Cinema Studio este al treilea cinematograf al Timișoarei care intră în șantier, după Dacia și Victoria. Va fi transformat, de fapt, într-un hub cultural, primul cinematograf de artă al orașului, în care dragostea pentru film se va îmbina cu tehnologia de ultimă generație.
Miercuri dimineață, primarul Dominic Fritz a semnat chiar în fața ruinei Cinema Studio ordinul de începere a lucrărilor. Povestea transformării Studio a început demult, proiectul tehnic și autorizația de construire fiind donate municipalității încă de vara trecută. Documentația a fost plătită de compania de asigurări Groupama, implicată în proiect alături de Institutul Francez din România, asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort). Clădirea îi aparține Primăriei Timișoara, care pune banii pentru reabilitare.
Șantier de un an și jumătate
Contractul pentru execuție a fost semnat încă din luna aprilie, iar de lucrări se ocupă asocierea Audiotech Multimedia Gruoup – Mist Lider Construct SRL. Transformarea Cinema Studio costă puțin peste 14 milioane de lei.
„Lucrările vor dura 18 luni. Fiind un obiectiv prioritar pentru noi, o să ne și ținem de acest termen. Le spun de acum constructorilor că o să venim pe șantier și o să controlăm dacă mergeți în direcția necesară. Banii sunt din bugetul local, dar suntem în discuții cu Ministerul Culturii, pentru ca această investiție să fie inclusă pe lista pentru Capitala Culturală”, a spus Fritz, miercuri.
Noul Cinema Studio ar trebui să fie gata cândva la finalul anului 2022, iar cei mai încântați sunt cei de la asociațiile culturale.
„Va fi un cinematograf de artă, pentru noi, pentru comunitate. Pentru cinefilii din oraș este o veste foarte bună, că lucrurile intră pe un tronson în care vedem că încep să se construiască. Nu doar ne gândim la promisiuni și speranțe, ci ele încep să prindă contur. Noi suntem implicați de câțiva ani în faza asta de creare a unui proiect. Am venit cu partea de consultanță pentru ce ne-am dorit noi, pe partea de cinefili. Vrem un cinema modern, un cinema nou, un cinema pentru anii aceștia, unde lumea să poată veni cu plăcere să vadă un film în cele mai bune condiții”, a explicat Lucian Mircu, de la Marele Ecran.
Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tipul art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas. Domeniul principal de activitate va fi cinematografia, cu proiecții de filme europene independente, de artă sau de autor. Dar noul spațiu va deservi și domeniile conexe industriei cinematografice, cum ar fi producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalismul, multimedia, fotografia, sound designul sau dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.
Café-cinema pe acoperiș
Viitorul cinematograf de artă al Timișoarei va avea două săli de proiecție: una de 190 locuri și una de 64 locuri, cea din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional. Cea mai mică va putea fi folosită pentru ateliere și dezbateri sau ca studio foto.
La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție moderne, incluzând un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video. Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „HUB educațional”, cuprinzând: spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe.
Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.). Aceasta va fi atracția noului cinema de artă, cred cei implicați în proiect, care au intrat, miercuri, și în sala mare. Primarul Fritz a aflat acolo că interiorul Cinema Studio va fi unul modern, cu scaune și o parte din decor cu influențe din anii ‘20.
Lucrările pot începe în curând, iar autoritățile au îngropat, miercuri, „capsula timpului”, în care a fost pus un test de coronavirus, precum și câteva monede, un afiș de la Festivalul „Ceau, Cinema!”, dar și un citat imprimat din Jean-Luc Godard: „o poveste bună are început, mijloc și sfârșit, deși nu neapărat în această ordine”. Primarul Timișoarei a așezat în capsulă o copie a ordinului de începere.
La ceremonie au participat Excelența Sa Laurence Auer – ambasadorul Franței în România, Dominic Fritz – primarul Timișoarei, François Coste – director general Groupama Asigurări și președintele Camerei de Comerț și Industrie Franceză (CCIFER), Tilla Rudel – director Institutul Francez din România la Timișoara și reprezentanți ai asociațiilor Pelicula Culturală, DocuMentor, Marele Ecran și ai biroului de arhitectură Atelier21, care a pregătit documentația.
editor Dan Oancia
foto: Seba Tătaru
Trimite articolul
XMulte filme am vazut aici in copilarie. Premierele erau la Capitol (actuala filarmonica, pa atunci se numea Cinema Modern), iar dupa o vreme filmele ajungeau si la celelalte cinematografe. Cinema Studio era central si biletul era mai ieftin, si daca stateai in primele 2 randuri, sa-ti rupi gatul uitandu-te in sus, era si mai ieftin, parca 1 leu sau 1,50. La balcon era mai scump, parca 2,50 lei, dar se vedea mai bine. La Capitol costa 4 lei. Luam o sticla sau doua din camara de la mama, o vindeam, si aveam bani de film, sau chiar si de un suc. (o sticla goala de apa minerala se vindea cu 1,70 lei)
-
Frumos, mie imi lipseste cinemateca
-
vai ce copilarie jalnica ai putut avea daca trebuia sa vinzi “o sticla doua de la mama” ca sa mergi la …film.
Ce cauta ….fritz acolo????
Nu inteleg
-
Se erijează în imaginea responsabilului de proiect, cum se va erija și cu noile tramvaie, Calea Bogdăneștilor, noile autobuze electrice ș.a.
Se erijează în imaginea responsabilului de proiect, cum se va erija și cu noile tramvaie, Calea Bogdăneștilor, noile autobuze electrice ș.a.