Un studiu al ONU arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. Românii aruncă în fiecare an cam 1,35 de milioane de tone de mâncare gătită sau alimente. Bunuri ce puteau fi donate către cei aflați în nevoie. Bunuri pentru care s-a consumat materie primă, energie, timp și muncă și care ar fi putut fi folosite la adevărata lor valoare.
De un an de zile, Banca Regională pentru Alimente Timișoara luptă împotriva risipei alimentare și a sărăciei, livrând bunurile colectate gratuit ONG-urilor care derulează programe sociale în Timiș, Caraș- Severin, Arad și Hunedoara.
„Un studiu al Organizației Națiunilor Unite arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. E vorba doar de alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor. De aceea mandatul Băncii Regionale pentru Alimente din Timișoara este și acela de a educa populația și opri risipa alimentară”, a spus Hana Flavia Csaszar, președintele Băncii pentru Alimente Timișoara.
Peste 10.000 de beneficiari
Banca Regională pentru Alimente Timișoara a fost înființată în septembrie 2020 și în cele 12 luni de activitate s-au colectat 150 de tone de alimente, care au ajuns pe mesele familiilor în nevoie, bătrânilor singuri, copiilor din centre rezidențiale, persoanelor cu dizabilități, refugiaților din zona de vest a României sau sinistraților din Apuseni.
„Deși Banca Regională pentru Alimente Timișoara și-a început activitatea în plină pandemie, acum după un an de activitate realizăm că dincolo de cifre, noi am dăruit bucurie în comunitate, luptând zi de zi împotriva risipei alimentare și a sărăciei, oferind o nouă valoare mâncării încă bune de consum. Lucrăm cu 45 de organizații non-guvernamentale cu peste 10.000 de beneficiari, sociali, reali pe care îi susținem recurent”, a mai spus Hana Flavia Csaszar.
Printre cele 45 de organizații non-guvernamentale cu care lucrează Banca pentru alimente se numără și Asociaţia Evanghelistică şi de Caritate „Isus Speranţa României” (ISR). Alimentele donate au reprezentat un sprijin real în îngrijirea copiilor din centru.
„Alimentele donate ne-au oferit posibilitatea de a oferi hrana necesară celor 21 de copii din cadrul centrului și celorlalți beneficiari, fără de care uneori ne-ar fi fost dificil să o procurăm, în special în aceste vremuri pe care le trăim. Bunătatea arătată reprezintă pentru noi un răspuns la rugăciuni și speranța că putem oferi un viitor mai bun acestor persoane”, a povestit Dugulescu Ligia Iunia, președintele asociației ISR.
Conform ONU, cam 931 de milioane de tone de mâncare a fost risipite la nivel mondial în 2019. Aproape două treimi au provenit din gospodării, un sfert din industria alimentară și puțin peste 10% din cea de retail.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XToate, fara excepție, deși SE LĂUDA GUVERNUL CU O LEGE CE INTERZICEA ASTA.
Respect ptr ce faceți dar e derizoriu… Voi ați salvat 10 amioane într-un an Întreg, Cind se aruncă în continuare la gunoi 10 CAMIOANE PE ZI, de mincare…
De fapt ce colectati si livrati voi, alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor?
-
Cititi articolul
Daca am mancare gatita pe care vreau sa o arunc , ca nu mai doresc sa o mananc, ce fac? Vine cineva sa o ia? Ca eu nu am timp sa merg sa car caserola pe la nu stiu ce centru. Daca ma fatai cu masina pt orice caserola nu poluez orasul? Sau sa iau copilul de la gradinita si sa il car cu tramvaiul dupamasa ( deci nu mai mananca cina, nu am ce arunca, logic). Aveti incredere ca e buna mancarea de la mine? Trebuie facute parteneriate cu marile magazine ! De ex sa vanda cat mai multe la bucata la acelasi pret, nu sa ma oblige sa iau sac de ceapa, sac de mere… clar ca se arunca. Entuziasmul fara logica nu duce neaparat la o fapta buna. De ce nu precizati ca la groapa ( care e munte in realitate) de gunoi de la Sanovita vin camioane de la supermarket cu mere, de exemplu, unde e deteriorat ambalajul, dar legea ii obliga sa arunce cu totul?! Detergenti expirati… hai pe bune? Se evapora chimicalele din el? Pentru cine nu are deloc si ala e lux. Aici e risipa.
f buna initiativa. la cat mai multe ! poate intr-o zi vom ajunge sa nu mai risipim mancare….