Festivalul alternativ de Crăciun – FABER s-a desfășurat în curtea și clădirea Faber, în perioada 9-11 decembrie. Curtea Faber a găzduit creativi, muzică și party, food trucks și două instalații artistice.
Vizitatorii au putut alege cadouri pentru cei dragi dintr-o gamă variată de lumânări, decorațiuni, ilustrații, ceramică, grafică, haine, textile pentru casă, bijuterii.
„Evenimentul acesta a fost mai degrabă unul de colectiv, de comunitate. Evenimentul a fost despre ei. Încercăm să susținem cât mai mult creativii din zonă. E o oportunitate bună să afle lumea despre ce se face în Timișoara și nu numai, în zona de design, artizanat, artă.
Ne-am întâlnit aici, înainte de Crăciun, foarte mulți creativi diferiți, care pe de-o parte fac lucruri foarte diferite, de la design vestimentar, la ceramică, și o serie întreagă de alte produse, inclusiv ediții limitate de artă, produse cosmetice, dar și bucătari, muzicieni. Am avut și ateliere pentru copii.
Am vrut să fie diversitate, să fie produse cât mai cool, să fie cât mai bune din punct de vedere calitativ. Am încercat să fim atenți la ce și-ar dori publicul și să avem o selecție cât mai bogată și completă de creativi. Am mai încercat să aducem un plus și pe partea de atmosferă. Pe lângă muzică și mâncare, am avut și două instalații de arhitectură în curte, ambele făcute de arhitecți”, a povestit pentru Tion Oana Simionescu, arhitect și cofondator FABER.
S-au strâns 35 de creativi locali și nu numai, printre ei numărându-se și două branduri din București.
Copiii au avut ocazia să se joace, să învețe să facă decorațiuni de Crăciun, să citească în cadrul unor ateliere și activități ținute de ONEshirt, Elena Tănase și Tosha Ferdean.
În fiecare seară, DJs K-lu și Mihu și Silvana presents Hanging Around au destins atmosfera cu muzică pe ritmuri de funk, hip-hop, electro, synth-pop, indie, new wave și bass music.
În ceea ce privește mâncarea, vizitatorii au avut posibilitatea de a alege între burgeri și sandvișuri cu vită de la Tuma, pulled pork si crispy pui de la Rodeo, bunătăți asiatice de la Mâncurry și prăjituri de la Ambasada.
În curtea Faber au fost amplasate două instalații de arhitectură. „Grădina Iepurelui Vanitos”, realizată de abruptparhitectura și care a făcut parte din cadrul Beta – bienala timişoreană de arhitectură 2022, este inspirată de o imagine suprarealistă din 1625, aparținând topografului pictor – Paulus Fürsta.
Cealaltă instalație, Balonul, a făcut parte din proiectul TRANSITE, din cadrul Beta – bienala timişoreană de arhitectură 2018 și a fost realizată de arhitectul Raul Vașvari.
La următoarea ediție, organizatorii vor să extindă durata festivalului la o săptămână.
„Ediția de acum a crescut față de cea de anul trecut. Am fost destul de stresați atunci, cu pandemia. Ne dorim ca următoarea ediție să fie și mai bine. Vrem ca anul viitor să nu mai fie doar un weekend de festival, ci o săptămână. S-au înscris peste 50 de creativi, dar a fost nevoie să selectăm din ei, din lipsa spațiului. La anul încercăm să creștem capacitatea pentru că multă lume ar mai fi vrut să vină și ne-am bucura să-i putem găzdui pe toți”, a mai adăugat Oana.
FABERLAND este creat și găzduit de centrul cultural independent FABER, un spațiu creativ care a luat naștere în urma reabilitării într-o formă contemporană a Fabricilor Unite de Ulei și Săpun de la 1844, cunoscute în istoria recentă ca Azur. Misiunea Faber este de a oferi talentelor creative ale Timișoarei spațiul și instrumentele necesare prin care acestea să producă schimbări sociale și economice în oraș. Astfel, săptămânal, la Faber, au loc conferințe, ateliere, expoziții, experimente culturale.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
S-a deschis FABERLAND, Festivalul alternativ de Crăciun, la Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!