ana Pacatiuș, Tiberiu Ceia, Nicoleta Voica, Laza Cnejevici, Andreea Voica, Mihaela Petrovici, Carmen Popovici Dumbravă, Petrică Miulescu Irimică, dar și prestigioși instrumentiști: Luca Novac, Pavel Roșu, Pavel Cebzan, Lazăr Pomorișaț.
„Timișul” este și o poveste despre prietenie, fidelitate, despre muncă în echipă și dăruire necondiționată. Puțini știu că tinerii din ansamblu, elevi la licee de prestigiu și studenți la Medicină, Drept, Politehnică sau chiar cadre universitare, își petrec mai multe după-amieze pe săptămână în Sala Lira, la repetiții intense, pentru ca ansamblul să fie pe scenă așa cum îi șade bine unei formații de calibru. Dragostea pentru jocul popular îi face să treacă pragul Casei de Cultură cu bucurie, fără a fi recompensați cu bani și, adesea, să treacă peste limitele fizice care, în mod obișnuit, ar imobiliza și un sportiv de performanță”, au precizat reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Joi, 9 noiembrie, de la ora 18:00, la Filarmonica „Banatul”, va avea loc aniversarea Ansamblului „Timișul”, care împlinește 55 de ani. Pe scenă vor urca cinci generații de dansatori și instrumentiști – de la cei care se apropie de 80 de ani, la cei mici, pasionați de folclorul bănățean.
Vor urca pe scenă și soliști de seamă ai Banatului: Andreea Voica, Elena Jurjescu, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Stoicănescu, Adrian Stanca, Vasile Conea, Doriana Talpeș, dar și mai tinerii Ana-Gabriela Coțe, Ana-Maria Moldovan, Bianca Opăriuc, Anca Sabadoș, Maria Șaptebani și Vlad Văcaru. Dirijori vor fi Nicolae Baniciu și Deian Galetin. Coregrafi: Ciprian David și Maria Dudău-Topciov.
Evenimentul va fi prezentat de Iuliana Tudor.
În amintirea anilor de demult, dar și a celor mai proaspeți în timp, Galeria Rotonda, a Casei de Cultură a Municipiului, găzduiește o expoziție de afișe de arhivă, iar Podul Maria, o expoziție de fotografii mai vechi și mai noi, care stau mărturie pentru cei 55 de ani sărbătoriți.
Anual, Ansamblul „Timișul” este „inima” Festivalului Inimilor, organizat de Casa de Cultură a Municipiului, creat în semn de recunoștință veșnică față de martirii care și-au pierdut viața în Revoluția pornită în orașul nostru și ajuns, în 2023, la cea de-a XXXII-a ediție.
Trimite articolul
Xdin păcate biletele la astfel de evenimente sunt puţine şi multi care ar dori să participe nu au găsit bilete….