Vizavi de Gara de Est din Timișoara, pe un teren de pe strada Mihail Kogălniceanu aparținând municipalității, a fost creată o pădure miniaturală urbană. Înainte, aici se aflau numai șase arbori, conform datelor din Cadastrul Verde al orașului.
De lucrările de amenajare a pădurii urbane miniaturale s-a ocupat Propark Fundația pentru Arii Protejate, o fundație înființată în 2008 pentru a găsi soluții la problemele legate de managementul eficient al ariilor protejate din România.
Primăria Timișoara a asigurat compostul necesar plantării și a pus la dispoziție puieți din specii lemnoase autohtone, cum ar fi de stejar, cireș păsăresc, carpen, cununiță, alun, sanger, salbă moale, hibiscus, dar și specii originare din alte zone geografice, precum Koelreuteria paniculata (arbore exotic originar din Japonia), Acer saccharinum (un soi de arțar denumit și paltin argintiu) sau Albizia julibrissin, cunoscut ca arborele de mătase persan.
Vă reamintim, proiectul creării acestei păduri miniaturale a fost votat de consilierii locali la finalul anului trecut. Este a doua astfel de pădure care a apărut în Timișoara. O alta se află pe un teren din Piața Petru Maior, care este mărginit de o arteră de circulație foarte solicitantă.
Ideea amenajării unor păduri miniaturale la Timișoara este unul dintre cele opt proiecte desemnate câștigătoare în cadrul programului de bugetare participativă de anul trecut și are ca scop reducerea poluării și a nivelului de zgomot și praf din oraș, prin crearea unor mici oaze verzi în diverse locuri intens circulate.
„Municipalitatea își dorește ca, în următorii doi ani, să avem în Timișoara șapte astfel de mini-păduri urbane. Prima pădure de acest tip din Timișoara a fost amenajată, anul trecut, în zona Modern-Piața Petru Maior și se dezvoltă frumos, lucrările de întreținere fiind minimale. Zonele propuse pentru amenajarea micuțelor păduri sunt Piața Consiliul Europei, Pasaj Jiul, intersecțiile de la Punctele Cardinale, precum și de pe artere aglomerate, cum sunt bd. Simion Bărnuțiu, Calea Aradului, bd. Liviu Rebreanu, Calea Șagului, bd. Dâmbovița – depou STPT, zona AEM”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Ce este o pădure urbană miniaturală?
Acesta este un concept de permacultură, bazată pe un concept dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, care combină arbori, arbuști și plante ierboase, aranjate pe șapte etaje. Denumirea vine de la aspectul spațiului amenajat, care aduce a pădure sălbatică. O pădure miniaturală cuprinde diverse plante care încearcă să imite ecosistemele și modelele găsite în natură.
În pădurea miniaturală, accentul este pus pe arbori, arbuști, plante perene și plante anuale cu auto însămânțare. De asemenea, se caută plante care atrag insectele benefice pentru a poleniza și pentru a limita atacurile dăunătorilor. Tot aici, se folosesc diferite specii de plante pentru a crea microclimate și paravane de protecție pentru plantele mai mici.
Mini-pădurile urbane necesită lucrări minime de îngrijire; pentru ele nu este nevoie de fertilizare, de irigații sau de plivire. Cum o asemenea mini-pădure este formată in plante perene, nu este nevoie de lucrări de arătură, deci se păstrează structura solului. Singurele lucrări de întreținere considerate necesare sunt două-trei udări pe timpul verii. În cazul unei veri secetoase, acestea care pot fi suplimentate până la zece. Aceste servicii vor fi asigurate de Primăria Timișoara prin societatea Rogera Prest Com SRL, care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi.
Suprafața împădurită cu specii lemnoase autohtone crește rapid și are densitate mare, contribuind la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. Ele ajută la retenția prafului și noxelor din aerul respirabil, aduc un aport de oxigen și reduc poluarea fonică.
Trimite articolul
Xaracii aia is cam goi, ce se pun acolo, rosii, fasole? si n-au avut si ei o sforara sa-i infiga cat de cat ordinat…
#🤪
Ideal ar fi sa si fie udati acesti puieti, altfel , este in van.
-
Pai daca sunt udati,se prind.Si daca se prind nu se mai punde alti…..si nu se mai cistoga….bani.
-
Scuze pentru greseli
-
Denaturati intelesul cuvantului “padure”.300 m2 nu o sa fie in veci o padure.
Au un singur avantaj fata de asa zisele “perdele”din afara Timisoarei: La ei,fiind in oras nu au ajuns oile!
Tot trec, cu tramvaiul, pe lângă Economu… Pe la pod, lauda a fost de 2000 de fire plantate, tot pentru o pădure urbană… Nu știu dacă poți număra mai mult de 100 de bețe, unele înfrunzite, altele uscate, în acest sfârșit de lună martie.
Trebuie puse aceste mini paduri in toate spatiile verzi si bai ales ingradite cu pietre in pamant zidite sa nu mai intre masinile acolo sa parcheze. Legat de oi, ar putea merge in Ghiroda la balti, mai bun locul, acolo era o turma dar nu mai este
Cata nesimtire pe edili, padure periurbana, auzi tu…, mi-ar fi rusine sa spun asa ceva… bataie de joc, doua lemne, trei surcele – rusine!