21 de noi localități din România au fost atestate de către Guvern ca zone cu resurse turistice la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Printre acestea se numără și comuna Nițchidorf din județul Timiș.
În anul 1370, aşezarea este menţionată cu numele de Kutus sal Kwtus, urmele unei aşezări medievale fiind descoperite pe Dealul Schlossberg („Dealul Cetăţii“).
Însă, potrivit Wikipedia, localitatea Nițchidorf a fost înființată între anii 1784-1786, cu ocazia celui de-al treilea val de colonizări a șvabilor în Banat. Numele i-a fost dat în cinstea contelui Christoph von Nitzky, care i-a colonizat aici pe germani.
Comuna are două sate aparținătoare, Blajova și Duboz.
Dănuț Drăghici, primarul comunei Nițchidorf, ne-a declarat că atestarea ca zonă cu resurse turistice este fantastică pentru comunitate.
Edilul se află astăzi la București pentru a semna un contract cu finanțare europeană privind realizarea a aproximativ 16 kilometri de piste pentru biciclete.
„Am avut Banat Brunch la Duboz anul trecut, în februarie sărbătorim Fasching, un bal mascat cu ansamblurile populare român și german înainte de postul Paștelui la catolici. Avem Lunca Pogănișului cu laleaua pestriță. Anul acesta vom organiza ediția a doua a târgului Land Art Fest, unde vor veni meșteri populari, olari, să le arate tinerilor ce fac, să nu ne pierdem tradiția”, ne-a spus Dănuț Drăghici, primarul comunei Nițchidorf.
Potrivit acestuia, principalul motiv de mândrie este că la Nițchidorf s-a născut scriitoarea Herta Müller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009.
Lunca Pogănișului, unde se află rezervația naturală a lalelei pestrițe, floare pe cale de dispariție, se întinde pe teritoriul satului Blajova și al comunei Nițchidorf.
Conform primarului, o altă atracție pentru turiști o reprezintă fântânile aflate pe străzile din Nițchidorf, construite la începutul colonizării satului cu etnici germani.
„Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localități vor beneficia de șanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, ȋn condițiile ȋn care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare”, au precizat reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Foto: Facebook/Primăria Nițchidorf și Nițchidorf – Nitzkydorf
Trimite articolul
Xcu siguranta Herta Muller nu va vizita, gestul autoritatilor este fara tinta
Ce baza are aceasta atestare ? Atestam doar ca sa atestam ?
Foarte bine. Mult succes și baftă. Poate cu puțin noroc vor putea accesa fonduri europene mai ușor ca urmare al noului statut.
Pe bune? Herta Muller, promotoare a Romăniei? De cănd?