Înființarea Consiliului Județean Timiș a reprezentat dovada că trecerea de la regimul ceaușist la democrație este palpabilă. Pe 9 aprilie 1992, Viorel Coifan a devenit primul președinte al administrației județene, ocuparea fotoliului din Palatul Administrativ marcând oficial debutul instituțional al structurii județene în administrația publică locală.
Astfel, data de 9 aprilie 2022 marchează împlinirea a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Timiș. Vineri, 8 aprilie, a avut loc o ședință festivă în cadrul căreia au fost decernate plachete, medalii și diplome pentru activitatea depusă în serviciul cetățenilor județului Timiș. Evenimentul a avut loc în Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ.
„Dragi colegi, stimați invitați, nu este fără emoție să mă adresez la acest ceas aniversar unei audiențe atât de importante, marcată de semnificația acestui eveniment. Acum 30 de ani, o nouă structură avea să completeze arhitectura administrației publice locale, aducând în formula acelei tinere democrații care era România acelor vremuri, atât de necesare componentă a județului acestui nivel intermediar de administrație. Ne amintim cu toții ziua de 29 martie 1992, data primelor alegeri locale libere după 1989, alegeri care au dat o nouă reprezentativitate la nivel județean, care a încorporat multitudinea de curente politice într-un singur corp administrativ care avea să performeze și să ducă județul la nivelul la care este astăzi”, a declarat Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Local Timiș.
Printre invitații de seamă, în cadrul ceremoniei s-au reunit câțiva foști președinți ai Consiliului Județean Timiș, printre care Viorel Coifan, Constantin Ostaficiuc, Sorin Grindeanu și Călin Dobra. De asemenea, la festivitate au mai luat parte primarul Timișoarei Dominic Fritz, prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu și subprefectul Sorin Ionescu.
Discursurile foștilor președinți ai CJ Timiș s-au intersectat în dreptul ideii de stabilitate. Toți au fost de acord la nivel declarativ că o administrație eficientă se bazează pe continuitate și nu ține cont de coloratura politică a membrilor care alcătuiesc aparatul administrativ.
Deși mesajele au fost unele optimiste în ceea ce privește viitorul, respectiv contemplative în privința trecutului, viceprim-ministrul și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, a atras atenția că șirul schimbărilor de culoare de la nivelul administrației județene a dus adesea la ruperea continuității proiectelor începute de predecesori. Acest lucru dăunează arhitecturii județene și aduce turbulențe în cadrul instituției, potrivit lui Grindeanu.
„În urmă cu 5 ani mă aflam tot în această sală, doar că aniversam 25 de ani. Și atunci vorbeam tot de legătura de la Giarmata la Timișoara, vorbeam tot de stadionul nou. Vorbeam de aceleași proiecte. Haideți să facem, indiferent de culoarea politică, un pact așa cum au făcut alții”, a transmis Sorin Grindeanu.
De-a lungul timpului, Consiliul Județean Timiș a avut ca președinți pe: 1992 – 2000 – Viorel Gheorghe Coifan; 2000 – 2001 – Ilie Sârbu; 2001 – 2004 – Ioan Dan Șipoș, 2004 – 2012 – Constantin Ostaficiuc; 2012 – 2016 – Titu Bojin; 2016 – 2017 – Sorin Mihai Grindeanu; 2017 – 2020 – Călin-Ionel Dobra; 2020 – prezent – Alin-Adrian Nica.
foto: Tion
Trimite articolul
Xdeci astea s-au premiat intre ei? pentru ce? ce au realizat asa de extraordinar? ce penibil!
n-au fost premiati la scoala, asa ca s-au autopremiat la batranete.
Aaaaa Ostaficiuc nu a fost parcă condamnat definitiv la închisoare pentru fapte din timpul mandatului? Ce căuta în sala??
Ciocan a fost singurul care a prins linie politică libera, adică primarul Timișoarei, el și guvernul de aceeași culoare politică. Și nu a făcut nimic pentru judet! Pe vremea lui a început reabilitarea drumului Timișoara Lugoj care avea să dureze 8 ani!
În rest…..cea mai prostie de instituție e un consiliu județean. Salarii nesimțite pentru că au în administrare niste drumuri, câteva spitale și câteva școli! Nu au nici un drept legislativ, nu au drept de control decât dublat parțial cu unele instituții, adică iau salariile degeaba. Ar trebui desființate toate consiliile județene, transferate proprietățile la primăriile apartinatoare și gata!