Consiliul Județean Timiș, prin Biroul pentru dezvoltarea turismului și evenimente, a dorit să le ofere turiștilor care ajung în Timiș mai multe variante pentru petrecerea timpului liber. Pentru turiști, dar și pentru timișenii amatori de ieșiri în natură, a fost întocmită o hartă cu șapte variante de trasee, toate cu pornire din Timișoara.
Preşedintele CJT Alin Nica a declarat că este pentru prima dată când judeţul întocmește o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare. Traseele pot fi explorate şi în format digital AICI.
„O dată în viaţă vom avea privilegiul de a fi Capitală Culturală Europeană şi de a avea toate luminile aţintite asupra noastră. Harta traseelor turistice a fost realizată la iniţiativa Biroului de dezvoltarea turismului şi evenimente din cadrul CJ, după un studiu efectuat de Facultatea de Geografie a Universităţii de Vest Timişoara, timp de doi ani, care a reliefat că oraşul are doar trei puncte de atracţie: Catedrala, mall-ul şi centrul istoric.
A fost surprinzător pentru noi, pentru că noi credeam şi credem că sunt şi alte elemente care pot face din Timişoara un punct de atracţie turistică. Aşteptăm ca şi Primăria Municipiului Timişoara să facă un astfel de traseu turistic al municipiului, pe care să-l integrăm în platforma pe care am inaugurat-o astăzi. Acum am inaugurat şapte posibile rute pe care turiştii le au la dispoziţie, dar vom îmbogăţi acest patrimoniu turistic”, a explicat Alin Nica..
Pe lângă obiectivele turistice, precum muzee, cetăți, lacuri, cascade, biserici, mănăstiri, castele și rezervații, harta traseelor turistice conține și informații despre posibilitățile de cazare și servire a mesei.
Rute posibile
Traseele gândite de Biroul pentru dezvoltarea turismului și evenimente sunt următoarele:
- traseu 1 – Timișoara-Lugoj-Cetatea Jdioara-Cascada Cornet-Lacul Surduc-Muzeul Traian Vuia
- traseu 2 – Timișoara-Jimbolia-Lenauheim-Lovrin
- traseu 3 – Timișoara-Satchinez (Rezervația Ornitologică Satchinez)- Sânnicolau Mare-Dudeștii Vechi
- traseu 4 – Timișoara-Pișchia-Murani-Charlottenburg-Buzad
- traseul 5 – Timișoara-Margina-Transluncani-Cascada Șopot
- traseul 6 – Timișoara-Parcul Dendrologic Bazoș-Buziaș-Cramele din Silagiu
- traseul 7 – Timișoara-Peciu Nou-Cebza-Ciacova-Deta-Foeni-Banloc-Deta
Harta a fost tipărită în 10.000 de exemplare contra sumei de 70.000 de lei și va distribuită în gări, vămi, agenții turistice, hoteluri, Infocentrul Turistic de la Bastion al CJT și Infocentrul Turistic al Primăriei Timișoara de pe strada Alba Iulia.
Deocamdată, cele şapte trasee sunt accesibile doar cu maşina, dar autoritățile iau în calcul posibilitatea de a se ajunge la ele cu trenul și autobuzul.
„Traseul preferat depinde foarte mult de specificul nostru, de exemplu putem opta pentru componenta culturală și alegem Jimbolia”, a declarat, joi, Ruxandra Adam, șef Biroul pentru dezvoltarea turismului și evenimente din cadrul CJ Timiș.
Puncte de atracție vor deveni și situl de la Parța, conacul Mocioni de la Foeni și situl de la Cornești, unde se va clădi și un muzeu.
„CJT are câteva investiții care vor deveni puncte de atracție, situl neolitic de la Parța și conacul Mocioni de la Foeni, precum și situl arheologic de la Cornești, unde vom face și un muzeu”, a afirmat președintele Consiliul Județean Timiș, Alin Nica.
Trimite articolul
X“pentru componenta culturală și alegem Jimbolia” – poate ne explica dna. adam care ocupa pozitia de sef, ce treaba are Jimbolia cu componenta culturala.
Si Alin NImiCA sa ne explice cat s-a zbatut pentru conacul de la Foieni, ala cu care se lauda atata.
Ce site trist de publicitate!
Nici măcar să o faceți mascat,nu sunteți în stare!
Arată înfiorător.
Din pacate jud. Timis nu prea are ceva atractiv de oferit…….
Madam Ruxandra nu este in stare sa ne zica ce componenta lui peste prajit detin prafuitele Ciacova, Deta. Cu ce atrag turistul Margina unde nu mai exista din 1995 nici macar linia Mocanitei, Murani sau Dudestii Vechi. Niste obiective inventate de niste politruci care taie frunza la caini. Apropo ce mai face CJT cu fosta casa de oaspeti a lui Ceausescu de pe blv. Loga data unui macaronar italian in anii 2000 combinatie cel putin dubioasa. Ruxandra si Nica se fac ca nu stiu nimic…
Pe bune?!
Asta-i promovarea traseelor turistice?
Cele mai multe obiective muzeale sunt inchise in weekend sau se deschid la cerere.
Jenant!