Piața Libertății scoate la iveală Timișoara otomană. Cetatea a fost cucerită de la unguri în 1552, iar timp de 164 de ani a devenit pașalâc turcesc. În 1716, Eugeniu de Savoya a eliberat orașul de sub stăpânirea otomană și nu a mai rămas nimic construit de turci. Vestigiile descoperite în 2014 în Piața Libertății au dus la descoperirea băilor turcești ale Timișoarei medievale. Baia turcească din Pașalâcul Timișoarei ar avea și o „geamănă” în Spania.
A existat multă vreme o tradiție locală care spunea că în Piața Libertății, sub clădirea Primăriei Vechi, actuala Facultate de Muzică și Teatru, a existat o baie otomană, veche de mai bine de 400 de ani. A fost folosită în trecut, în strânsă legătură cu moscheea, în cadrul unui ritualul religios pentru curățare trupească și sufletească.
„Inscripţia despre care s-a crezut că susţinea acest lucru marchează de fapt alt eveniment din istoria urbană a Timișoarei (data construirii turnului este anul 1053H (1643-1644) din vremea sultanului Ibrahim Han, Feneșan, p. 164). Tocmai de aceea, descoperirea băilor din Piaţa Libertăţii a fost un moment unic în încercarea de a înţelege orașul otoman”, povestesc reprezentanții MNaB, pe Facebook.
Baia sau hammam, cum i se spune în turcește, este un element central al culturii orientale, deopotrivă spațiu de socializare, dar și locul unde se face pregătirea trupului și sufletului pentru rugăciune.
„Locul în care au fost descoperite ruinele uneia dintre cele patru băi turcești menţionate de Evliya Celebi nu este întâmplător. Urbanismul otoman are la bază o unitate de organizare a teritoriului extrem de importantă, numită külliye, care reprezintă, în fapt, o grupare de edificii organizate în jurul unei moschei, toate reprezentând, de obicei, fundaţia pioasă a unui sultan”, povestesc reprezentanții MNaB.
Această unitate teritorială trebuie deosebită de centrul administrativ al orașului, adeseori localizat într-o citadelă, sau de centrul comercial, reprezentat de bazar. Külliye includea, pe lângă moscheea dedicată de obicei sultanului, cum este cea din Piața Sf. Gheorghe, școli coranice, o bucătărie, instituții caritabile, toate parte dintr-un waqf sau fundație pioasă și, de obicei, o baie publică.
„Urmele descoperite ne lasă să citim cele trei secţiuni principale ale unui asemenea edificiu: soyunmalik (încăperea rece), iliklic (spaţiul de tranziţie), sicalik (încăperea caldă, cu aburi), la care trebuie adăugat cuptorul, kulhan, operat de obicei din exterior. În contextul timișorean, al unui oraș construit predominant din lemn și pământ, clădirile din zidărie, cum este cazul acestei băi, au un rol foarte important. În centrul compoziţiei trona spaţiul principal de socializare, soyunmalik, unde se discuta politică și se făceau afaceri, discuţii însoţite de ceai și gustări”, mai spun cei de la MNaB.
În centrul istoric al Timișoarei, în Piața Libertății, băile au fost acoperite în 2015. După ce mai bine de un an vestigiile arheologice au stat descoperite și s-au analizat diferite variante de punere în valoare, în cele din urmă autoritățile au decis ca zidurile băilor turcești să fie acoperite la loc și marcate în pardoseală.
Articole pe aceeași temă:
Baia turceasca din Pasalacul Timisoarei are o geamana in Spania
Trimite articolul
XDa, sunt două puternice influențe asiatice în Banat: ungurească și turcească. O mică Asia la periferia României, Vestul Sălbatic al țării noastre.
-
Vestul salbatic este in oltenia, ciumete
Si turcii se spalau mai des decat multe vinituri di n zilele de azi. Cateadata pute dupa unii, det gandesti daca aia au Idee ceeste un sapun.
-
Păi care vinituri să se spele?! Viniturile sosite de prin pustiurile asiatice, obișnuite să meargă cu tribul la furat și să mănânce carne ținuta sub șaua mârțoagei?! Nici cei aduși de austrieci mai târziu în Banat nu erau mai răsăriți: ”Prostituatele și tâlharii din Imperiu erau urcați în căruțe și trimiși la marginea imperiului, ca pedeapsă. Mulți dintre ei au ajuns în Banat, unde de multe ori erau lăsați în câmp, să se descurce” (Ioan Hașegan, istoric originar din Cenad). Azi îi vedem pe urmașii acestor vinituri…
Sincer, am fost impresionat de galeria foto care insoteste acest articol si de informatiile bogate si inedite! Am cu totul o alta perspectiva asupra istoriei orasului. Am de gand sa imi iau un concediu sabatic ca sa meditez la ce am aflat acum!