Conacul familiei Mocioni din comuna Foeni este opera arhitectului Mór Kallina, iar din aprilie 2021 a trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș (CJT).
Alin Nica, președintele CJT, a declarat, joi, în urma unei vizite pe șantier, că acest obiectiv este de interes regional sau chiar național fiind una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, realizate într-un stil neo-clasic și construită în secolul al XVIII-lea.
„Conacul Mocioni a stat în paragină vreme de decenii sau a fost folosit într-un mod impropriu, având aici alte activități decât cele care să pună acest element de patrimoniu la adevărata sa valoare, în conformitate cu destinația pentru care a fost construită această clădire. Noi dorim să redăm clădirii această frumusețe de odinioară și să o includem într-un circuit turistic și cultural care să permită în acest loc să renască zona, pentru că ne referim nu doar la aspectul ce derivă din valoarea artistică și de patrimoniu a clădirii, ci și la aspecte ce țin de dezvoltarea economică a localității și a întregii zone”, a declarat, joi, președintele administrației județene.
Lucrările de renovare au început în urmă cu aproximativ două luni și sunt realizate de Asocierea T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.
Reprezentanții firmei T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL au precizat, joi, că lucrările avansează mai repede decât s-a prevăzut în contract și că 70-80 % din șantier va fi gata până la sfârșitul acestui an. Termenul de finalizare al obiectivului este 30 aprilie 2024.
„Dorim să facem din cultură, mai ales acum în anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, un motor de dezvoltare economică. Poate părea ciudat pentru unii care nu cunosc elementele practice, cum putem să facem acest lucru, dar o să explic acest lucru. Prin cultură putem atrage interesul asupra zonei, a sute de mii de turiști anual, putem să creăm un ecosistem de antreprenori culturali, de operatori culturali care să vină și să creeze aici, în acest spațiu timișean, și nu în ultimul rând, serviciile și elementele conexe ce țin de domeniul HoReCa sau al restaurantelor, al ghizilor turistici care pot să vină să completeze acest nou vector de dezvoltare care poate fi cultura”, a afirmat Alin Nica.
Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului, la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Pentru încălzirea edificiului se va monta o centrală pe lemne.
Curtea și grădina vor fi amenajate cu ajutorul peisagiștilor, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.
„Faptul că suntem la Foeni, într-o zonă unde dezvoltarea industrială lipsește și singurele surse de venit pentru cetățeni sunt fie instituțiile publice locale sau agricultura, revitalizarea, refuncționalizarea și modernizarea acestei clădiri, în acest spațiu de frontieră, poate să constituie clar un avantaj și asta ne dorim să construim aici, la Foeni, un centru cultural de importanță euroregională, pentru că suntem la granița cu Serbia. Așa cum ne gândim noi, dorim să deschidem această graniță, să o facem permeabilă, mai întâi pentru domeniul cultural, dar ne interesează categoric și partea economică, cât mai multe schimburi de mărfuri, de persoane care să tranziteze frontiera. Cred că este în beneficiul nostru”, a spus Alin Nica.
Constructorul a început lucrările cu decopertarea curții, cu trasarea viitoarelor alei, cu partea care ține de iluminat arhitectural. Se fac decopertări la nivelul acoperișului. În interior, a fost dată jos tencuiala.
„Ce dorim să facem aici, la Conacul Mocioni, pe partea de revitalizare? Dorim să creăm un punct muzeal care să reinducă în mentalul colectiv, nu doar al comunității locale, dar și timișene și al oricărui vizitator care va trece pragul acestui edificiu – atmosfera originală din vremea familiei Mocioni care locuia aici. Dorim să avem mai multe evenimente culturale an de an, rezidențe artistice, tabere de creație în care să creeze în acest spațiu, cu o puternică inspirație pentru cei care vor veni aici, elemente artistice de care să ne folosim; pentru că dorim să păstrăm ceea ce se va crea aici și să facem practic un muzeu viu – în curte, în interior, în toate aceste facilități pe care clădirea le va pune la dispoziție”, a mai spus Nica.
După renovare, clădirea va fi mobilată complet, va apărea o bibliotecă, o sală de spectacole, un spațiu pentru vernisaje și o cafenea.
„Nu în ultimul rând, ne gândim să facem niște evenimente deosebite: mă gândesc la brunch-uri, mă gândesc la poate un bal în costume de epocă sau alte manifestări moderne. Dorim să creăm și un grup de consultare și sprijin, numit „Prietenii conacului Mocioni”, patronat de baronul Mihai de Stârcea. Am discutat cu acest domn care încearcă să își reconecteze viața la rădăcinile pe care le are și pe care le-a pierdut. Sper să îl avem invitat aici, la balul de inaugurare a acestei clădiri”, a informat președintele CJ Timiș.
Constructorul a dat asigurări, joi, că va termina lucrările mai repede de termenul de 30 aprilie 2024, stipulat în contract.
„Ne va lăsa destul de mult timp să facem pregătirile necesare ca acest eveniment de inaugurare să se întâmple cât mai curând. Ne gândim imediat după Paștele de anul viitor. Avem, în prezent, stadiul fizic, 15 la sută realizat. Acest proiect face parte dintr-un proiect de finanțare pe granturile din spațiul economic european 2014 – 2021. Îi avem pe cei de la Institutul Intercultural Român și North Consulting din Islanda ca parteneri în acest proiect”, a mai afirmat Nica.
Valoarea proiectului este de aproximativ 17 milioane de lei, adică 3,5 milioane de euro.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. Zeci de tone de pământ și moloz, scoase de muncitori din subsolul Conacului Mocioni
FOTO. Conacul Mocioni din Foeni își recapătă strălucirea de odinioară. A început restaurarea
CJT a întocmit Harta traseelor turistice din Timiș, în premieră. Șapte idei de evadare în weekend
Citiți principiile noastre de moderare aici!