De la apariția primului caz de coronavirus în Timișoara, în 28 februarie 2020, și până acum, aproximativ 30 de polițiști locali din oraș au primit misiunea de a-i verifica pe bolnavii Covid-19 aflați în carantină. Oamenii legii primesc informații de la DSP Timiș și vizitează pe toată lumea. Au avut zile în care au trebuit să verifice și aproape 3000 de persoane.
Este vineri dimineață și puțin sub 10 grade la Timișoara. O mașină a poliției locale se învârte pe străduțele din zona Pieței Traian, iar doi tineri în uniformă coboară zâmbind din spatele măștilor. Au o listă cu sute de nume și adrese. Cu toții sunt bolnavi Covid-19, aflați în carantină, iar echipajul trebuie să verifice dacă respectă izolarea. Cei doi polițiști, ca de altfel și colegii lor, fac însă cu mult mai mult decât muncă de control.
„Cum sunteți, doamnă? Sunteți bine? Sunteți în regulă?”, întreabă unul dintre cei doi, la interfon. Femeia este în izolare alături de soțul ei. Polițiștii o ascultă atent, iar apoi o întreabă dacă are nevoie de ceva.
Nu puține sunt cazurile în care cei bolnavi sunt izolați și nu au pe nimeni apropiat să îi ajute. Polițiștii care îi verifică au ajuns pentru ei adevărați membri ai familiei, care pe parcursul celor două săptămâni de izolare se interesează ce nevoi au cei pe care îi controlează. În multe situații, aceștia dau o fugă, după programul de lucru, până la magazinul sau farmacia din apropiere pentru a face cumpărături pentru bolnavii Covid-19 – dintre care unii sunt bătrâni, singuri sau izolați alături de întreaga familie și nu pot ieși din casă.
Pentru cei care au depășit deja momentul bolii și au ieșit din carantină, efortul polițiștilor locali nu a trecut neobservat. Foștii pacienți Covid-19 le mulțumesc celor care i-au ajutat în perioada în care au fost izolați.
„Deși în cazul meu nu era situația de așa natură, având persoane care să-mi aducă medicamente și alte lucruri necesare sau în caz de urgență aveam la cine să apelez, sunt sigur că au fost persoane la care abordarea echipajului genera o stare de siguranță și liniște sufletească, știind că zilnic cineva îi va căuta și oferi suportul în caz de nevoie. Abordarea colegilor a depășit cu mult doar misiunea de bază de a verifica respectarea deciziei de carantinare a DSP și de a oferi sprijin în caz de nevoie/urgență”, le scria polițiștilor, pe e-mail, în 4 martie, unul dintre timișoreni.
Polițiștii au primit mesaje de mulțumire și anul trecut. Spre exemplu, în noiembrie, o timișoreancă le mulțumea pentru politețe și încurajări. Era în carantină, bolnavă de Covid-19 de o săptămână și se simțea în siguranță pentru că știa că cineva se interesează de ea zilnic.
„Unii oameni sunt supărați. Nu pe noi, pe situație. Nu pot ieși din casă, dar se comportă frumos cu noi. Înțeleg că ne interesăm de ei”, spune optimist unul dintre cei doi polițiști. Își continuă drumul în cartierele din estul orașului. Au acum pe listă aproximativ 1700 de persoane de care trebuie să se intereseze.
Numărul polițiștilor care îi verifică zilnic pe bolnavii de Covid-19 variază între 20 și 30. De la începutul pandemiei și până acum, 63 de polițiști locali din Timișoara s-au infectat cu SARS Cov2 și au făcut și ei parte, timp de două săptămâni, din numele de pe listă.
FOTO: Cornel Putan
Trimite articolul
XNu cred eu doar amenzi am primit de la politia politica
-
Dacă ti-au dat amenzi inseamna ca meritai. Dacă acu e politica, înainte cum era? Nu ti-as dori sa fii bolnav sa apelezi la ei. Bravo lor pentru ce fac! Respect!
-
Macar niste masti FFP2 puteau sa le dea, riscul de infectare e mare.
Cum i-a ajutat…….dandu-le amenda sau platindu-le amenda!
Bine ca exista cineva care face traba asta BRAVO! , oare daca suni la 112 iti auduce cineva paine si apa sau te alegi cu o amenda pt alarmare nejustificata a organelor?
Alt ciudos… E clar ca ti-ai luat-o si ca nici nu ai citit articolul. Dacă făceai filozof ramaneai
BRAVO!
am vazut si eu azi un caz similar. mi se pare o dovada ca politia este de partea cetateanului, ajutand in situatii in care nu se poate deplasa la cumparaturi.
Multumim !
Ii multumesc si pe aceasta cale desi i-am zis-o mereu de cate ori ma suna sa ma vada la geam si daca sunt bine domnului agent Rusu de la sectia 4 politie locala pentru omenia de care a dat dovada !
Respect !
ce vrajeala puteam sa mor de foame cu tot cu parintii cat am stat doua saptamani in casa cu covidul nu ma intrebat nimeni daca mai traim dar mai sa aduca o paine bravo militia dsp arafat etc
Actiuni de onoare! Felicitari, consideratie si respect!
Ahhha ahhhha si …. altceva? Bastoane pe spinare nimic? Ca nah cam multe pretentii. Nu contest ca mai sunt si oameni in randurile polițiștilor care isi respecta si meseria dar nu uita si de omenie dar astea sunt cazuri rare.