Încă de vineri, 16 iulie, spectatorii de toate vârstele au participat la Festivalul Medieval al Castelului Huniade. Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș a organizat cea de-a III-a ediție a festivalului.
În prima seară a avut loc parada în centrul Timișoarei. Cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lăncieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedestri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai vestitului Ordin Templier; notarul voievodului Transilvaniei, împreună cu suita sa; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani. Au pornit de la Castelul Huniade și trecut prin Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Unirii.
Seara a continuat cu un recital muzical Ana Creangă, urmat de un concert Truverii: „Peregrinatio”, iar de la ora 22, participanții au putut admira un spectacol de jonglerii cu foc, susținut de Deep6 Project și Peregrinii.
Sâmbăta a fost dedicată turnirurilor, fiind turniruri cu întrecerile oștenilor de rând, dar și a Cavalerilor. Acestea s-au încheiat cu parada cavalerilor și retragerea mirilor. De la ora 21, a urmat concertul Peregrinii: „Imaginarium”, iar apoi cei de la Amor Flammis au realizat un spectacol de teatru pirotehnic pe muzică live.
Festivalul va continua și duminică, având încă șansa să pătrundeți în atmosfera medievală. Iată programul:
- 11 – Antrenamentul echipei naționale de Historical Medieval Battle a României,
- 12:30 – Călătorie și supraviețuire în sălbăticie, în vremea varegilor, cu Hrafnabroethr,
- 13 – Prezentarea obiceiurilor de vânătoare în Evul Mediu, cu Cercul vânătoresc Sfantul Hubert,
- 13:30 – Timișoara – 1552: între regatul maghiar și eyaletul otoman, cu Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy Istvan,
- 14:10 – Prezentare de istorie militară – Wagenburg: „noul fel de război” din secolul al XV-lea și cultura cetății de care cu artilerie – toate trupele de reconstituire a Evului Mediu Târziu,
- 15 – Salutul participanților și încheierea ediției 2021 a Festivalului Medieval al Castelului Huniade.
Nu uitați, accesul la Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va face pe baza dovezii de vaccinare sau pe baza unui rezultat negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, un test antigen rapid, negativ, nu mai vechi de 48 de ore, este suficient pentru accesul la spectacole.
Trimite articolul
XFoarte bine, ocupati-va si de cersetorii care dorm pe la Gara de Nord, copacii se usuca prin oras, scoate-ti dieselurile vechi din oras, soseaua de centura, miros wc-urile de pe malurile Begai, care e si ea murdara. Spor la treaba. Repede cu copacii ca se usuca din cauza caldurii.
A ramas un dezastru in jurul muzeului, plin de rahati de cai, iarba distrusa, vetre de foc direct pe iarba, adica o civilizatie medievala. Se putea un eveniment mai civilizat.