În această săptămână, potrivit prefectului, vor fi controlate toate centrele de cazare pentru bătrâni, copii, persoane cu dizabilități și persoane ale străzii din județ. Echipele mixte trimise pe teren sunt formate din angajați ai Agenției Județene pentru Plăți şi Inspecție Socială (AJPIS), Direcției de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), și ai Inspectoratului de Poliție Județean Timiș (IPJ).
„Am emis un ordin privind constituirea unei comisii mixte de control la toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități şi cele destinate copiilor. Timp de o săptămână, reprezentanții instituțiilor cu atribuții (…) vor controla toate centrele din județ. Voi fi şi eu prezent alături de ei, iar la final vă vom pune la dispoziție concluziile. Nu mă voi reține de la nicio măsură pentru a fi siguri că asemenea atrocități nu se întâmplă în Timiş”, a transmis prefectul, pe rețelele de socializare.
Un centru este deja închis temporar
Prefectul a fost pe teren, împreună cu echipele de control, la o acțiune la care a invitat și presa, încă de luni. Aici nu au fost probleme, dar Ritivoiu a anunțat că deja a fost închis temporar până la remedierea problemelor un centru asemănător din municipiu, unul dedicat persoanelor fără adăpost, de pe strada Martir Gogu Opre. Este vorba despre căminul Fundației Timișoara ’89, cu o capacitate de 45 de locuri.
„Chiar în acest moment, una dintre cele trei comisii mixte scrie un proces verbal prin care se închide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Opre, nr. 24, Fundația Timișoara 1989. Ce-i drept, este un centru care găzduiește persoane fără adăpost, dar s-au constatat deficiențe majore. Înțeleg că nu există autorizație DSVSA pe bucătărie, probleme de igienă. (…) În cursul acestei zile, persoanele cazate vor fi relocate la alte centre sau, dacă este cazul, la unități spitalicești. În acest moment căutăm soluții. Avem o celulă de criză care lucrează la nivelul prefecturii”, a declarat prefectul.
Centrul vizitat de prefect, fără probleme
Ritivoiu a vizitat luni, împreună cu echipele de control și cu presa, un centru privat pentru îngrijirea persoanelor bolnavilor de pe strada Olanda din Timișoara. Aici, majoritatea persoanelor cazate suferă de demență. În măsura în care ne-au putut răspunde întrebărilor, bolnavii s-au declarat mulțumiți de condițiile din centru. O femeie care este internată aici de trei ani în urma unui accident vascular cerebral, de exemplu, chiar a ținut să le mulțumească angajaților,
„Îngrijirea (din centrul nostru – n.r.) presupune igiena corporală, alimentația, activități de socializare. Fiecare cu atribuțiile lui – infirmieră,. Majoritate suferă de demență – mai incipientă sau mai avansată –, toți au probleme de auz. Din păcate, la noi, toți sunt la pat. Capacitatea maximă a noastră este de 23 de persoane, dar în momentul de față avem 22. La noi, nu au fost sesizări. Dacă știau de așa ceva, majoritatea aparținătorilor ar fi fost dispuși să vină și să își spună problema”, a declarat pentru Tion și una dintre angajatele centrului.
În cadrul vizitei de la acest centru, prefectul a mai ținut să spună că nu are cuvinte față de cele găsite zilele trecute la București. Tocmai de aceea, acum le-a cerut echipelor de control să verifice „la sânge” toate centrele. În județ ar fi, potrivit informaților centralizate de prefectură, 112 de unități de acest fel.
„Dacă, în trecut, în ieșirile mele, am făcut apel ca organele de control mai întâi să îndrume, și mai apoi să controleze, pentru a nu pune o presiune excesivă și nejustificată pe agenții economic, de data aceasta am spus că vor fi controale la sânge. (…)Până în acest moment nu au fost probleme (legate de tratamentul la care sunt supuse persoanele cazate – n.r.). Astăzi nu avem asemenea informații. La finalul controlului vom pune la dispoziție un raport extins cu toate constatările. Ne raportăm la aceste controale gândindu-ne că ar putea fi părinții sau bunicii noștri. (…)
Pe lângă căminele de lux, de câteva mii de euro (pe lună – n,r.), noi le controlăm pe toate. Astăzi am venit la un cămin ceva mai mic, dar echipele vor merge peste tot. De ținut cont că toate aceste centre primesc bani, bani frumoși, de la instituțiile statului pentru aceste servicii. Până la 4 – 6.000 de lei (pe lună, pe pacient – n.r.), în funcție de gradul de dizabilitate al persoanelor”, a mai spus Ritivoiu.
foto: Tion
UPDATE: Primarul Dominic Fritz, nemulțumit de închiderea centrului: „Dezastrul umanitar pe care vor să îl provoace”.
După declarațiile de dimineață, prefectul Mihai Ritivoiu a revenit cu o nouă postare pe Facebook, una în care atacă și Primăria Timișoara.
„Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuție, pe care o vom purta cu siguranță”, a scris Ritivoiu.
Ulterior, în aceeași după-amiază, la centrul Fundației Timișoara ’89 s-a deplasat și primarul Dominic Fritz. Pe scurt, într-un live pe Facebook de aici, acesta spune că guvernanții încearcă să acopere dezastrul de la București cu alte subiecte exagerate.
„În media, vedeți că au dispus, așa am înțeles din declarațiile prefectului, ca acest centru să fie închis. De ce această decizie? Este una pe cât de proastă se poate”, a spus, printre altele, Fritz.
În același videoclip, primarul a prezentat și centrul și a discutat cu angajații și beneficiari centrului. La început, și cu președintele fundației, Petru Ilieșu. Atât primarul, cât și invitații săi au ținut să precizeze că problemele semnalate de echipele de control nu sunt atât de grave pe cât s-ar lăsa de înțeles.
„Nu pot să îmi imaginez ce se va întâmpla (cu beneficiarii – n.r.). Toate centrele care adăpostesc persoane sunt pline. Căminul de noapte este plin, Noi refuzăm tot timpul persoane, pentru că nu mai avem locuri”, a spus și Ilieșu.
La final, Fritz a tras și concluziile„Dragi decidenți, dragă domnule prefect, dragă ministru al Muncii, lăsați în pace Fundația ’89, care de 30 de ani face o muncă umanitară extraordinară și focusați-vă acolo unde există, într-adevăr, o mafie. Veniți și dezvoltați servicii sociale în comunitate, în loc să dați bani centrelor rezidențiale pentru persoane care nu ar trebui să stea acolo și doar profită unii pentru a-și pune banii în buzunare. Acolo trebuie să munciți. Nu cu campanii de presă, cu campanii împotriva locurilor precum Fundația 89, doar pentru că sunt în Timișoara și v-a trebuit un caz în Timișoara. Rezolvați-vă problema și nu ne târâți în lupta voastră politică”, a conchis primarul.
Ulterior, acesta a transmis și o declarație de presă:
„Am fost astăzi la Fundația Timișoara 89 să văd cu ochii mei presupusele «condiții de groază» prezentate de prefectul Ritivoiu și să vorbesc cu oamenii care își găsesc acolo adăpost. Condițiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulți oameni cu probleme diverse în aceeași cameră. Totuși, astăzi prefectul de Timiș a anunțat că acest centru trebuie să se închidă. Sunt absolut revoltat de atitudinea prefectului.
Fundația Timișoara ‘89 este o fundație privată, prima fundație umanitară înființată după Revoluție și este condusă de scriitorul Petru Ilieșu care în 30 de ani nu a câștigat un leu din fundație. Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente. Mulți timișoreni au trecut pragul fundației pentru evenimentele culturale care se organizează acolo, în mijlocul oamenilor. Fundația 89 este un stâlp al solidarității timișorene, cunoscută, îndrăgită și susținută de oameni de toate culorile politice.
Din bugetul de stat, în peste 30 ani NICIUN singur leu nu a ajuns la fundație. Totul s-a făcut și se face din sponsorizări și din subvențiile primăriei, subvenții pe care le-am dublat anul acesta pentru a face față creșterilor de prețuri. E halucinant cum acum guvernul, care nu a făcut absolut nimic pentru acești oameni, pretinde că îi ajută dându-i afară din propria lor casă.E o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legatură cu interesul și demnitatea oamenilor. Toți cei din centru mi-au spus clar că vor să trăiască acolo. E o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal. Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul «norma», să închidă ceva? Am făcut o vizită în după-amiaza asta acolo, transmisă live, și cei care vor să vadă condițiile și să audă ce spun oamenii de acolo pot intra pe pagina mea de Facebook”.
Trimite articolul
XAr fi bine sa faca o vizita la azilul din Lenauhaim ,unde batranii sunt loviti ,legati tratati mai rau ca si animalele si pe bani multi ,unde sefa azilului a permis persoanelor mai tinere care erau internate acolo sa faca injectii batranilor fara nici o pregatire medicala in schimbul unei tigari .
Asa sunt tratati batranii dusi acolo in speranta ca vor fi bn ingrijiti si tratati in schimbul unei sume destul de mari .Daca acolo sunt tratati batranii asa atunci in azilele de stat oare cum or fi ????Trist ,traim intr-o tara in care pt toata lumea conteaza baniii si atat ,calca oameni neajutorati ,bolnavi in picioare pt ca nu-i intereseaza decat banii
-
Dacă aveți asemenea informații, ați făcut vreo sesizare?
Preluati modelul de la statul Austriac, platiti bani sa fie tinuti acasa, este cel mai bun pentru oameni si este testat de zeci de ani. Asa cum sunt bani pentru multe alte prostii, se vor gasi si pentru batranii nostri.
-
Corect, pana la un punct!
Cred ca si in aceasta situație precum in cazuri similare din trecut, in care statul a fost cel bun de plata, se vor găsi unii cu sete mare de bani, sa se declare infirmi, pentru a primi foloase necuvenite.
Si apropo! In situațiile precedente, descoperite si trimise in judecata, a intervenit prescripția?! -
Bine punctat!
Dar asa nu se pot sifona banii publici de catre angajatii de la stat!
Deci modelul austriac nu e compatibil pt organele de partid si de stat.
Uite-asa se-aduna spaga, si pe stânga, si pe dreapta…
Da, mare problemă că la Fundația Timișoara 89, care se susține din sponsorizări și unde mâncarea vine, de trei ori pe zi, de la cantina socială, adăpost pentru oamenii străzii, unii nu și-au făcut azi patul! Hai să dăm cu fum, poate mai uita lumea de azilelel groazei păstorite de Firea&Co!
Nu-mi dau seama, astia din PSDNL nu cred ca mai realizeaza diferenta dintre controale si colaborare a institutiilor de stat cu diverse ONG-uri sau institutii private si mimarea controlului ca cel prezentat in articol. Vai de capul nostru, mai ales ca centrul de batrani inchis, de fapt nu este un centru de batrani, nimeni nu face profit acolo ci este un centru efectiv administrat de voluntari, centru ce este cat se poate de transparent cu ce se intampla acolo. Da, este un centru fara posibilitati mari dar reuseste cu cativa banuti sa ofere ajutor catorva oameni ce au nevoie de ajutor.
Nici o speranță că se va schimba ceva. După colectiv ce s-au schimbat? Va spun ce s-au schimbat, a venit cazul porții de intrare de pe Lugojului, unde tot niste funcționari nu au făcut nimica și alții au semnat că primarul. In domeniul rutier se schimbă ceva? An de an tot atâția morți în trafic.
Până nu schimbam radical lucrurile nu avansam. Trebuie comasate instituțiile statului, să nu mai arunce pisica de la unii la alții, crescut numărul de angajați pentru controale, salarii top de top să nu mai fie tentați de șpagă și lege dura care pentru cazurile grave să fie direct arestați și confiscate bunurile. Și cel mai important fiecare “controlor” din instituții pistolul, cătușele la brâu și girofare pe mașina. Să tremure inima in cei care încalcă legea!
Aici, majoritatea persoanelor cazate suferă de demență. !!!
OAREE !!!Cine a întrebat ? Cel cu 100% procente inteligentiaa!!!!!
nu-mi dau seama ce e mai cumplit, folosirea unor batrani(si maltratarea acestora) pentru ca niste privati “buni” sa faca profit gros din bani de la statul ce rau, sau folosirea de catre niste politicieni a dramelor unor batrani pentru manipülarea societatii?
De cat timp se stia, de catre cine se stia(oengheu lu peshte, apartinatori(?), procürori, nemaivorbind de “angajatii cei buni de la privat” care lucrau acolo) si de ce nu s-a luat nicio masura daca se stia? a, sa se “stranga probe”, cat mai multe probe, luni de zile de probe constand in luni de zile de maltratari. pentru ca ce-are? sa mai sufere si ei un pic pentru ca tre’ sa se decapeze probabil pana la cineva anume, plus ca momentul tre’ ales cu grija, dupa rotativa, in timp ce la brx se fac chestii si cine mai stie ce socoteli si ale cui.
si ce brusc le pasa tuturor de batrani, acesti “asistati social”-huuoo deci!, “mancatori inutili”, “cumparati cu un kil de ulei si o galeata”
bla bla etc etc.
#a fost nevoie sa … ca sa…
#acum e nevoie pentru ce?🤔
#emotii… cat mai multe emotii
#🤪
-
bai dar nu-ti mai crapa scriptul asta muscovit odata. Tot timpul tii cu ursu. Apoi invalui totul in 3 straturi de psihoza ciudata, incat sa nu stie nimeni daca esti ironic sau intr-adevar asa amar ca fiinta. Totul pentru a parea oarecum in tema cu ceva… cand de fapt in toate mergi pe varianta partidului care merita exterminat de 34 de ani. Ne lasi?
-
ba crapa de multe ori, da pan’ la urma ii dau eu de cap cumva.
nu-ti place, nu citi, simplu🤪
sau nu te poti abtine🤣😂🤣?#🤪
-
ps care zici ca e partidu ala bun si care alea rele? 🤣😂🤣 Si cu votantii care-i aleg pe aia rai ce ai propune sa facem? 🤣😂🤣🤪
#🤪
-
Domnule Ritivoiu suntem foarte interesati sa vedem ce solutii gasiti pentru oamenii care se adaposteau la fundatia Timisoara 89. Exact o fundatie ce nu functioneaza pe banii statului a fost inchisa. Aveti acum solutii pentru ei?
In Voluntari, sunt dovezi scrise cum vecinii au reclamat (de cateva ori )la Primarie, la DSP, la Ministerul Muncii, peste tot, fara sa primeasca raspuns nici dupa 30 de zile, in final au dat in judecata primaria. Acum va prefaceti ca va faceti treaba. Pandele si Firea se prefac nevinovati si piosi. O porcarie, mai ales ca toate vizitele sunt anuntate, date spagi etc etc. Praf in ochi.
Stati linistiti ca dupa ce au dat la televizor ca sunt controale toti cei cu probleme vor rezolva repede.
Din pacate aici are dreptate si Fritz, NU ESTE O SOLUTIE sa se INCHIDA.
Unde vor fii dusi cei din centrele inchise ???
Solutia clara si corecta ar fii ca orice nereguli sa fie rezolvate in 30 de zile !!!!!
Nu știu câte cămine de bătrâni sunt în zona Timișoara – după reclamele pe net, sunt multe … foarte ciudat că s.a început controlul tocmai la un centru pentru oamenii străzii, centrul primei Fundații umanitare apărute după revoluție, o Fundație care nu este susținută de stat, care se luptă de peste 30 de ani să le acorde acestor oameni pe care nu ii vrea nimeni, un acoperiș, un pat, hrană, medicamente … o Fundație care în loc să fie ajutată financiar, a fost evacuata din vechiul sediu pe splaiul Titulescu și a trebuit să ia totul de la capăt. Din spusele primarului (actual) alocația dată de primărie a fost recent dublată de la 700 la 1400 lei (ieri la tv a fost vehiculata suma de 6.000 lei/luna/pacient la “azilele groazei”, care pentru unii pacienți încasau bani de la familie plus pensia acestora – ori oamenii străzii din Timișoara nu au familii, nu au pensii). Fundația plătește întreținerea și cele câteva salarii din donații particulare.
Repet: Foarte ciudat că s.a început controlul tocmai aici și nu în căminele de stat sau particulare … oare au vrut să le ofere acestora timp să mai ascundă ceva sub preș?
strada Olanda, centrul a fost închis săptămâni ăntregi și a fost renovat în această primăvară. Cel mai bun loc pentru a fi ”verificat” .