„În aceste zile, cetățenii vor putea vedea în unele parcuri că se desfășoară lucrări de toaletare a crengilor uscate sau de tăiere a arborilor uscați.
SC Horticultura SA este compania care are prin contract obligația să întrețină parcurile din zona centrală. Am transmis companiei o notificare ce avea ca termen de rezolvare perioada 21-30 iulie, prin care s-a solicitat eliminarea crengilor uscate din arbori și tăierea arborilor uscați, care puneau în pericol trecătorii din parcurile ILSA/Mocioni, Regina Maria (Poporului) și Justiției. În plus față de termenul limită 30 iulie le-am acordat o perioadă de grație de 10 zile”, transmite, pe Facebook, Primăria Timișoara.
Reprezentanții PMT susțin că „nu s-a intervenit deloc în parcul ILSA”.
„Deoarece compania nu a respectat această notificare, Primăria Municipiului Timișoara a apelat la specialiștii arboriști ai compartimentului de voluntari din cadrul primăriei, SALVO, pentru punerea în siguranță a zonei, iar intervențiile lor vor continua zilele acestea”, mai informează PMT.
Peste 500 de sesizări nerezolvate
Conform informațiilor furnizate de primărie, Horticultura are „peste 500 de sesizări nerezolvate, unele chiar din 2019”.
„Toate se referă la toaletări de crengi uscate și la tăieri de arbori uscați, care reprezintă un potențial pericol pentru cetățeni și bunurile din spațiul public. Aceasta înseamnă că societatea Horticultura nu își respectă responsabilitățile contractuale și nu gestionează cu profesionalism zestrea verde a orașului. Mulțumim colegilor noștri din compartimentul voluntar SALVO care au intervenit și de această dată cu promptitudine, pentru siguranța timișorenilor”, conchide Primăria Timișoara.
Practic, reprezentanții primăriei ne spun că municipalitatea nu poate întreține relația contractuală cu Horticultura. Acuză societatea din subordine că nu-și face treaba, dar până acum nu au fost aplicate penalități.
Horticultura spune că are de primit bani de la primărie
De cealaltă parte, reprezentanții Horticultura spun că primăria nu își respectă obligațiile contractuale și că nu respectă valoarea lunară a contractului, în medie de 1,7 milioane de lei.
„Nu s-a respectat în nicio lună suma dată prin contract. O medie pe primele șapte luni este de maximum 55% din valoarea contractului. Eu nu pot face alte lucrări, trebuie să mă încadrez în suma respectivă. Ei ne bombardează cu fel și fel de lucrări și de fapt nu au banii asigurați pentru lucrările respective. Am toaletat aproape 120 de arbori în Parcul Justiției și Poporului, dar avem cam 2,7 milioane de lei neîncasați de la primărie, de la începutul anului și până în prezent. Aproape 3 milioane de lei, sunt bani, noi trebuie să cumpărăm combustibil pentru cosit, să folosim utilajele, nu putem face muncă voluntară”, ne-a explicat Andrei Drăgilă, directorul Horticultura.
Războiul cu directorul societății
Trebuie să menționăm și un război între cele două părți. În luna mai, șeful Horticultura îl acuza pe viceprimarul Ruben Lațcău că l-a intimidat să-și dea demisia. Viceprimarul Timișoarei a negat atunci afirmațiile lui Drăgilă. Societatea de spații verzi a PMT are de atunci și un consiliu nou de administrație. La sfârșitul lunii iulie, directorul de-o viață al Horticultura a dat în judecată societatea, pe litigii de muncă. De fapt, el fusese sancționat cu avertisment de consiliul de administrație. Procesul nu are încă termen.
Societatea, al cărei acționar unic este Consiliul Local Timișoara, se ocupă de ani buni de întreținerea spațiilor verzi din zona centrală a orașului. Ultimul contract dat prin atribuire directă s-a semnat în 2020, pe o sumă record – 89,9 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 18,5 milioane de euro la acea vreme.
Zona centrală este delimitată de străzile: Calea Circumvalațiunii – Calea Aradului – strada Demetriade – strada Mihail Kogălniceanu – strada Dacilor – strada Ştefan cel Mare – strada Pestalozzi – strada Ofcea – strada Daliei – strada Cornelia Sălceanu (Fagului) – strada Cluj – Bulevardul Eroii de la Tisa – Bulevardul Victor Babeş – Bulevardul Mihai Viteazu – strada Virgil Madgearu (Griviţa Roşie) – strada Alexandru Odobescu – Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Bulevardul General Dragalina – Bulevardul Republicii şi Bulevardul Simion Bărnuţiu, inclusiv Calea Lugojului până la ieşirea din Timişoara, inclusiv întreţinerea limitelor de zonă şi terenurile virane care vor fi incluse ulterior şi sunt în proprietatea statului/domeniului public.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDecat sa fi imprastiat rezervistii prin fel de fel de firme “private”, cand s-a redus numarul de incadrati activ, mai bine anticipau momentul in care intra in colaps lipitura asta de regii autonome, societati de stat si alte caprarii redenumite, si aveau pregatite niste structuri care sa ofere servicii prompte si de calitate, catre alte institutii de stat, cum am zis, cand crapa spoiala de pe chestia asta semi-privata. Plus legislatia necesara sa incheie contractele cand devin prea scumpe, sau cand nu se mai respecta ce au de prestat. Ce vedem in schimb e o mocirleala generalizata, in care fime aparent particulare sunt fiefuri de “foşti” una sau alta, care vor si ei tot mai multe, ca deh, colegii lor incadrati si acum ca functionari publici sau alte pozitii la buget, ei de ce sa aiba, dar astia de prin firme, nu?! Un scandal generalizat, ca nu mai au loc unii de altii, plus praduiala din bani publici. Nu mai merge in schimb nici cu indeplinirea datoriilor, nici cu ierarhia, nici cu onoarea – adica inafara de bani si avantaje, nu ii mai urneste la lucru nimic, doar stau si blocheaza lucrurile. Si nepotii lor, astia cu parfum de “nou” se supara t se supara pe urma dubleaza organigrama, cheama servicii externe contra (alt) cost sau cauta fraieri pt voluntariat…
Pai si daca Salvo toaleteaza de ce iau banii cei de la horticultura?sau? nu iau …pare se ca folositi voluntari in interese oculte …pai Fritz a promis ca va face treaba dar cum / face el treaba nu prea arata bine ..ma indoiesc ca acei voluntari au asigurare pentru a presta astfel de munci !!! dar pare se ca neamtul e obisnuit cu pomana …eu astept de 3 ani autorizatia de a da un copac jos din fata imobilului meu dar logic ca nu a venit …voi incerca sa sun la cei de la salvo poate ei ma vor ajuta
Respect voluntarilor Salvo care au grija de acest oras indiferent de cine il administreaza
Intrebare pentru cei din primaria Timisoara ce vat-i face fara acesti voluntari care intervin in orice situatie ? iar uni stati ca paduchii in birou si alti va fac treaba
Cred ca acesti voluntari nu sunt numiti politic caci de mult timp tot aud de ei ..inundatii.calamitati .etc iaca ca pot toaleta si copaci pentru a spala obrazul unor incompetenti
Parca nu de mult va plangeati ca nu aveti specialisti in toaletare din ce maneca at-i scos acesti voluntari ….eu ca si cetatean al timisorii va propun sa-i angajati pe acesti voluntari pentru a toaleta copacii orasului
jos palaria pentru acesti voluntari care dupa cum se vede chiar stiu cea ce fac
Cred ca de multumirii au frigiderul plin ma intelegi ce zic?
Ar cam fi timpul sa urle drujbele. Demult nu s-a taiat prim tm.
Ruben Latcau face presiuni sa si dea unii demisia? pai nu i asta ilegal? aa, si sa conduci cu oermisul suspendat e ilegal, nu i problema.
Cat despre cererile primariei fara a respecta contractul in privinta banilor, ce sa zic, unii sau altii sa se adreseze justitiei. Aici as avea asteptari de la #totiPentruJustitie, dar cred ca era doar un slogan pentru naivi.
Si tomograful pt arbori? cum sa stie cineva ca un copac are probleme daca n ai tomograf? cum s or fi descurcat alti specialisti in ultima suta de ani fara asa echipament, nu mi dau seama, eu cred ca e singura metoda, pana nu avem, nu facem nimic.
Vedeti asa ne trebuie daca nu a fost angajat GRADINARUL SEF a lui HERR FRITZ.Daca era angajat nu ar mai fii existat problema asta.Ca unde au fost angajate persoane “COMPETENTE”nu mai sant peobleme:City meneger,arhitect sef,etc
vreau sa vad, macar odata in viata, aici in Timisoara ca se toaleteaza copacii pentru a putea merge in conditii decente pe trotuar fara sa ma aplec si sa ma feresc de crengi, ..vreau sa vad cum noapte becurile de pe stalp sunt eliberate de crengi si pot lumina strada…vreau sa vad semnele de circulatie si indicatoarele de stop sau cedeaza….Oare cer prea mult? Cand vom iesi din starea asta de nepasare si ignoranta?? Avem un primar nou, oameni noi care incearca sa faca si altceva,..vreau sa vad actiune si dedicatie
-
+
Nu se taie nimic, care cade , cade, eventual un indicator de avertizare pentru oameni.