La Timișoara s-au desfășurat în acest an cinci olimpiade naționale: Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale, Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, Olimpiada Națională de Coregrafie, Olimpiada Națională de Limba Ucrainiană și Olimpiada Națională de Arta Actorului.
La Timișoara au ajuns din toate zonele țării undeva la 1.000 de elevi olimpici. Mama unei eleve care a participat la Olimpiada Națională de Arte a reclamat modul în care copiii au fost primiți în cazări, spunând că în cele din urmă a optat pentru cazarea la hotel.
În imaginile surprinse la internatul Colegiului Henri Coandă se văd dulapuri vechi și pline de praf, dar și mese și paturi rupte.
„Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită grațios pe marginile patului, la parchetul scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții, că doar ești mare și a doua zi trebuie să dai tot ce poți mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiție la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poți respira cât de cât bine sau cauți un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiție și vrei să te odihnești. Teoretic sunt în această încleștare cei mai buni elevi din țară din domeniul tău”, a scris mama unei olimpice într-o postare pe Facebook.
foto: Facebook/Dana Munteanu
Poziția Inspectoratului Școlar Timiș
Imaginile au ajuns și la Inspectoratul Școlar Timiș, care a transmis că pentru organizarea celor cinci olimpiade naționale s-au depus eforturi, regretând însă că nu au fost suficienți bani pentru cazarea decentă a elevilor. Conducerea instituției spune că imaginile sunt „ușor tendențioase”, fiind realizate la lemnăria ferestrelor vechi, respectiv „în spatele unei nișe, unde erau rafturi și ele vechi”. Totodată, nu s-ar fi înregistrat nu s-a înregistrat nicio contestație la organizarea olimpiadelor și nicio sesizare privind condițiile de cazare sau masa ale elevilor.
„Nu a fost fotografiat mobilierul întreg din cameră și nu a surprins decât părțile negative. […] „Pentru organizarea celor 5 olimpiade naționale au muncit, timp de luni bune, depunând eforturi mari pentru ca aceste olimpiade să se desfășoare într-un mod cât mai perfect posibil. A fost nevoie de sponsori, de adrese peste adrese îndreptate spre autoritățile locale, de detalii în cele mai mici amănunte, de zile de Sărbătoare legală petrecută în școală, de emoții, rugăminți și multe altele. […]
Condițiile de cazare în internate, nu sunt o necunoscută pentru nimeni, pentru niciun județ, și copiii din Timiș când pleacă în alte județe, în cea mai mare parte stau în condiții similare. Ne-am bucura cu toții să avem sume alocate pentru a-i caza în hotel de 4 stele, pentru că ei sunt copiii cu care ne mândrim și sunt cei care reprezintă România. Din păcate, nu se pot face minuni și spațiile nu pot fi reabilitate de unitățile de învățământ, ele fiind proprietatea consiliilor locale”, transmite Aura Danielescu, inspectorul școlar general al Timișului.
Conform acesteia, fiecare elev a avut alocat un buget de 100 lei pe zi: 20 de lei pentru cazare și 80 de lei pentru masă.
Vă reamintim, la începutul lunii aprilie, reprezentanții primăriei anunțau un val de renovări și investiții pentru școlile din Timișoara. De reabilitarea Colegiului Tehnic „Henri Coandă” se vorbește deja de câțiva ani. Școala se numără printre cele care în sezonul rece 2021-2022 au fost închise din cauza frigului. La finalul lui 2021 se spunea că ar putea deveni prima „școală smart” a Timișoarei, urmând ca cinci clădiri să fie reabilitate termic.
Pe aceeași temă:
Colegiul Henri Coandă din Timișoara va fi reabilitat termic. Două firme interesate de proiectare
Trimite articolul
XPentru nesimtitii “speciali” sunt bani fara numar!
Dar pentru elevii premianti nu sunt!
Bravos natiune, fara niciun viitor!
Asa e cand vrei sa chiulesti de la alte ore pentru olimpiada. Induri, cum a fost mereu.
Olimpicii stau doar cateva zile, dar cine e cazat acolo indura tot anul mizeria. La ei nu va ganditi?
Rusine ISJ, Rusine PMT.
Dominic, poate acorzi si elevilor putina atentie ca pentru festivaluri de 2 lei de hipsteri bagati sume enorme.
-
Ce vorbesti, custi supraevaluate pentru biciclete ne trebuie sa inauguram in oras nu sa sprijinim invatamantul. Noapte buna USR.
-
Cuștile aparțin de CJT. Ia-l pe Mica de guler.
-
Nu pot intelege cum se poate baga cineva sa organizeze ceva cand stie ca nu are conditii minime. De dragul de a se lauda cu marile “realizari”, inspectoratul face un judet de ras. Inteleg ca problema e veche, ca nu sunt fonduri pentru renovare dar de ce sa organizezi asa ceva cand nu ai unde caza copiii in conditii decente? In alte localitati din tara s-au organizat olimpiade in conditii decente. Undeva chiar au fot cazati la pensiune copii cu parintii, si cred ca si la Timisoara se putea gasi ceva la cei 100 de lei pe zi.
-
20 lei erau alocati cazarii si 80 lei erau alocati hranei.
Mie mie se par conditii chiar decente pt rrromanistan. Eu nu vad nici o problema in imaginile prezentate. Asta votam asta avem.
-
Aici ai dreptate! Asta votam asta avem! Timișorenii l-au votat și pe fritz și pe Robu, nu au venit nici americanii, nici rușii sa ni pună primari!
Intre 1991-1995 am fost cazati la olimpiadele nationale in conditii mai nasoale decat acestea si am facut performanta. Nu-i mai tot stergeti de muci pe plapanzii din generatia asta.
Marea adminstratie Fritz nu are bani pentru asa ceva, are nevoie de bani sa angajeze cati mai multi consilieri in primarie
Demisia sefilor de la in plusul inspectorat scolar este imperios necesara,asta daca RO ar fi o tara normala si decenta si nu una esuata.
Dar nu o sa vedem asa ceva.
In loc sa isi dea demisia ei trimit comunicate.
Mizerie si la propriu si la figurat.
Și fetița mea este aceasta olimpiada. Sunt niste condiții groaznice de cazare. Ploșnițe cu sutele in camere, limacși, gindaci, etc. Mobilierul ceva de groaza. Dar li s-au transmis acestor copii (olimpicii țării) să tacă din gură și să nu facă reclamă negativă. Oare dl. Ministru ar locui în aceste condiții?