Lacul Buhui se întinde pe o suprafață de 9,87 ha. Oferă o priveliște romantică, pitorească, cu brazi pe margine, pentru turiști. Acumularea se află sub supravegherea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat, care prezintă o scurtă istorie cu cele mai importante evenimente pe care Buhui le-a suportat de-a lungul celor 134 de ani de funcționare.
Acumularea a fost realizată în secolul al XIX-lea, în perioada 1884-1887, având scopul de apărare împotriva inundațiilor produse de râul Buhui și de asigurare a alimentării cu apă a orașului Anina. Abia după 52 de ani s-au făcut primele reparații, când s-au constatat defecțiuni la paramentul amonte al barajului.
„În anul 1965 au fost făcute lucrări de consolidare consistente la baraj, în care a fost prevăzută realizarea unei măști de argilă pe paramentul amonte, așezată peste masca de beton realizată în 1939, dar și alte lucrări care aveau scopul de a stabiliza construcția”, spun reprezentanții ABA Banat pe Facebook.
O altă intervenție la corpul barajului a avut loc în 1973, pentru buna funcționare a acestuia. În 2004, s-au făcut lucrări de reparații la paramentul barajului, la golirea de fund și la descărcătorul de suprafață al barajului, însă acestea au fost finalizate abia în 2007.
„Peisajul lacului care e înconjurat de pădure, liniștea indusă de apă, sunetul pur al naturii, vă readuce echilibrul mental și emoțional pe care-l căutați”, conchid cei de la ABA Banat.
Foto: Serviciul Exploatare lucrări ABA Banat, mapio.net
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xdrumul de la Maial pana la lac, aprox 5 km este forestier, dezastru pentru masina, recomandabil pe jos
-
Asta era necunoscuta mea .mulțumesc pentru informație!
-
Nu-i chiar asa. Am fost recent cu masina pana la lac. Drumul este intr-adevar forestier dar e ok.
Ce minciuna ordinara !!!!!!
Nu este nimic amenajat sau interesant acolo. Nu mai vorbesc de drumul pana acolo.
Sa inteleg ca ati ramas fara cascada Bigar si voi timisenii nu puteti sta acasa, va trebuie o alta destinatie de weekend ???
Nu ati putea voi sa ne lasati in pace ??? Ia mai mergeti voi si in alte parti, lasati Caras-ul in pace, ne-am saturat de voi.
-
Adrian scuzama ca iti spun in primul rand toti suntem romani si Romania este a noastra a tuturor romanilor. Noi timisoreni nu ne suparam ca veniti la noi in cautare de locuri de munca.
-
asa, asa, cere autonomia carasului. si a crapului. facem un schimb de populatii, carasenii din timis se intorc acas si nu mai ies din rezervatie, iar timisorenii merg in weekend oriunde numa in Caras nu(cred ca a picat cascada aia ori de ciuda ca s a uitat un timisean la ea, ori ai stricat o tu). ok?
-
asa este , sa ii lasam pe caraseni sa isi vanda blugi uni altora , singura economie din zona.
-
Chiar si asa…Bega v a ramas mica? :))
-
cam da. din cauza de vaporetto si de carasi gugulani si momarlani. unii is doar marlani, indiferent ca s de ai locului sau “vinituri”;)
-
-
😂👍👏🙏 Puneti naibii niște camere web cu sesizor mișcare și alimentate solar. Asa îi prindeți pe toti derbedeii galagiosi
-
La fel si noi cand vedem masini de CS in Timisoara, va injuram de toti mortii, ca ati dat si voi pentru prima oara in viata de un semafor.
-
Inca un fan al semafoarelor si a lui Robu prin zona. De sensuri giratorii ai auzit?prioritatea de dreapta mai stii cu ce se maninca? mai deschide ochii, mergi prin alte orase din tara si mai du te si macar pina in Ungaria sau Serbia
-
-
Cu mentalitatea asta, nu e de mirarea ca inca mananci de pe jos…
-
Tu esti constient de faptul ca turismul aduce bani in zona, nu-i asa? Ca pensiunile, magazinele, etc fac bani din oamenii ce vin in zona.
-
Banii timosorenilor sa ramana in Timisoara! 😀
-
Hahahahahahaha. Banii celor din Soarelui sa ramana in Soarelui, banii celor din Lipovei sa ramana in Lipovei! 😂😂😂😂😂😂
-
Acuma daca tot sunt unii cu gandirea la nivel de gradinita, “fiecare la scara lui”… ajunge banatu montan sa aiba granita cu cel de campie, ce sa mai zici. 30 de ani de invrajbire a unora impotriva altora, ca de, cineva tre sa fie vinovat, si ura te tine in viata.
Pot intelege ca turismul aduce si neplaceri, de la PETuri la galagie, dar in loc sa le rezolvi pe alea, se trezeste cate unu sa ne intoarcem in sec.XIX, sa iesi de 3 ori toata viata din sat. E o idee cu banii si sa ramana in cartiere, dar eu as pune si taxa de trecere peste Bega. Naspa de aia din Soarelui 🙂
-
-
-