Actualul constructor încearcă să recupereze și să finalizeze investiția în termen, explică reprezentanții primăriei. Câteva intervenții deja au fost făcute.
„De la redeschiderea șantierului, a fost montată schela – un proces tehnic complex datorită specificului construcției turnului. Totodată, au fost executate lucrări de consolidare, curățări interioare și lucrări de pregătire a etapei de restaurare. În prezent, sunt în desfășurare lucrările la structura metalică pentru planșeele din rezervor”, transmit reprezentanții primăriei.
Contractul existent pentru execuția lucrărilor rămase a fost semnat în iunie, având o valoare de 7,7 milioane de lei, fără TVA – adică 9,1 milioane de lei sau 1,8 milioane de euro, cu TVA – și un termen de execuție de șase luni.
Primul contract, reziliat
Vă amintim, Turnul de Apă din Iosefin trebuia să fie unul dintre cele mai importante obiective din cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. La licitația din 2021 fusese depusă o singură ofertă, a asocierii formate din firmele Alca European Foundss SRL – Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata, în valoare de 7,59 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Aceasta a început lucrările încă din acel an, dar pentru că acestea nu au mai avansat, primăria a reziliat contractul la un grad de finalizare de 30% doi ani mai târziu.
În informarea de miercuri, reprezentanții primăriei rezumă acest lucru prin „întârzieri majore și o execuție de doar 30%”, ca motive pentru reziliere.
Turnul de Apă urma să treacă printr-o transformare serioasă, astfel încât, după 15 luni, să își deschidă porțile pentru vizitatori într-o condiție foarte bună, cu noi finisaje, o cafenea, o sală de expoziții, un foaier și o sală de activități culturale. Poate cea mai importantă modificare o reprezenta introducerea unui lift în interior. În plus, trebuia demolat și gardul existent și amenajate o rampa de acces, gradene de beton și o copertină.
„Refuncționalizarea Turnului de Apă din Iosefin este parte a strategiei Primăriei Timișoara de revitalizare a patrimoniului istoric al orașului, iar proiectul include renovări interioare și exterioare. Odată cu transformarea în centru cultural și turistic, vizitatorii vor avea acces la diverse evenimente culturale. Mai mult, la 45 de metri înălțime va fi amenajat un punct de belvedere care va oferi o priveliște spectaculoasă asupra cartierului Iosefin și a canalului Bega”, mai precizează reprezentanții primăriei.
În legătură cu noul constructor de la Turnul de Apă, reprezentanții Primăriei explicau pentru Tion, la începutul anului, că licitația pentru finalizarea lucrărilor urma să fie lansată în curând. Lucru care s-a întâmplat la începutului lunii martie, fiind depuse cinci oferte, dintre care a fost aleasă cea a celor de la ALEX-DIA CONSTRUCT SRL.
Trimite articolul
XDupă nume par italieni primii. Ăștia se pare ca doar tepe dau pe aici, fie ca vb de domeniul rutier, construcții, etc.
tot in acea zona, administratia usr a deschis podetul pietonal peste Bega ?
Nepotism-ul continua!!!