Al doilea mare șantier la trotuarele din centrul Timișoarei, după cel de pe vremea fostei administrații care a durat luni bune, a fost anunțat de primărie la sfârșitul lunii iulie. Urma să se lucreze la trotuarele degradate din zonele Loga, Eminescu, Piața 700, pe două fronturi de lucru. Viceprimarul Ruben Lațcău spunea atunci că „acolo unde avem asfalt vom merge tot pe soluție de asfalt, iar acolo unde avem pavaj vom merge pe pavaj, să respectăm legea și să avem cu adevărat o reparație și nu o investiție mascată”.
O lună și ceva mai târziu și încă se lucrează. Viceprimarul Timișoarei spune că a fost pe teren și a dat raportul pentru urmăritorii lui de pe Facebook.
„Avem în clipa de față lucrări de reparații pe C.D. Loga și pe Mihai Eminescu, tronsoanele de la Michelangelo la Revoluției. Acolo m-am întâlnit cu reprezentanții Societății de Drumuri Municipale (SDM) ca să văd situația de pe teren:
- porțiunea de trotuar din fața liceului Carmen Sylva este, după cum puteți vedea din poză, gata;
- pe ambele străzi vor fi curând finalizate integral trotuarele și vom avea treceri de pietoni la nivel cu bordura la toate intersecțiile;
- chiar în timpul vizitei am întâlnit un domn care m-a întrebat de bordurile foarte înalte și i-am oferit asigurări că vom avea treceri supraînălțate, deci accesibile pentru toți pietonii, fie că sunt școlari sau vârstnici, și bicicliștii ce vor circula pe acolo;
- cu cei de la SDM am stabilit măsuri de îmbunătățire a spațiului verde pentru stabilizarea copacilor de pe străzile adiacente la Loga și Eminescu;
- carosabilul este în lucru și mă aștept să fie gata până la finalul lunii”, a transmis edilul.
În același timp, se lucrează și în zona Pieței 700, la trotuarele sparte de operatorii de utilități în urmă cu câțiva ani, iar Lațcău spune că secțiunea de pe strada Brediceanu este aproape gata, fiind nevoie de a umple cu pământ spațiile din jurul copacilor. Mai sunt în lucru și străzile Colonel Enescu, Aurel Cosma, Doctor Iosif Nemoianu.
Pe Iosif Nemoianu există deja front de lucru, iar acolo va fi refăcut și carosabilul, nu doar trotuarul. Edilul spune că se vor repara „așa cum trebuie” și porțiunile de lângă șinele de tramvai, astfel încât să nu se degradeze asfaltul.
„SDM va folosi o tehnologie nouă pentru ei, respectiv aplicarea de mastic bituminos, care este practică standard. În trecut, STPT ar fi fost responsabil pentru aplicarea masticului, dar nu avea suficienți bani, iar SDM nu a avut echipamentul și expertiza pentru a-l aplica. Am rezolvat această problemă și nu vom mai vedea cratere lângă șine”, a mai explicat Ruben Lațcău.
Mai mulți utilizatori de Facebook au comentat că soluția aleasă, de asfaltare, nu este potrivită pentru clădirile istorice din centrul orașului, în special în fața Colegiului „Carmen Sylva”.
„Știu că soluția tehnică de asfaltare a trotuarelor în zonele centrale nu este cea mai dezirabilă. Consider că ar fi fost ideal să avem continuitate între secțiuni și să avem un singur model de dale sau de piatră cubică, nu asfalt. La lucrările de reparații (și nu de investiții), legea ne obligă să punem dale unde au fost dale și asfalt unde a fost asfalt. Am avut de ales între această măsură – acum – și repararea trotuarelor abia peste 2 ani, printr-un proiect nou”, a precizat viceprimarul.
Soluția aleasă a fost criticată și de fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, acum consilier local, care spune, cu referire tot la „Carmen Sylva”, că „atât merită un monument istoric de importanță națională; atât vor merita și Liceul C.D. Loga și celelalte clădiri iconice de pe stradă”.
„Asta în ciuda avizului Direcției de Cultură, care acum pare că nu mai contează și care spune explicit «se descurajează utilizarea asfaltului pe aceste străzi». Cum stăm cu aplicarea asfaltului până în peretele unei clădiri cu o vechime de peste 100 de ani?”, a atras atenția Diaconu.
Primăria repară și zona catedralei, deși nu e spațiu public
La trotuarele din jurul Catedralei Mitropolitane se lucrează din toamna lui 2020. Șantierul a fost început atunci când au fost montate trotuarele în pătrățele, iar fosta administrație pregătea pavaj cu model folcloric. N-a mai apucat să-l pună, iar Administrația Fritz nu a continuat lucrările. Explicația era că pentru șantierul de acolo nu a existat aviz de la Direcția pentru Cultură a Județului Timiș.
„Suntem de mai multe săptămâni în discuții inclusiv cu mitropolia, vrem să ajungem cât de curând la niște lucrări, doar că ele trebuie să fie legale. După cum știți, pentru lucrările începute acolo nu a fost nicio autorizație de la Monumente, deși este în fața unui monument. Nu este terenul primăriei și pentru celelalte trotuare ne străduim foarte mult să avem o soluție legală. Din câte știu eu, o să avem și aici vești bune în curând”, explica, în primăvară, primarul Dominic Fritz.
Viceprimarul Ruben Lațcău explică acum că în zona catedralei a fost nevoie de „un model de trotuar potrivit pentru situl din jurul său”.
„Inițial, trotuarul de la catedrală a fost realizat fără autorizație, motiv pentru care au existat întârzieri majore la noul trotuar. Încă din prima clipă am făcut pașii necesari pentru a aduce situația în legalitate – am vorbit cu inspectoratul în construcții și am produs documentația necesară. Recent, direcția de cultură a dat ok-ul la ultima propunere a patriarhiei pentru modelul de trotuar, iar săptămâna aceasta a fost ales tipul de piatră, a fost comandată, și, odată ce ajunge, va fi montată. SDM va realiza întreaga porțiune, dar dat fiind faptul că nu toate trotuarele din jur aparțin primăriei, vom finanța mitropolia pentru lucrările de pe patrimoniul lor”, a precizat Lațcău.
Ar trebui să se lucreze și în zona Spitalul Militar – Stația Piața 700, unde există aviz de la Direcția pentru Cultură pentru un model de trotuar propus de PMT la începutul lunii. Drumarii SDM ajung acolo săptămâna viitoare, urmând ca lucrările să fie finalizate până la final de septembrie, spune aceeași sursă.
O altă zonă în care ar trebui să se lucreze este la Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu”, unde trotuarul din față a fost decopertat de ceva timp. Ruben Lațcău susține că acesta va fi amenajat după ce au fost finalizate lucrările de reabilitare la liceu, urmând să fie gata tot cam în două-trei săptămâni.
Campania de reparație a trotuarelor din zona centrală va continua. SDM va interveni și pe Bd. Revoluției din 1989, de la C.D. Loga până la Podul Decebal. În plus, reprezentanții PMT promit că drumarii Societății de Drumuri Municipale vor ajunge și în cartiere, „în următoarele luni și ani”, în Dâmbovița, pe Ana Ipătescu sau în zona Elisabetin.
Vă reamintim, fosta administrație a ales pavarea trotuarelor din centrul orașului cu un model de dale destul de criticat de timișoreni. Așa-zisele trotuare „șotron” sau „în pătrățele” au fost criticate și de noul arhitect-șef al orașului, Gabriel Almăjan, care spunea că acestea „nu se corelează cu fațadele”, iar „sistemul coloristic creează un deranj optic major”. Reprezentanții Primăriei Timișoara nu au anunțat deocamdată dacă mai înlocuiesc trotuarele în pătrățele și când.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Ce face primăria cu trotuarele sparte din centrul Timișoarei. Urmează o nouă rundă de amenzi
Trimite articolul
XMai incompetent decat Fritz este doar Latcau😁
-
Aoleu CE ȚEAPĂ, ce AMATORI AM PUTUT VOTA… Asta-i soluția voastră în ERA DIGITALĂ ?! 🙈
Păi cu citeva camere video automate, toti șoferii vor respecta atit viteza cit și prioritatea pietonilor la Zebră, mai ales dacă e trasată cu vopsea nouă. ÎN TOT ORASUL, ptr ca nu vor știi unde sunt amplasate!! Nu trebuie alte BAZACONII SCUMPE ce doar îngreunează traficul, plus măresc poluarea FONICĂ produse de aceste supraînălțari. De banii ăștia luați camere video mobile cu radar incorporat.
ALOOO RUBEN, ALOO FRITZ, se aude?! suntem în ERA DIGITALA, iar voi apelați la soluții din EVUL MEDIU?! Bine ca nu puneți niște BOLOVANI pe strada, ca în desenele cu Fred Flinstone… -
Ăștia-s ‘specialiștii’ de la ussr.
O adunătură de incompetenți, dar cu aere de experți în orice domeniu.
Felicitări timișorenilor că și-au ales așa măscărici în funcții de conducere!
bordurile foarte înalte și i-am oferit asigurări că vom avea treceri supraînălțate”Dar nu va mai iese din cap [rostia asta cu treceri de pietoni la inaltimea trotuarelor in loc sa face niste alveole de coborire voi inaltati trecerile de pietoni?Cand treci cu masina sa iti sara si proteza din gura?Sau mama cu caruciorul scapa pe langa trecerea voastra se rastoarna caruciorulIdei idei a la USR dar ati uitat cand inlocuiti pavajul mozaic ca asta era prioritate ARHITECTULUI SEF sa distrugem si ce este facut
-
In toate tarile civilizate, asa cum ne vrem si noi sunt aceste treceri de pietoni inaltate, franta, belgia, olanda, germania, italia…
sunt mult mai bune si mai eficiente ca bumperele, raman acolo si iarna. Nu doar vara! -
Se practica des dincolo trecerile la nivel cu trotuarul, sunt cele mai bune pentru a obliga soferii sa reduca viteza. Reduc numarul de accidente.
Mama cu caruciorul nu are ce cauta pe langa trecere.
Cel mai bine ar fii ca toate trecerile nesemaforizate sa fie inaltate la nivel cu trotuarul.
Sa vezi atunci cum soferul va reduce de frica macar sa nu strice masina….-
Tu ești TELEPORTAT din EVUL MEDIU… Du-te napoi, bufonule
-
Bine ca recunosti stimate “esti paralel” esti prea prost sa intelegi ca asta iti este numele postat de tine! Daca te uiti pe indicatoare zona este cu scoli si 30km/h asa ca esti obligat ca sofer sa circuli cu viteza redusa
-
-
Pai e normal, spaga pentru trotuarele cu pavaj s-a dus la Robu, acuma trebuie sa ciuguleasca si Latcau ceva🤪
-
Cea mai de bun simț si logica explicatie
-
Asta e noul trend la USR? Un postac scrie un slogan si alt postac userist manifesta sustinere publica fata de slogan? Mai rasfirati baieti… Va garantez ca daca va laudati pe strada ca sunteti simpatizanti USR o sa va scuipe lumea intre ochi.
-
Pai stai ca nu o prind pe asta! Deci nu este spatiu public, dar arunca cu banii intr-un teren privat! Sau daca este cu Doamne Ajuta nu conteaza? Cam miroase a spalare de bani aici!
În timp ce prin cartierele mărginașe sunt străzi încă din pamint. Iar au dovedit Romii de la nemția ca sunt “Băieți Destepti”. După ce le-a dat Primaria Casele valoroase, le-a mai și asfaltat trotuaru și strada! Bravo Robu, Bravo Fritz! Se vede pe cine iubiți mai tare…
Stim toti ca asfaltul protejeaza mediul si nu se incinge vara cand sunt 50C la soare ….. Ati criticat pavelele alb/negru de la Robu, acum primiti ceva muuuuuuuult mai frumos si mai prietenos pentru mediu, ASFALT ! (inca o dezamagire)
Mica Viena :))))
Sa nu uitam cand a a inceput Robu cu dalele lui mozaic. Primul trotuar cel de langa Tribunal. Toti au sarit cu gura ca nu se potriveste si a fost schimbat. Acum aceeasi carcotasi vor rahaturile lui Robu langa alte cladiri istorice de peste 100 de ani vechime. Romanul se schimba dupa cum bate vantul. Oricum nu trotuarele colorate sunt prioritatea orasului, Robu a esuat cu ideile sale cretine precum patinoarul de plastic, un fleac de 120.000 euro, salile de sport fantoma, licitia esuata pentru autobuzele electrice, refuzul de a cumpara tramvaie noi, in schimb modernizand niste vechituri de peste 30 de ani aduse din gunoiul altora. Pasajul Solventul cu care se lauda la alegerile din 2012 a fost construit … exclusiv pe hartie!
-
Tot cu Robu o dati in vrajeala, mai useristilor, altceva nu mai stiti? Tot Robu-i de vina ca Fritz nu stie nici sa se stearga la fund fara consilierul specializat pe rahat? Faceti voi macar cat Robu, ca din cate se vede, regresam. Oricum ati lua-o si ati drege-o, oricat ati scalda-o, nu exista termen de comparatie intre orice fel de dale si asfalt. La voi in curte ati pune dale sau ati asfalta? Mai lasati manipularea ca nu mai tine abureala!
In loca sa scoti in evinta cladirea Catedralei care este unicata in tara …cat costa un pavaj din piatra ? mult tare ati economisit , luati si turnati bitum peste tot si ati terminat Timisoara, in alte tari se pune accent pe cladiri istorice degeaba avm primar neamt ca de data asta a facut un lucru romanesc de proasta calitate ….cred ca e pleonasm:)) lucru romanesc= de proasta calitate
Pavaj cu gauri prin care creste iarba, nu asfalt.
USR+AUR=LOVE!
Ca la saraci!
24 milioane cheltuiti pe ce ? Vai ce mincinosi mizerabili.