HELLA Technology Day 2023 a adus laolaltă patru speakeri, într-o sală arhiplină: Daniel David – psiholog, scriitor, profesor, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Prateek Hosmani (Mercedes-Benz) – expert în domeniul conducerii autonome, Markus Olbrich (HELLA) – expert programe dezvoltare conducere autonomă și Felix Schmauch (HELLA) – expert programe dezvoltare mașină electrică.
Cum mașinile pe care le conducem în prezent contribuie la poluare, și nici nu ne protejează suficient, produsele dezvoltate de echipele HELLA își propun să determine o schimbare de paradigmă în industria automotive, încât siguranța în trafic să fie maximizată, ținându-se cont și de mediul înconjurător.
„Prima mașină de serie dotată cu motor cu combustie internă a fost lansată de Karl Benz în 1885. Mașinile pe care noi le conducem astăzi sunt efectul a peste 130 de ani de dezvoltare și evoluție. Ani în care inginerii pasionați au dezvoltat și îmbunătățit fiecare componentă, pentru a face mașini cât mai performante și sigure. I-am invitat astăzi pe partenerii noștri de la Mercedes-Benz pentru a ne prezenta care este viziunea lor despre mașina autonomă. După 130 de ani de evoluție, generația noastră are acum în față o nouă provocare: provocarea de a transforma industria astfel încât, pe lângă partea de funcționalitate, să ne uităm și la sustenabilitate”, a declarat Ciprian Tarnu, directorul HELLA Technical Center Timișoara, în deschiderea evenimentului.
Profesorul universitar Daniel David a vorbit despre autoreglarea emoțională ca strategie de a face față cu brio vieții de zi cu zi, astfel încât să putem fi creativi, inovatori și motivați.
„Oamenii au foarte multe iluzii. Ei cred că emoțiile noastre sunt generate de evenimentele de viață, însă nu acestea ne influențează, ci felul în care le interpretăm. În fața aceluiași eveniment de viață, oameni diferiți, cu interpretări diferite, au reacții emoționale diferite. […] De aceea este importantă autoreglarea emoțională. […] Am identificat patru «demoni» care ne influențează: gândirea absolutistă – când credem că lucrurile trebuie să se întâmple cum vrem noi și nu putem concepe altă variantă, toleranța scăzută la frustrare, gândirea catastrofică și evaluarea globală – atunci când considerăm că dacă lucrurile nu stau așa cum trebuie, înseamnă că suntem incapabili ori că viața e nedreaptă. […]
Noi dăm nuanțe psihologice lucrurilor care ni se întâmplă. Prin autoreglarea emoțională transformăm «trebuie ca lucrurile să iasă cum vreau eu», «trebuie să fiu tratat cu respect», «viața trebuie să fie corectă» etc., în «dau tot ceea ce pot», «sunt fericit cu ceea ce fac», «accept faptul că s-ar putea să nu mă pricep», «îmi doresc să reușesc», «sigur că vreau să fiu primul, dar știu că asta nu înseamnă că trebuie ca lucrurile să stea așa»”, a explicat psihologul Daniel David.
Prateek Hosmani, expert din partea Mercedes-Benz, a vorbit la Timișoara despre cum echipa sa de ingineri a dezvoltat funcții importante pentru conducerea autonomă, precum monitorizarea punctului mort și siguranța ușilor.
„Odată cu creșterea numărului de mașini pe drumurile din întreaga lume, a crescut și numărul accidentelor mortale. De exemplu, în 2016, peste 1,3 milioane de oameni au murit în accidente de mașini. […] Motivația noastră, la Mercedes-Benz, a fost dintotdeauna să punem siguranța pe primul loc. Noile mașini automate trebuie să fie dotate cu produse sigure, cu un grad ridicat de automatizare și cu unul scăzut de poluare. Din punctul meu de vedere, pentru a face vehiculele cât mai sigure, un rol esențial îl joacă asistentul pentru conducerea automată”, a spus Prateek Hosmani.
În a doua parte a conferinței HELLA Technology Day 2023, participanții au fost invitați să aprofundeze două mari teme de interes în industria automotive – mașina electrică și conducerea autonomă.
Felix Schmauch, director Program Management al departamentului Battery Electronics HELLA, și Marcus Olbrich, directorul programului de Conducere Autonomă HELLA, au dezvăluit tehnologiile de ultimă oră folosite de companie pentru mașinile electrice și au discutat despre modul în care HELLA contribuie la dezvoltarea siguranței și confortului în trafic.
„Sunt încrezător în viitorul acestui domeniu (n.r. – automotive), deși nu este unul lipsit de provocări. Este esențial să ținem cont de protejarea mediului. Acest lucru stă la baza dezvoltării tehnologiei de mâine”, a spus Felix Schmauch.
La rândul lui, Marcus Olbrich, director Program Management, în departamentul Radar al HELLA, a insistat că „trebuie să ne asigurăm că produsele noastre, indiferent dacă vorbim despre mașini electrice sau autonome, să fie din ce în ce mai fiabile și sigure”.
Pe toată durata conferinței, pe platoul din fața Iulius Congress Hall au fost expuse autoturisme Mercedes-EQ care folosesc tehnologia HELLA. În sala Congress Hall au fost disponibile demonstratoare cu produse HELLA, demonstratoare la care mii de ingineri au depus sute de mii de ore de muncă.
Experții din HELLA Technical Center Timișoara le-au arătat curioșilor, pe un simulator cu senzori radar dezvoltați de HELLA, funcționalitățile acestor produse și cum pot ele să identifice diferite obiecte din mediul înconjurător.
La al doilea demonstrator dedicat mașinii electrice, cei prezenți au putut vedea cum sunt integrate produse HELLA în funcționarea unei mașini. În Demo Wall s-au regăsit, printre altele, o baterie litiu ion 12V, un sistem de management al bateriei de 400V, un sistem de control al răcirii, un sistem electronic de încărcare a mașinii electrice etc.
Evenimentul HELLA Technology Day 2023 a fost organizat de HELLA în parteneriat cu Casa Auto Timișoara, dealer Mercedes-Benz.
Despre HELLA
HELLA este o companie listată la bursă, operațională sub brandul umbrelă FORVIA. În cadrul acestui grup, HELLA reprezintă înalta performanță în tehnologia de iluminat și electronică în industria auto. În același timp, compania acoperă un portofoliu larg de servicii și produse pentru ateliere și magazine de piese auto, precum și pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions. HELLA are 36.000 de angajați în mai mult de 125 de locații în întreaga lume și a generat vânzări de 4,4 miliarde de euro, în anul fiscal scurt 2022 (iunie – decembrie).
Despre FORVIA
FORVIA îmbină tehnologia complementară și avantajele industriale ale Faurecia și HELLA. Cu peste 300 de zone industriale și 77 de centre de proiectare și dezvoltare, 150.000 de angajați, printre care 35.000 de ingineri în mai mult de 40 de țări, FORVIA oferă o abordare unică și cuprinzătoare a provocărilor prezentului și viitorului din domeniu. Compusă din șase grupuri de business cu 24 de linii de produse și cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, FORVIA se pregătește să devină un partener orientat în zona inovației și a integrării pentru constructorii de top de mașini din lume. FORVIA își propune să determine transformarea mobilității, prin proiecte vizionare.
foto: Seba Tataru/HELLA
(2553)
Citiți principiile noastre de moderare aici!