Banat Brunch este un proiect prin care puteți cunoaște mai bine satul, obiceiurile și mâncarea din zonă. Este o inițiativă comună a mai multor organizații, iar de doi ani este demarat și în Banat, de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș (APDT). Evenimentele de cultură gastronomică în Timiș vor reîncepe din iunie.
„Brunch, fluștuc sau doar gustare. Nu contează cum le spuneți! Experiențele complexe, care adună în jurul aromelor locale prieteni și povești, reîncep în județul Timiș din luna iunie. Evenimentele organizate în cadrul proiectului ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentelor care nu călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, să considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai”, transmit reprezentanții APDT Timiș.
Promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale
Evenimentele nu au un scop patrimonial, ci doresc să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale.
„Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane. Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale”, mai spun cei de la APDT Timiș.
Cei care vor colabora în cadrul Banat Brunch, își pot dezvolta oferte turistice sau pot deveni furnizori locali pentru pensiuni și restaurante.
„Practic, ne dorim ca, în urma colaborării cu noi în cadrul Banat Brunch, aceștia să-și dezvolte mici oferte turistice (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale); să-și dezvolte producția de alimente și să devină potențiali furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zonele lor, sau – prin producția de artizanat și/sau meșteșuguri sub brand local – să continue tradiția și să le promoveze la evenimentele noastre sau la magazine din regiune”, adaugă cei de la ADPT Timiș.
Aceste alternative ar putea ajuta la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, dar ar dezvolta și turismul în regiune și chiar ar opri mutarea populației spre oraș sau alte țări.
Ca în fiecare an, evenimentele vor avea loc în aer liber și vor respecta în totalitate regulile de organizare conform legislației în vigoare la data începerii lor.
Program Banat Brunch în județul Timiș
- La Sărbătoarea trandafirilor, Curtea – 5 iunie
- Unde crește Laleaua Pestriță, Berini – 12 iunie
- La Șură, Dumbrava – 13 iunie
- În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 19 iunie
- În grădină, pe deal, Pietroasa – 26 iunie
- La stâna La fântână, Margina – 3 iulie
- La căsuțe, Groși – 17 iulie
- La Castel, Rudna – 7 august
- La stâna La fântână, Margina – 21 august
- La Casa Ferch, Deta – 28 august
- La căsuțe, Groși – 4 septembrie
- La Șură, Dumbrava – 11 septembrie
- În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 25 septembrie
În cazul deteriorării situației privind pandemia, evenimentele vor suferi modificări, iar APDT Timiș le va anunța din timp.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
Xmajoritatea in poze persoane supraponderale 🙁
“Flustuc”? Nu cumva “Früschtück”?
-
🙂