Încăperea a fost amenajată imediat la intrarea în imobilul de pe Bulevardul Revoluției din 1989, nr. 8, și prezintă viața arhitectului Székely László (1877-1934) și a matematicianului Bolyai János (1802-1860), prin panouri cu texte, fotografii, cărți, dar și printr-un film despre clădirile proiectate de fostul arhitect-șef al Timișoarei.
Székely László a fost primul arhitect-șef al Primăriei Timișoara, în anul 1902. De numele său se leagă o etapă importantă în dezvoltarea urbană a orașului de pe Bega, fiind autorul multor clădiri monumentale din Timișoara. A proiectat atât instituții publice, școli, sanatorii, clădiri industriale, conace, vile familiale, cât și case private.
În anul 1823, János Bolyai a devenit ofițer inginer al armatei austriece, cu gradul de sublocotenent (ca inginer de geniu), și a lucrat până în 1825 la fortificațiile Timișoarei. La 3 noiembrie 1823, el a descoperit relația dintre unghiul și distanța de paralelism. Acest fapt, împreună cu formula matematică, a fost trimis într-o scrisoare către tatăl său, Bolyai Farkas. Fraza descoperirii de acum 201 de ani a devenit celebră: „Am creat o lume nouă, diferită, din nimic”.
János Bolyai a creat geometria neeuclidiană, simultan, dar independent de Lobacevski și Carl Friedrich Gauss, care, deși s-a ocupat de aceste probleme, nu a scris nimic în acest sens.
„Această sală este dedicată personalității lui Székely László, arhitectul Timișoarei, și a lui Bolyai János, marele matematician, cunoscut și la nivel mondial pentru teoriile sale. Vizitatorii pot vedea cei mai importanți pași ai celor doi, informații despre viața și realizările lor. Totul este realizat bilingv, în română și maghiară, astfel că așteptăm toți timișorenii să ne viziteze.
În cadrul proiectului, am cumpărat și 20 de scaune, iar încăperea poate fi folosită ca o mică sală de dezbateri și prezentări istorice și nu numai. Profesorii pot veni cu elevii la o mică oră de istorie. Scopul nostru este ca această Casă Maghiară să devină un centru cultural important al orașului, iar fiecare sală să aibă o funcționalitate în acest sens”, a declarat Kasa Zsolt, directorul Asociației Diaspora, care a amenajat sala.
Casa Maghiară, construită în 1930, chiar după planurile arhitectului Székely László, pentru comunitatea maghiară din oraș, a fost achiziționată de Asociația Bastionul-Varbastya, cu o contribuție financiară de 3 milioane de euro de la guvernul Ungariei. Superbul imobil a fost restaurat, reamenajat și recompartimentat pentru a putea servi nevoilor comunității maghiare din Banat. Urmează să fie deschise și alte săli.
„În 2025 vom deschide spațiul pentru tineret, amenajat în locul unde s-au aflat tiparnițele tipografiei. Acesta este realizat în cadrul unui program IPA Interregio România-Serbia și va purta numele lui Farkas Laci, solistul și cofondatorul trupei timișorene Quo Vadis, care a murit în 2021, în urma unui accident de mașină. Cafeneaua pe care am deschis-o în acest an poartă numele baronului Ambrozy. Va primi un nume și fosta sală de bal, de la etajul întâi, care încă nu este amenajată. Vom decide la timpul potrivit cum se va numi”, a mai spus Kasa Zsolt.
Expoziția „Bolyai – Székely” poate fi văzută zilnic, între orele 9 și 17.
Proiectul face parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!