Se lucrează la trei dintre cele șapte cinematografe ale Primăriei Timișoara, preluate acum mulți ani de la RADET. Două dintre ele vor fi transformate în centre culturale multifuncționale, Victoria și Dacia, în timp ce Cinema Studio va deveni primul cinematograf de artă al orașului, cu facilități pentru comunitatea creativă.
Primul cinematograf care a intrat în șantier este Victoria, în toamna anului trecut, în timp ce în iunie 2021 au început lucrările la Cinema Studio. Victoria din Bălcescu este chiar primul care ar putea să-și deschidă porțile, spune viceprimarul Ruben Lațcău, care a fost pe teren și spune că totul este în grafic.
„Suntem în grafic să vizionăm filme, și nu numai, în cinematografele clasice ale Timișoarei, până în 2023. (…) Toate șantierele se desfășoară conform așteptărilor și conform graficelor de lucrări. Cinema Victoria este cel mai apropiat de finalizare, unde estimăm că lucrările să vor încheia în acest an (decembrie 2021), iar apoi, la câteva luni după, ar urma cinematograful din Piața Dacia (martie 2022). Lucrările pentru Cinema Studio au început acum două luni și le vom finaliza fix înainte de a pătrunde în 2023 (deci în decembrie 2022), anul în care orașul devine capitală a culturii europene”, a transmis edilul, pe Facebook.
Ruben Lațcău mai spune că „în urma acestei vizite și după ce am vorbit cu artiștii și managerii culturali implicați, am stabilit ca ecranele sălilor din Dacia și Victoria să fie retractabile, astfel încât atunci când nu rulează filme, să poată fi jucate, de exemplu, piese de teatru”.
Acest lucru era specificat, de exemplu, pentru Cinema Victoria, încă din caietul de sarcini, în care scrie că „se propune ca imobilul să funcționeze sub mai multe scenarii în afara celui de cinematograf, sala de spectacol devenind una cu funcțiuni multiple”. Tot în caietul de sarcini, la Cinema Dacia a fost prevăzut „un ecran de proiecție retractabil și un afișaj pliabil la nivelul tavanului, cu subtitrări pentru conferințe, piese de teatru etc (…) sala de spectacol fiind una cu funcțiuni multiple”.
Viceprimarul Timișoarei susține că valorile investițiilor, cu tot cu TVA, sunt următoarele: Victoria – 10 milioane lei, Dacia – 16 milioane lei, Studio – 14 milioane de lei.
„Și pentru a minimiza banii pe care îi folosim din bugetul local, am obținut sprijin financiar record de la Ministerul Culturii pentru realizarea acestor investiții. La începutul anului, primăria a semnat contractele de finanțare pentru două cinematografe care însumează aproximativ 11.000.000 RON (6.317.870 Dacia + 4.660.281 Victoria)”, a mai explicat Lațcău.
Finanțarea de la Ministerul Culturii era stabilită încă din anul 2019, când a fost dată ordonanța 42, iar primele trei contracte au fost semnate de primărie în iulie 2021, inclusiv pentru Cinema Victoria.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, și Cinematograful Timiș se află în plan pentru reabilitare, „care se află însă doar în stadiul de proiectare. Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și indicatorii tehnico-economici pentru acest cinema au fost aprobați de consiliul local încă din anul 2020, în timp ce certificatul de urbanism pentru „obținerea AC – Construcții pentru cultură și pentru recreere – Reabilitare imobil cinematograf Timiș” a fost emis încă din aprilie 2021 de primărie.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XDragi Timisoreni nu ati stiu ce va lipseste CINEMATOGRAFE ca in rest avem de toate drumuri,bulevarde super,transport in comun de nota 20,spitale unul si unul,scolii,gradintite crese ce mai avem de toate
-
Pai pt drumuri iti iei mercedes cu sofer ca robu (nu simti gropile si nici noxele), transportul public e pt saraci, la scoala iti trimiti copilul pe dincolo, la spital mergi la privat sau in europa, crese gradinite sunt destule private.
Pe bune…de la RADET le-au preluat… 🙂 Poate RADEF
Felicitari! Asa da!
In poze se vede clar cu ce echipament a intrat acolo trupa de gasculite hipstereȘ rochie, sandelate etc. Nema echipament de protectie. Rubene acuma inteleg de unde bani pentru sifonarea cu cinemaul asta la care nici dracu nu o sa mearga: exact, din viitoarea taxa pe locurile de parcare din spatele blocului.
Toate aceste cheltuieli au fost asumate de primarie cand au candidat si castigat concursul pt capitala culturala europeana. E un lucru bun ca se face, sa vedem ce se alege dupa. Faptul ca se investesc bani nu e rau, problema ca jumate sunt furati.
-
Eu nu am spus ca nu este bine ca se investec bani,eu am spus numai ca pe ce se investesc bani pe CINEMATOGRAFE????Pe salarile din primarie pentru cei peste 600 de “SPECIALISTI DE TAIAT FRUNZE LA CAINI”600 x media de 3000ron egal 1800000/luna.Nu tu drumuri trotuare reparate,transport in comun la pamint,spitalele cu lipsa de fonduri,scoli,gradinite,crese uitate eu la asta ma refer
A trecut vremea cinematografelor, sunt sigur ca salile vor fi goale, vezi salile de la mall-uri unde poti numara pe degete spectatorii.Investitii inutile doar pentru sifonat banii contribuabililor.
-
Dar dupa cate stiu eu care am fost la acest cinemetograf cand sa prezentat primul film cu maimutele care se plimbau prin sala 3 D cu ocheleri este la parterul unui bloc.De unde poza asta din prezentare.Ca zici ca este cat un bloc de 4 etaje????
Cinematograful din Freidorf ramane de izbeliste? – sala este buna si pentru alte evenimente.
Dar la cinematograful “Arta” si la gradina de vara se mai gandeste cineva?
ce grija aveti cu cinematograful,dar lucrarile la centura de sud?Macar ati avut curiozitatea sa treceti pe Rebreanu-Sag,sa vedeti gaurile din astfalt facute de masinile de tonaj mare,zgomotul infernal pe care trebuie sa-l suporte locatarii blocurilor,pacienti spitalului judean,pacienti centrului de dializa!!!un bulevard distru,o rusine ca un oras ca timisoara sa fie tranzitat prin mijlocul orasului de masini de de mare tonaj