Cele 100 de insule sunt amplasate în cele mai dens populate zone din Timișoara. Acestea vor fi operaționalizate de către RETIM – operatorul care va prelua deșeurile – și ADID Timiș – asociația care gestionează salubritatea la nivelul județului.
Noul sistem va deveni funcțional până la finalul acestui an, iar RETIM va asigura colectarea conform graficelor în vigoare.
„Insulele ecologice sunt compuse din cinci module, fiecare destinat unui tip de deșeu și colorat distinct: maro – deșeuri biodegradabile, negru – deșeuri reziduale, galben – plastic și metal, albastru – hârtie și carton, verde – sticlă. Fiecare modul informează utilizatorul cu privire la nivelul de umplere, alertează dacă trapa nu a fost închisă corect și este securizat, oferind acces doar pe bază de cartelă sau printr-o aplicație mobilă”, precizează reprezentanții primăriei.
Aplicația este disponibilă AICI. Campania de informare a cetățenilor care sunt vizați de proiect s-a desfășurat, iar deja a început și împărțirea cartelelor de acces către asociațiile de locatari. Blocurile incluse în program pot fi consultate AICI.
Mai multe informații se pot obține și de la primărie, la numărul de telefon 0741.109.605 sau prin email, la adresa primariatm@primariatm.ro.
„Deșeurile trebuie sortate pe tipuri în saci, cu excepția sticlei. Pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu este necesară autentificarea prin cartelă sau aplicație. Sacii trebuie să fie de dimensiuni potrivite pentru a încăpea fără a forța trapa. Modulul destinat sticlei are o trapă cu diametrul de 25 cm, iar celelalte module au trape de 40 x 30 cm”, mai precizează reprezentanții instituției.
Achiziția propriu-zisă a celor 100 de insule ecologice este de 4,9 milioane de lei, fără TVA. Adică 5,8 milioane de lei sau 1,2 milioane de euro, cu TVA. Fondurile provin din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), achiziția fiind făcută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Primele 50 de insule au ajuns la Timișoara acum două săptămâni.
Trimite articolul
Xdap, urmeaza sa platesti pe cat respiri ca generezi CO2, platesti pe cat metan eliberezi in atmosfera ca mananci fasole si alte ineptii eco-marxiste.
-
e greu sa gandesti
nu-i bai
si banii tai sunt la fel de buni
mai nou trebuie sa ai telefon, internet, si sa-ti instalezi mizeriile statului, chiar si pentru a arunca gunoiul
Bravo bah voi astia de la primarie!
Aruncam materiale sortate reciclabile , pe care se iau direct bani buni de catre Retim, iar cetateanul trebuie sa plateasca ca “selecteaza & recicleaza” resturile.
In plus in materie de Sticle aceasi mare problema nerezolvata: unde arunca cetateanul onest geamurile, oglinzile care nu-i mai sunt necesare? le ducem la “cineva” sa le faca sub forma de borcane si apoi le aruncam la tomberonul vesel?
Hai sa va vad ce-mi spuneti: unde aruncam geamurile vechi?!? ca Retimul nu le primeste nicaieri.
In ce loc au fost montate? Că să vedem dacă mai funcționează.