Primăria Timișoara (PMT) a dus la bun sfârșit proiectul de reabilitare a 29 de kilometri din rețeaua de termoficare a orașului, strada Golescu din zona Tipografilor fiind punctul final. Aici a fost schimbată ultima conductă din proiect.
Pe lângă conducte, au mai fost modernizate și 25 de puncte termice. Pentru 14 puncte termice lucrările au fost recepționate deja, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile de recepție.
Reabilitarea rețelelor de termoficare a avut loc în mai multe zone ale orașului: centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia – Mureș – Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu. Următorul pas este refacerea zonele de intervenție, respectiv trotuare, carosabil, spații verzi.
„După 40-50 de ani în care sistemul de termoficare a fost privat de investiții serioase, în ultimii 2 ani am reușit să schimbăm peste 29 de kilometri de conducte și vom continua să investim în sistem. Doar prin investiții serioase putem să oprim hemoragia de avarii la rețele și pierderile majore de apă fierbinte pe care le plătim din buzunarul fiecărui timișorean. Cred că sistemul centralizat de termoficare în Timișoara are viitor și de aceea facem investiții masive în rețea și capacitate de producție”, transmite primarul Dominic Fritz.
Vă reamintim, prima etapă de retehnologizare a sistemului de termoficare a fost finalizată în vara anului 2016. În Etapa I au avut loc lucrări majore de modernizare, despre care puteți citi mai multe AICI.
A doua etapă ar fi trebuit să înceapă la scurt timp după, în 2017, însă programele cu finanțare de la Uniunea Europeană 2014-2020 au fost decalate, astfel că lucrările au început abia în martie 2021.
Etapa II a presupus reabilitarea a peste 29 de km de rețea de distribuție (cca. 9 km de rețea termică primară și cca. 20 km de rețea termică secundară), constând în conducte cu coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare.
Valoarea proiectului, susținut prin fonduri europene, se ridică la peste 34 de milioane de euro, cu TVA inclus.
„De asemenea, în programul de retehnologizare au fost incluse lucrări de înlocuire a vanelor și racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, construirea de cămine pe rețele secundare, astfel încât, în caz de avarii, să nu fie afectate toate blocurile alimentate la același punct termic.
Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare din această etapă, se reduc pierderile în rețea, crește viteza de depistare și precizia localizării avariilor, se elimină mai mult de jumătate din avariile înregistrate pe rețelele secundare și se reduc costurile de întreținere și exploatare a rețelelor”, transmit cei de la Primăria Timișoara.
foto: PMT
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XMai Fritz, mie nu imi schimbi centrala, ca de 22 de ani imi luati impozit din care subventionezi gaura neagra Colterm?
-
Lasa ca nici tu n-ai platit gazul la pretul real de la bursa astia 22 de ani, ci la ala plafonat, compensat, subventionat etc de stat. Cat despre schimbatul centralei, ai rabdare pana prin 2030 cand le va interzice UE daca mai continua cu politicile “verzi”. Sau poti sa te incalzesti electric / cu panouri solare + pompa de caldura, si primesti si tu o ditamai subventia. Ca sa nu fii nevoit sa fe racordezi la Colterm cand va fi preluat de o firma de utilitati straina, ca aia vor avea grija sa faca profit.
Fotografia cu picioarele pe tevile ruginite merita un premiu Pulitzer!
#🤪
-
Zici ca’i Led Zeppelin. Merita la fel si poza cu servilul in camasa albastra pepit care da mana.
DA din 70 de km de retea primara au fost inlocuiti in 30 de ani vreo 20 ….mai au 50 de km Succes .Retele secundare sunt vreo 200 de km ,,,;La ce se lauda acum din aia 29 de km vreo 22 sunt retele secundare restul teava primara ..o picatura in ocean,joc de glezne de imagine.Pentru desteptul Cox pana la criza energetica gazul s a platit cu pretul de la bursa ,dupa ca in toate tarile s a plafonat,acum chiar daca pretul de la bursa e mai mic decat cel plafonat nu mai zice nimeni nimic.COLTERM este o entitate falimentara care functioneaza strict din bani de la buget,Pretul gazului platit de ei este de 2 ori subventionat o data prin plafonare si o data prin subventii..
-
Esti intr-o oarecare eroare. Pentru a iesi din ea, spune-ne te rog cand s-a liberalizat in Romania pretul la gaz(casnic/noncasnic) si cat timp a durat pana sa fie plafonat/compensat inapoi, sa vedem si noi cati din cei 22 de ani de care era vorba mai sus ai platit tu pretul gazului conform cotatiilor bursiere; si fa te rog si un total al “subventiei” de care ai beneficiat in restul timpului. Poti sa faci si un total al subventiei abonatilor Colterm(nu a fost mereu acelasi procent subventionat, dar presupunem ca stii asta, cand cu cat a fost subventionat caci altfel n-ai fi atat de vehement) Apoi compara-le si anunta-ne si pe noi de rezultate. Si te rog sa tii cont ca si abonatii Colterm contribuie la buget, nu doar tu. Cat despre Colterm, reteaua primara are vreo 74km, cea secundara vreo 208km. Despre reabilitare si fazele sale, surse de finantare etc poti citi in articolul de anul trecut link-uit si la finalul articolului de azi.
In locul tau m-as pregati pentru momentul interzicerii centralelor individuale.”Succesuri”!
rwe… rewq… tot pe-acolo, da.
-
deja ma plictiseste si pe mine subiectu’, zic s-o lasi balta, da’ tu faci cum crezi! si apropo de crezut, tu crezi ca stie careva cititor ce e rwe?
#bleah…
#vb#🤪
-
Eu zic sa verificati aia 30km inlocuiti ca sunt mai slabi calitativ facuti ca ce a fost acu 40 de ani.
In zona Telegrafului (chiar si in pozele din articol) caminele alea lungi facute de comunisti cu capace frumos (tevile scoase dupa 40 de ani inca aratau binicel) au fost umolute cu nisip si pamant pus peste tevi (era mai greu sa mai puna capacele la loc de beton; le-au adunat fruos si duse au fost.
Dupa ceva vreme se vor lasa toate si tevile vor fi afectate.
Sa nu mai spun ca sub tevi sunt tot felul de diatantiere de toate formele, marimile si materialele.
Lucrare facuta de capitalisti pt papat bani din fonduri europene. In maxim 2 ani o sa fie avarii mai mari ca inainte.
-
Visezi… Tevile sunt facute sa fie ingropate. Au izolatie din spuma de cativa centimetri, plus protectia de plastic. Lucrarea are si garantie.
-
Si nu le era mai usor sa le lase asa in tunelul din beton si doar sa puna capacele? Izolatie mai buna + mai usor de intervenit pe viitor. Da unde nu e cap, vai de picioare
-
si ce o sa faca tevile astea? o sa bage apa rece in case?