„Lacul Cinciș este la o „aruncătură de băț” de Deva, la 15 kilometri de Hunedoara, iar pentru Timișoara mai punem două ore în plus (drumul până la Deva). Acum, depinde ce înseamnă acea aruncătură de băț de la Deva, pentru că GPS-ul înțelege cu totul altceva decât vrei tu atunci când tastezi „Lacul Cinciș” pe telefon.
„Doamna” GPS a reușit performanța de a te duce, după Deva, în zona lacului, pe un drum forestier (comunal e pe hărți, zice GPS-ul), cu urcușuri și coborâșuri, o singură „bandă”, pe care te gândești că nu mai ai cum să o urci înapoi, iar dacă cineva vine din sens opus, nici dacă vrei nu ai unde să te dai la o parte. Norocul a fost un călător care căuta și el același lac: „Nu merge mai departe, e un hău mare, e o pantă abruptă”.
Cinciș, lacul care abia se vede de case și pensiuni și unde nu ai nicio cărare (știută sau indicată) pe care să cobori spre locul pentru care ai venit – să vezi întinderea de apă. Turiștii au impresia că ajungi la acel lac și ai un loc de belvedere, unde pui mașina într-o parcare, mai mult sau mai puțin amenajată, și poți privi întinderea de apă. Însă nu găsești un astfel de loc. Cel puțin dacă nu știi și dacă nu ești de-al locului – iar turiștii nu sunt de-ai locului, că „de-aia sunt turiști”.
Dacă ai urmat acele indicatoare ruginite, cum mergi din Deva, după Hunedoara, spre Lacul Cinciș, și ai ajuns la „fața locului”, vezi că „fața locului” stă cu spatele la tine, adică e ascunsă de vile, case, pensiuni și tot felul de locuri care acoperă vederea spre lac, în unele areale accesul fiind interzis, la fel ca parcarea. Este experiența unui turist după ce aproape că înconjurat lacul în căutarea unui loc de unde să privească în voie apa. Nu prea are unde… Spun unii că pe la coada lacului, la o casă albă, ar fi un loc de belvedere, dar câțiva turiști ai zilei de sâmbătă nu au găsit nici acel loc. Până la urmă am ajuns la malul lacului, o vizită scurtă pentru care trebuia să plătită suma de 10 lei… ”, scrie în articolul din Agenda.
Continuarea acestui material, alături de alte articole interesante, se găsește în noul număr al săptămânalului Agenda.
Săptămânalul Agenda îl găsiți la chioșcurile de ziare din Timiș, pe Internet, unde puteți citi Agenda online sau în cutia poștală (vă puteți face abonament: Redacţia Agenda, Piaţa Ionel I.C. Brătianu nr. 1 (intrarea din Piaţa Ţepeş Vodă), O.P. 1, C.P. 265, Timişoara, e-mail: agenda@informmedia.ro, tel 0256/221 549).
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XUn pic exagerat, am fost de curand pentru prima data si am gasit 4 locuri cu acces la mal, dintre care 2 care erau defapt locuri de campat cu plata 5 lei pe zi, al treilea undeva intre ele printre 2 case si era specificat ca se poate ajunge la mal, iar al patrulea in dreptul motelului Cincis cu panorama foarte frumoasa, am si coborat pana jos cu putin efort. Am stat 2 zile si in timpul asta am reusit sa ajung ad-hoc la lac si in alte locuri unde nu te intreaba nimeni de sanatate. Drumul este foarte prost intr-adevar, spart in multe locuri si nivelat cu pietre sau cu pietris, cand am plecat a inceput sa ploua si se facuse mocirla in dreptul hotelului Diamond, un loc foarte “vocal” si “viu” pentru cine prefera genul asta de concediu, eu am fost mai rezervat si am optat pentru liniste, chiar la capatul lacului spre Toplita este o pensiune foarte faina Magic cu un administrator de nota 10. Acel drum comunal pe care te-ar duce GPS-ul si mai ales in zona lacului cum e specificat mai sus nu stiu unde ar fi pentru ca nu exista drumuri comunale in jurul lacului, doar 2 care se desprind din drumul judetean pe care te afli la Cincis: 1 spre Dealu Mic si 1 spre Izvoarele departe de lac si ambele infundaturi, 0 sanse ca GPS-ul sa te duca pe acolo decat daca ar fi o chestie de setare. Eu am fost la Prislop si apoi de la Silvasu de Jos am luat-o in sus catre Hunedoara si la un moment dat apare un drum nemarcat pe stanga care duce catre Cincis-Cerna, acel drum este intr-adevar cu suisuri si coborasuri prin padure, dar fata de ce apare pe google street view este complet reabilitat si arata mai degraba ca drum european acum, descrierea din stire pare sa corespunda cu drumul asta dar dinainte sa fie modernizat. Dinspre Hunedoara se merge pe la Teliucu si drumul este bun, altele nu exista lacul Cincis este marginalizat dpdv rutier. Ar trebui investit mai mult de catre stat, dar pana si privatii si-au lasat in paragina multe imobile, e foarte multa mizerie si resturi rezultate din constructii peste tot, zonele cu vile de inchiriat sunt ceva mai aspectuoase si puse strategic langa lac, cu bunavointa unora te mai poti apropia de mal. Parcari nu sunt, obiective turistice mai restranse, magazine alimentare nu am vazut decat la Toplita unde e si o biserica foarte faina pusa pe o colina cu inscriptie gen Hollywood, ca peste tot destul de multa tiganie din partea unora, cel putin cand am fost eu unii pescuiau de pe mal langa altii care tipau si aruncau cu pietre in apa, pe un miros de mititei si o zi de nastere foarte acustica intr-un cort, totul pe o portiune de 50m de mal… dar cum romanul e inventiv, gasim alternative daca le cautam. Din pacate unii nu stiu sa se bucure de concediu, urlete si betii, gratare si muzica, chestiile astea le poti face saptamanal acasa la noi pe malul Timisului.
-
+++ RESPECT ! … foarte util comentariul +++
-
Multumim!
-
Gps-ul chiar te duce gresit. Daca dai pe Google Maps de la Timisoara la Lacul Cincis te duce prin Ghelari, Cuț, Grâne, Tătăuș, unde nu sunt drumuri decente. Pentru ca el vede partea cealalta a Lacului (cea nordica)
-
De curiozitate am pus in practica varianta ta in hartile de la 4 motoare de cautare, 7 aplicatii, 3 navigatii auto, pe google maps mi-am schimbat localizarea de 5 ori, am intrat pe site-uri si aplicatii unguresti si germane si niciodata nu m-a dus prin Ghelari. Chiar nu stiu cum, dar asta e, inca mai pastrez harta rutiera de acum 20 de ani si ma folosesc de ea constant 🙂
-
Doar in Romania smecherii profita de vidul legislativ sau acolo unde exista legea este incalcata cu nobsalanta si isi plaseaza cabanele pe malul apelor, in zonele de protectie! Majoritatea proprietarilor de acareturi isi deverseaza dejectiile direct in apa ca sa nu plateasca vidanjarea foselor. Apoi aceeasi tembeli mai se si lauda cum fac baie in propria mocirla
-
Tare faaain, pur singe românesc ( sau rromaniesc..))