Lucrările avansează pe șantierul noii maternități a Spitalului Județean Timișoara, amplasată lângă Casa Austria. La viitoarea clădire, care face parte din categoria de importanță B – adică de o importanță deosebită, demisolul este gata, iar acum se lucrează la ridicarea celorlalte etaje.
Conform dirigintelui de șantier, sunt „mici întârzieri nesemnificative”, datorate vremii urâte din ultima perioadă, însă acestea pot fi recuperate. În acest an, constructorii își propun să finalizeze ridicarea clădirii și vor începe compartimentările și dotările pe încăperi. Până în luna mai 2023 totul trebuie pus la punct, iar până în toamna anului să se obțină și autorizația de funcționare.
Demisolul va găzdui policlinica și zona de primiri urgențe. Va fi și o zonă administrativă, cu vestiare, și o zonă de sterilizare a echipamentului. La primul etaj va fi zona de fertilizare in-vitro, cu frigiderele de păstrare a materialului genetic. La etajele 2 și 3 vor fi secțiile de Obstetrică – Ginecologie. La etajul 4 vor fi sălile de naștere și zonele pentru nou-născuți. Maternitatea va avea o centrală proprie pe gaz, iar secundar va fi conectată la rețeaua de termoficare a orașului.
Noua unitate sanitară va avea 126 de paturi împărțite pe zonele ATI, Obstetrică și Ginecologie. Spitalul Județean Timișoara va dota maternitatea cu echipamente de ultimă generație, dar și cu mobilier.
Se pune accentul, în primul rând, pe siguranța viitorilor pacienți pe care îi va găzdui. Se țintește reducerea numărului de infecții nosocomiale, prin atenta împărțire a spațiului, precum și prin sterilizarea instrumentarului și așternuturilor care pot fi refolosite. În plus, fiecare etaj va avea panoul lui electric. Se dorește evitarea anumitor accidente.
„Infecțiile nosocomiale vor fi foarte limitate, de aceea instalațiile vor funcționa ca o uzină și vor exista presiuni diferite în camere pentru gestionarea oxigenului, ca să prevenim situațiile dramatice (n.r. – posibile incendii). Noi am mărit devizul și am votat în plen pentru a face ceva trainic de ultimă generație. […] Va fi cea mai modernă maternitate din țară”, a spus Marian Constantin Vasile, administratorul public al județului Timiș, aflat marți, 15 februarie, într-o vizită de lucru pe șantier.
Marian Constantin Vasile consideră că executantul lucrărilor dă dovadă de seriozitate, acestea fiind făcute la cel mai înalt standard. Nu are nicio emoție în privința proiectului.
foto: Tion
Dotările noii maternități
Maternitatea va avea compartimente de fertilizare in vitro, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, secție pentru prematuri, nou născuți eutrofici, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă. Va dispune de 126 de paturi. Aici se vor muta toți medicii de la actuala Maternitate Bega, excepție făcând secția de pediatrie.
Proiectul este susținut prin finanțare nerambursabilă, în cadrul unui proiect european România-Ungaria („Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică-ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara și Clinica de pediatrie din Szeged”), dar și prin fonduri primite din bugetul de stat, respectiv de la Consiliul Județean Timiș.
Lucrările la noua maternitate a Spitalului Județean Timișoara au început în luna iulie a anului trecut. Clădirea va fi amplasată pe terenul dintre Spitalul Județean Timișoara și Casa Austria și va avea o suprafață utilă de 4.761 de metri pătrați. Investiția pentru noua maternitate se ridică la 64,3 milioane de lei, dintre care cheltuielile pentru construcție și montaj reprezintă 44,4 milioane de lei. Conform contractului, maternitatea trebuie să fie gata în doi ani de la începerea lucrărilor.
Contractul de proiectare și execuție a noii maternității a fost semnat cu asocierea Construcții Erbașu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con, o asociere de firme în privința căreia administratorul public al județului susține că nu are „nicio emoție”, cu toții fiind profesioniști.
Șantierul noii maternități se desfășoară sub coordonarea simultană a constructorului, proiectantului și a dirigintelui de șantier – reprezentant al CJ Timiș. Au fost prevăzuți 120 mp pentru birouri și chiar o sală de ședințe, în containere, pentru buna desfășurare a lucrărilor.
Trimite articolul
XDin pacate profesionalismul medicilor nu este la nivelul tehnicii medicale actuale si foarte putini se pregatesc non stop. De educatia lor subtire lipsita de empatie fata de pacienti si apartinatorii acestora nu are sens sa vorbim, lipseste cu desavarsire la 99% dintre ei . Dorinta de inbogatire ii orbeste.
“Lucrările depășesc foarte puțin graficul de execuție, iar dată fiind vremea favorabilă, constructorul poate recupera rapid.”. Super explicit! No comment!
Ziduri avem.
Mizeria morala dintre ziduri inspaimanta!