Aproape 1.900 de proprietari ai unor clădiri degradate din Timișoara trebuie să le reabiliteze, în acest sens primind somații din partea primăriei. În situația în care proprietarii nu au confirmat primirea prin poștă a acestei somații, se va proceda la remiterea prin semnătură sau afișarea la domiciliu a documentului.
Ulterior, proprietarilor le revine obligația de a anunța autoritățile ce măsuri au luat până la data de 15 noiembrie 2022.
Vă reamintim că, recent, Consiliul Local Timișoara a aprobat ajustări ale Procedurii cadru privind majorarea impozitului pentru clădiri neîngrijite. Una dintre modificări prevede noul termen limită de expediere a somațiilor, și anume data de 31 iulie a anului în curs, către proprietarii clădirilor neîngrijite și aflate în diferite stadii de degradare, identificate și evaluate conform setului de criterii prevăzute în procedură.
15 noiembrie 2022 este data până la care toți proprietarii care primesc somațiile trebuie să demareze efectuarea lucrărilor de remediere necesare. În caz contrar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul aferent clădirii neîngrijite va fi majorat.
„Este o măsură necesară mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu foarte degradate care riscă să dispară din cauza lipsei măsurilor de reabilitare. Noi am făcut și un inventar la nivelul zonei centrale – situl Cetate și ansamblul urban Corso – unde avem 193 de imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizație de construire și termen de execuție în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă și necesită rapid intervenții. Mai ales pentru zona istorică, taxăm lipsa de acțiune, dar venim și cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord pentru reabilitarea clădirii istorice în care locuiesc”, a precizat, luni, primarul Dominic Fritz.
Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara le stă la dispoziție pentru detalii și consultanță de specialitate prealabilă proprietarilor care locuiesc în clădiri de patrimoniu și se pun de acord pentru accesarea programului de sprijin financiar.
De la începutul anului și până acum, consilierii biroului au avut 78 de întâlniri de consultanță cu cei interesați de programul de sprijin financiar sau pe diverse teme legate de reabilitarea clădirilor istorice.
Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara se află în Piața Traian, pe strada Ștefan cel Mare nr. 2, date de contact: reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 și 0374.555.160, de luni până joi, între orele 9:00 – 16:00.
Trimite articolul
XAcüm e cel mai bün posibil moment pentrü renovare, nici n-aü explodat pretürile la materiale, lümea se scalda in bani, nici nü vine iarna, totül e minünat. Ce inseamna sa o tii pe-a ta ürmarindü-ti interesele cü cinism cand tü nü esti in stare sa cüreti strazile si sa adüni iarba cosita partial.
“venim și cü ün instrüment de sprijin financiar pentrü cei care se pün de acord pentrü reabilitarea clădirii istorice în care locüiesc”
Ia zi ma frigz ce instrüment financiar e ala, hai, explica-ne ün pic, or fi aia 30% nerambürsabili.
Ce bine ca a flexibilizat Trifan legea si in loc de 50% s-a transformat in maxim 50%, apoi peneleül in consiliül local a cerüt iar 50%, üsereül a zis, nü, ca 30. Reabilitate pana acüm… z.e.r.o?
#RevolütiaBüneiGüvernari se stieeee!
#idiocracy
-
hai lasa vrajala…
-
anti-vrajeala vrei sa zici.
Ce e aia temesvar, dor dupa stapanirea austroungara? sper sa fii maghiar, atunci mai ca as intelege, dar daca esti roman si ti-e dor sa fii sluga, mergi in austria, acolo se cauta de-astia ca tine, care vorbesc putin, gandesc infim si inghit toate vrajelile daca-s de la stapanire straina.
-
Acest lucru trebuia facut mai demult.
Sa nu-i auid pe proprietari ca se plang can aproape toate cladirile sunt date in chirie.
Daca nu au proprietarii bani ramasi sau pusi deoparte dat fiind cat de mare este chiria pe acolo, sa ma scuteaza. Sa plateasca mai mult la impozit. M-am saturat de cat de scutiti de taxe si alte beneficii primesc si centrul arata ca naiba.
-
Da,subscriu la ce spjne dl Mihai. Trebuia demult sa se renoveze cladirile. Toatd sunt pline de chiriasi, cumparate pe bani putini sau cu chirii de 50€ /luna. Sunt imperios necesare amenzi m mari pt cei care nu se conformeaza. Timisoara ar putea arata ca si Praga daca s-ar renova toate cladirile istorice care sunt bijuterii pt.oras.