Cristian Moș a mers, miercuri, la Sinersig, unde a vizitat un centru destinat persoanelor cu dizabilități.
Vicepreședintele CJT spune că deși nu a fost prima vizită pe care a făcut-o într-un centru de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități, cu siguranță a fost cea care i-a dat cea mai mare doză de ambiție și dorință de schimbare rapidă a sistemului.
„Vreau să vin la Timișoara!”, „Pot să lucrez, vreau să lucrez, vreau să stau la casa mea!”, „Domnu’ Cristi când pot pleca la Timișoara, la lucru?” „Vreau să ies de aici să fiu și eu cu oamenii!” – acestea sunt frazele pe care Cristian Moș le-a auzit la Sinersig.
„Până să preiau DGASPC nu știam foarte multe lucruri despre sistemul de îngrijire și reabilitare a persoanelor adulte cu dizabilități. Ca mine probabil sunteți mulți dintre voi. E bine totuși să știți că statul plătește pentru ca aceste persoane să aibă un loc în aceste centre, dar deseori uită să facă și demersurile necesare să încerce să integreze în comunitate persoanele care pot fi integrate. Sunt oameni care își doresc să fie utili societății, care chiar dacă trăiesc cu anumite dizabilități vor și pot să trăiască independent, cu demnitate și cu un rost”, a precizat vicepreședintele CJT.
Cristian Moș a mai transmis că până acum putea să vorbească despre Strategia Națională de Dezinstituționalizare, despre Planuri de Acțiune, Programe Pilot etc. – dar o făcea pe baza discuțiilor purtate, în ultimele luni, cu o mulțime de specialiști din domeniu, atât la nivel local, cât și la nivel național, pe baza documentelor pe care le-a citit și a bunelor practici din alte țări.
„Dar după vizita de la Sinersig, am înțeles perfect ce înseamnă cu adevărat să respectăm drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități. A fost centrul unde am întâlnit cei mai mulți beneficiari care își doresc să iasă din „instituția de îngrijire” și să-și găsească un rol activ în societate. Asta înseamnă că trebuie să avem disponibilitatea să întrebăm, să ascultăm, să tratăm cu respect și seriozitate fiecare beneficiar și să ne asigurăm că avem un sistem pregătit pentru integrarea lor în comunitate. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte, există un parcurs de trai independent, astfel încât o persoană adultă cu dizabilități să se poată bucura de dreptul de a trăi independent, în comunitate, după ce parcurge niște etape bine stabilite și niște evaluări ale nevoilor specifice”, a fost de părere Moș.
Etapele cuprind: pregătirea, tranziția în comunitate, monitorizarea, evaluarea regulată a situației și progresului persoanei.
Vestea bună este că Timișul face parte anul acesta din lista de cinci județe unde urmează să se desfășoare programul pilot „Persoane cu dizabilități – tranziția de la servicii rezidențiale la servicii în comunitate”.
„Asta înseamnă că avem niște ținte clare, urmând să ajutăm zeci de timișeni să treacă prin acest proces de dezinstituționalizare și integrare în comunitate. Pe măsură ce avansăm o să vă țin la curent cu rezultatele pe care urmează să le obținem. N-o să vă ascund că și pe acest subiect mi-am propus să avem printre cele mai bune rezultate din țară și, împreună cu echipele implicate în proiect, vreau ca pe 31.12.2023 să putem să spunem că am reușit tot ce ne-am propus!”, a mai transmis Moș.
Foto: Facebook/Cristian Moș
Trimite articolul
XMosh sa-l intrebe pe Barna, ca facea asta neshte trebi pe fonduri europene ‘in beneficiul persoanelor cu dizabilitati” cica. Un succes programele lui Barna conform mailului cu “Ia uitați ce belșug se întrevede :-)”.
Mi s-ar parea normal sa fie neshte programe in parteneriat public privat, sau ceva cu neshte oengheuri acolo, oengheuri care nu dau socoteala la nimeni cum cheltuie banii, pentru ca se stie ca privatul e cel mai bun administrator al banului public.
Foarte empatic Mosh asta, ba chiar si simpatic 🤪 cum vorbea el cu mainile la interviurile din campanie, ceva de speriat cata elocinta… in artele martiale. Ce bine ca de’astia au priza la cei educati care nu ar scrie nici picati cu ceara “la nimeni” , ar scrie “nimanui”, pentru ca ei stiu cu dativ, cu de-astea, e destepti in cap.
#Mosh…
-
tu la fiecare articol latri cate ceva?
-
aproape, mai pütin la cele cü accidente, crime, tragedii, ünde e prea mülta emotie negativa si atat in comentarii pentrü cat pot eü süporta. Dar nü-i müsai sa ascülti ce hamai eü, tre’ sa dai ün pic scroll peste ce latrü eü si citesti ce-ti convine. Imi pare raü pentrü orice inconvenienta ti-am caüzat, adevarül doare, no, ce sa si faci 🤪. Ai pütea sa te semnezi altfel, da’ e bine si asa, poate se prinde ceva de tine.
Alte cüriozitati mai ai, simpaticüle?
Ham!🤣😆🤪-
Daca crezi ca creezi inconveniente cu commenturi pe tion…traiesti intr-o lume paralela. Ce adevar sa ma doara? Al tau? Nu ma doare, ma amuza cat timp liber au unii “justitiari internauti”
-
-
-
A uitat lumea de DNA Bârnă și de partidul lui, al cărui mare atu era “corectitudinea”.
Praful se alege de UsSR.
Încă mă mir că au fost suficienți naivi care i-au votat.
Da, ai dreptate aproape total, atat ca eü nü-s jüstitiar (nici nü-s de acord cü jüstitiarismül), sünt doar anti-vrajeala,
Si ma bücür sa aflü ca nü ti-am caüzat, pentrü ca
esti foarte simpatic 🤪
“Până să preiau DGASPC nu știam foarte multe lucruri despre sistemul de îngrijire și reabilitare a persoanelor adulte cu dizabilități. Ca mine probabil sunteți mulți dintre voi…”
Asta crede ca toti suntem prosti ca el …. 🙂
Desi a scos un porumbel fara sa vrea: nu tre sa stii nimic ca sa fii “tare in grad” pe pozitie de bugetar … 🙂