Evenimentele din 1989 au marcat sfârșitul regimurilor comuniste din statele Europei Centrale și de Est. În România, tranziția către democrație s-a făcut violent, fiind marcată de ample proteste și confruntări de stradă, cu deosebire față de celelalte țări ex-comuniste. În contrast cu schimbările pașnice din alte părți, România a devenit singura țară în care căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu a fost însoțită de violență, iar liderii vechiului regim au fost supuși execuției. Focul revoluției a fost aprins la Timișoara, în data de 16 decembrie 1989.
Urmele lăsate de revoluție sunt resimțite și astăzi. Martori ai revoluției sau urmași ai eroilor au fost prezenți în Piața Victoriei, din Timișoara, alături de membrii Asociației A.L.T.A.R. 1989 și au reaprins flacăra revoluției simbolic, cu 113 candele, în seara de 16 decembrie.
Lumina a fost așezată în Piața Victoriei din Timișoara, ca omagiu pentru cei care au căzut acum 34 de ani, în același loc, în timp ce poporul se răscula împotriva regimului ceaușist. Cei care au venit în această seară să aprindă o candelă au avut sufletul plin de recunoștință, dar și regret.
„Recunoștință pentru cei care în ’89 și-au dat viața, ca să ne fie nouă mai bine. Recunoștință, dar și o părere de rău pentru că cei care au fost vinovați sunt în libertate și sunt nejudecați, nepedepsiți”, a mărturisit un bărbat, care a participat la eveniment.
Înainte de aprinderea candelelor, cei prezenți rostesc de fiecare dată rugăciunea „Tatăl Nostru”, ca un omagiu adus victimelor care și-au pierdut viața în decembrie ‘89.
„Cu gânduri ploioase la colegii pe care i-am pierdut în timpul revoluției. Sunt foarte mulți care au murit și atunci, și după, din cauza condițiilor din spitale. Noi am luptat efectiv pentru a ne fi traiul mai frumos și cei de la conducerea acestei țări nu și-au arătat recunoștința față de faptele pe care noi le-am împlinit”, a spus o doamnă, martoră a revoluției de la Timișoara și membră a Asociației A.L.T.A.R.
Ca în fiecare an, cele 113 candele au fost așezate în fața Operei Naționale Române de la Timișoara, în formă de cruce. În piață a fost prezent și Mihai Dodu, secretar de stat pentru problemele revoluționarilor. Tânărul spune că a vrut să fie prezent în Timișoara, fiind orașul în care au început luptele anticomuniste.
„În primul rând, este o datorie să fiu aici. Nu numai atât, cu capul plecat și cu speranța că decembrie ’89 va rămâne în sufletele românilor și, bineînțeles, în istoria românilor. Ca în fiecare an, Timișoara este orașul care ar trebui să fie pe harta României ca prim oraș liber, așa e, istoria ne-a consemnat asta. Eu mulțumesc timișorenilor, sunt bucureștean. Părintele meu a dat, familia mea a dat tribut de sânge, tatăl meu Dodu Daniel fiind împușcat pe 22 decembrie. Era la televiziune, venea să apere televiziunea, și știu ce înseamnă drama unei Românii umilite iar Timișoara a adus demnitatea și coloana vertebrală pentru acest popor”, a declarat secretarul de stat Mihai Dodu.
Candelele nemuririi sunt aduse anual în centrul orașului de Asociația A.L.T.A.R., care are ca scop menținerea vie a memoriei evenimentelor din acele vremuri în mentalul colectiv.
„Sigur că trebuie să ne luptăm. Viața este o continuă luptă. Revenind la momentul actual, când comemorăm 34 de ani, m-am adresat tinerilor. Le-am pus întrebări, am fost în licee. Ultimul liceu pe care l-am vizitat a fost Liceul de Artă, unde am discutat aproximativ 2 ore cu tinerii. Așa este, tinerii nu prea știu despre ceea ce s-a întâmplat acum 34 de ani, nu cunosc. Sigur că întrebarea mea a fost dacă bunicii lor, pentru că părinții lor n-aveau de unde, ei fiind foarte tineri, să cunoască foarte clar viața de zi cu zi pe care o aveau românii. Eu le-am spus așa: dragii mei, aveți totul pe tavă. Sute de tineri au fost împușcați, morți în această piață, pe străzile Timișoarei, și-au dat viața pentru ca voi să aveți astăzi libertatea de care beneficiați” a punctat președintele A.L.T.A.R., Virgil Hosu.
Evenimentele care comemorează 34 de ani de la Revoluția Română, începută la Timișoara, vor continua în spațiul public și în zilele următoare. O agendă completă poate fi consultată AICI.
Trimite articolul
Xmultumim guvernului criminal. acelasi guvern si inainte de 90, si acum
acea “gaura” din drapel si faptul ca acum nu mai avem nici o stema ,din punct de vedere heraldic inseamna mult cautati si vedeti….